Dimarts de la setmana passada, inspectors de pesca i afers marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mentre feien inspeccions a mar amb l’embarcació de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM), van observar una embarcació recreativa amb la bandera alfa hissada al paratge de la cala Prona – Farallons, al Port de la Selva.
En el moment en què els inspectors es van acostar a l’esmentada embarcació per a realitzar la inspecció, un dels tripulants va llençar a mar dos sacs, fet que va motivar l’inici d’un escorcoll exhaustiu a l’embarcació. Al llarg de l’escorcoll es van trobar prou indicis que van fer sospitar que el contingut dels dos sacs llençats a mar podia ser corall vermell. Després de prendre les coordenades del lloc, els inspectors es van posar en contacte amb el Cos de Mossos d’Esquadra, i efectius de la Unitat Aquàtica, que van localitzar i recuperar els dos sacs amb 7 kg (pes en brut) de corall vermell a 24 metres de fondària.
Aquests fets suposen dues infraccions tipificades com a greus a la Llei de pesca i acció marítimes, així com a la Llei de protecció de Cap de Creus, perquè el corall va ser extret per persones que no tenien llicència per fer-ho i a més va ser pescat dins de la reserva natural parcial dels Farallons, lloc on es prohibeix la pesca d’aquesta espècie fins i tot als corallers amb llicència. A més, l’extracció es va fer amb el suport d’una embarcació de llista recreativa.
El corall vermell té una talla mínima legal de 7 mil·límetres de diàmetre a la base de la colònia. El corall extret ha estat mesurat i s’ ha pogut determinar que està per sota de la talla mínima legalment establerta, la qual cosa constitueix una tercera infracció tipificada a la normativa.
El corall vermell viu exclusivament sobre substrats rocosos de lluminositat reduïda i la maduresa sexual de l’espècie comença a partir de colònies que tenen de dos a cinc anys, però arriben a una maduresa reproductora efectiva quan tenen al voltant de sis centímetres, entre els set i el deu anys.
Aquesta espècie, Corallium rubrum, es preveu dins de la xarxa de Natura 2000 (xarxa europea que garanteix la protecció del patrimoni natural) i dins del LIC (lloc d’interès comunitari), per això, tot i que al cap de Creus existeixen uns estocs de corall vermell molt importants, en el Parc Natural de Cap de Creus s’han reservat unes zones (RNP) per a la seva pesca i se n’ha prohibit l’extracció, atès que la conservació del corall vermell i el manteniment de la població és un objectiu prioritari.
Arran del desenvolupament de l’ Acord de Col·laboració entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament d’Interior, signat l’any 2013, cada vegada són més freqüents les col·laboracions operatives entre els inspectors de pesca de la DGPAM i efectius del Cos de Mossos d’Esquadra en la lluita contra la activitat il·legal en el sector de la pesca i la marisqueria. Aquesta és la tercera intervenció coordinada en aquest trimestre de control de l’activitat de recollida de coral vermell a la Regió Policial de Girona.