El president de la Generalitat, Artur Mas, ha clos aquest migdia el II Congrés de l’Esport Català, on ha destacat la feina realitzada pels diferents grups de treball, ja que “en relativament poc temps, gent de diferents sensibilitats s’han posat d’acord, i això és una bona visió per a altres àmbits de la societat”. En aquest sentit, el cap el Govern ha fet una crida, “en aquests moments especials que viu el país”, a aplicar en tots els àmbits “els bons codis de comportament” que existeixen en la pràctica esportiva.
El cap del Govern ha detallat durant la seva intervenció tres d’aquests valors esportius que cal traslladar a la societat en general. Així, ha defensat que “no s’acaben els partits fins que no s’acaba l’últim minut; o sigui, que tot allò de fer pronòstics, res, fins que no s’acaba la competició no hi ha un resultat final”. Mas ha reclamat també tenir present un codi que al món de l’esport “tenen molt clar” i que és que “encara que tu pensis, actuïs o tinguis una visió diferent, no hi ha enemics, hi ha rivals, adversaris, i això és important entendre-ho, perquè quan això es confon, et pots equivocar molt”.
El president ha ressaltat per últim com a bon comportament que “l’esport és d’equips, i dins d’un equip es tracta de sumar les habilitats de tothom per aconseguir l’èxit total”, i ha afegit “quan en un equip només vol destacar un, malament, perquè tothom ha d’entendre que si dins d’un partit se sumen tots els esforços disponibles per aconseguir un objectiu, hi ha bons resultats”.
Instruments necessaris
En un altre moment del seu discurs, Artur Mas ha posat en relleu la importància de les conclusions del Congrés que “permeten posar al dia la visió de l’esport del país de cara al futur”. “En aquests moments ens cal que en les diferents disciplines de la societat hi hagi visions clares del que volem fer” ha explicat el president, i ha continuat “una altra cosa es si tenim els instruments o no per poder fer-les totes”.
En aquesta línia, el cap del Govern ha assegurat que “algunes de les coses que s’han dit aquí les podem fer amb el que tenim, i per tant les hem de fer”, però ha demanat que aquelles que no es poden fer per falta d’instruments “no les deixem de costat, hem de saber quines són i les hem de voler fer, perquè altres no ho faran per nosaltres com s’ha demostrat”.
El president ha afirmat que Catalunya es pot comparar amb països de l’entorn europeu des del punt de vista de ser una nació, tenir una identitat, però no pel que fa als instruments i els recursos disponibles. Per això, ha assegurat que “estem en desigualtat de condicions” i “ens calen eines que en aquest moment no estan disponibles i que qui les tenen difícilment les utilitzaran a favor nostre”; per això, ha insistit, “el que volem és que quan obrim la nostra caixa d’eines estiguin totes perquè ens permeti fer tota la feina sencera i no només una part”.
Ambaixadors del món
El president s’ha congratulat en el seu parlament pel fet que els esportistes catalans destaquen a nivell internacional. “Ens podem sentir molt, molt orgullosos, perquè quan ens comparem amb països de similars dimensions en superfície, economia, etc.., excel·lim”, ha dit Artur Mas, i ha continuat “ens podem comparar amb països més grans, estem per sobre de la dimensió que ens pertoca a nivell europeu i, fins i tot, mundial”.
Pel cap del Govern, aquest fet destacat “és molt important, no només per a l’esport, sinó per a Catalunya en el seu conjunt, perquè és una molt bona manera de situar-se al món”. “Hi ha moltes maneres de ser al món, però una d’elles és tenir gent referent internacional, gent respectada, i aquesta gent no ha de renunciar a explicar que som un país, no cal treure una bandera cada dia, però no renunciar al país al qual pertanys i representes, i aquesta és la nostra aspiració col·lectiva”, ha conclòs.
Prèviament a l’acte de cloenda que ha presidit el cap del Govern, ha tingut lloc la sessió plenària del Congrés, que ha estat presidida pel conseller de la Presidència, Francesc Homs. També hi ha intervingut el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau; el director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras; el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), Jaume Domingo, i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva. En el decurs d’aquesta sessió s’han presentat les conclusions del II Congrés.
1