- El Sistema d’Emergències Mèdiques ha fet prop d’un centenar d’actuacions per risc d’ofegament de nens i adults al medi aquàtic en el que portem d’estiu
- L’Agència de Salut de Pública reitera la importància de seguir els consells per reduir l’impacte de l’onada de calor
El Departament de Salut ha fet una crida a maximitzar la prudència i a garantir el bany amb seguretat a platges i piscines, donat l’increment de les actuacions per risc d’ofegament de nens i adults que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha hagut de fer a Catalunya en el que portem d’estiu.
En aquest sentit, el SEM ha fet 94 assistències per risc d’ofegament, 43 més que en el mateix període de l’any anterior (un 46,6% més de serveis). La majoria d’actuacions (53) s’han concentrat a la platja, seguit de les piscines (36), rius i embassaments (5). Tot i l’augment de banyistes atesos, el SEM ha pogut reanimar a més persones: un 87% davant del 78% del mateix període al 2014. Aquests bons resultats són fruit de la “ràpida alerta” per part dels serveis de salvament i socorrisme i, també, “per la immediatesa en l’inici de les maniobres de reanimació”, segons el director del Sistema d’Emèrgències Mèdiques (SEM), Francesc Bonet.
Pel que fa al nombre de persones mortes a Catalunya per ofegament durant aquest estiu, la xifra és pràcticament igual que la de l’any passat. Així, 12 persones han mort ofegades, una més que en el mateix període del 2014. Entre les 12 víctimes hi ha un nen de 5 anys, 10 homes d’entre 24 i 84 anys, i una dona de 45. Sis dels ofegats van morir a les platges, 3 en piscines i les altres 3 a rius i embassaments.
Precaució amb menors a les piscines
Una dada preocupant enguany respecte al mateix període de l’any passat és l’augment de nens en risc de mort per ofegament. En aquest sentit, s’ha passat de 6 a 21 afectats de 5 anys o menys. Les piscines, especialment les privades que no disposen de servei de vigilància, han concentrat pràcticament totes les actuacions del SEM en infants, amb 20 serveis, davant un servei fet a la platja.
En aquest sentit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet una crida a maximitzar la prudència per garantir el bany segur en el medi aquàtic. “Queda estiu per endavant i esperem frenar aquests indicadors. Cal que tota persona amb menors a càrrec no perdi de vista els menors quan són a l’aigua, especialment a les piscines”, ha explicat Ruiz, que ha recordat la necessitat d’aplicar el sentit comú i prendre mesures per a garantir un bany segur. Al respecte, el servei 061 CatSalut Respon proporciona informació senzilla i útil per evitar ensurts a l’hora de banyar-se i prendre el sol en aquests espais, així com també envia informació que reben automàticament els usuaris que s’han descarregat l’App 061 CatSalut Respon.
Assistències per onades de calor
La roda de premsa celebrada aquest matí al Departament de Salut també ha servit per apuntar que el SEM ha atès un total de 325 persones amb patologies relacionades amb les dues onades de calor que han afectat fins ara Catalunya: 283 entre el 26 de juny i el 7 de juliol, i 42 persones del 12 de juliol al 14 de juliol.
Amb tot, s’ha constatat que, amb l’arribada de temperatures extremes, els pacients fràgils es descompensen amb més facilitat, requerint el 27,5% de trasllats a un centre sanitari.
És per això, que des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es fan un seguit de recomanacions per prevenir els efectes de la calor, especialment en el col·lectiu més vulnerable, tal i com ha recordat el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu: “Cal tenir cura i atenció especial cap als nadons i infants petits, la gent gran -especialment a partir dels 75 anys-, les persones amb malalties cròniques o amb discapacitats, i també en casos de gent gran o malalta que viu sola”.
Pel que fa a les recomanacions, s’aconsella hidratar-se sovint, fer àpats lleugers i, a casa, abaixar les persianes quan hi toca el sol i obrir les finestres durant la nit per refrescar la llar. També es recomana fer vida a les sales més fresques i, si es disposa, fer ús de ventiladors o aire condicionat. En cas de sortir el carrer, evitar les hores del migdia i utilitzar roba lleugera com la de cotó, de colors clars i que no sigui ajustada. Per últim, s’aconsella caminar per l’ombra, posar-se sota un para-sol a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Més informació
Salut a l'estiu - https://youtu.be/vKmKa_XOGV8
Coneix en 20 segons la seguretat a la platja i a la piscina. Protegiu els infants – https://www.youtube.com/watch?v=r2g9t5qLAIY
Coneix en 20 segons la seguretat a la platja i a la piscina. Divertiu-vos amb salut - https://youtu.be/OmlxSEqy91U
1