·         Des del 2010 la llum que indica la posició i altura dels aerogeneradors és vermella fixa però els construïts anteriorment tenen una llum blanca intermitent que pot provocar afeccions mediambientals
 
·         Per facilitar el canvi el DTES habilita una línia d’ajuts que cobreix el 40% del cost de la substitució
 
·         A Catalunya hi ha més de 200 aerogeneradors que generen molèsties i que caldria substituir, tot i que el Govern n’ha identificat 175 de prioritaris
Assumpta Farran balises nocturnes eòlica
El Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) ha instat els promotors de parcs eòlics a canviar les balises lluminoses nocturnes per altres amb menys impacte sobre l’entorn. Des del 2010 la normativa de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) ja preveu que la llum que indica l’altura i posició dels aerogeneradors pot ser vermella fixa, la de menys impacte, però els construïts anteriorment i d’altura superior a 100 metres se senyalitzaven amb llum blanca o vermella intermitent, que pot provocar afeccions mediambientals. Per facilitar el canvi, el DTES ha habilitat recentment una línia de subvencions que cobreix el 40% del cost de les actuacions de substitució. I ja treballa per obrir-ne una altra l’any 2016.
 
Per abordar la problemàtica, la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, s’ha reunit aquesta setmana amb els promotors de parcs eòlics amb l’objectiu de treballar en la substitució progressiva d’aquestes balises nocturnes. A Catalunya hi ha més de 200 aerogeneradors que generen molèsties a les persones per intrusió lumínica i enlluernament i que caldria substituir, tot i que el Govern n’ha identificat 175 de prioritaris. A més, la combinació dels diferents tipus de llum, vermella fixa, vermella intermitent i blanca intermitent que sovint es veuen alhora des de diversos punts del territori generen un efecte de desendreça lluminosa que cal corregir.
 
Aquesta trobada ha tingut lloc just un any després que les diferents parts assumissin el compromís de treballar plegats i on l’administració es va comprometre a desenvolupar tots aquells aspectes que preocupaven el sector eòlic:
 
-       Identificar els punts del territori on calia fer la intervenció més immediata.
-       Identificar quantes balises i de quins tipus pertanyien a cada parc, ja que en la mateixa carena muntanyosa hi poden haver diferents parcs amb promotors i inversors diferents.
-       Sol·licitar a AESA la possibilitat d’apagar algunes balises pel propi efecte suma amb altres aerogeneradors i modificar les balises dels més de 200 aerogeneradors que generen més impacte per tal que totes siguin vermelles fixes.
-       Aprovar una línia d’ajuts per tal que les inversions necessàries no recaiguin totes en el sector eòlic atès que tots ells disposen de permisos correctament atorgats i amb les corresponents declaracions d’impacte.
-       Aprovar el Decret que desplega la llei 6/2001 d’ordenació ambiental de l’enllumenat per a la protecció del medi nocturn, establint un període de 4 anys per a que totes les balises siguin substituïdes.
 
Un any després, la directora general de Qualitat Ambiental s’ha tornat a reunir amb les principals empreses del sector: Acciona, EDP Renovaveis,  Electra Mestral,  Enervent, Eòlica del Perelló, SL, GNRF i altres, Iberdrola, Parc Eòlic Coll del Panissot, SL i Tarraco Eólica per exposar-los que tots els compromisos adquirits pel Govern s’han acomplert satisfactòriament i que a hores d’ara “les prioritats d’intervenció són clares”, segons Farran, i la línia d’ajuts ja està publicada.
 
 
Punts del territori on cal fer actuacions prioritàries
 
Les zones prioritàries que ha identificat el Govern són:
 
·         Anoia: Hi operen 58 aerogeneradors. Cal canviar-ne 35.
·         Conca de Barberà/Urgell: Operen un total de 73 aerogeneradors. Caldrà modificar-ne 38.
·         Terra Alta: Hi operen 107 aerogeneradors. Caldrà modificar-ne 102.
 
Farran també ha confirmat que AESA ha acceptat les modificacions proposades per la Generalitat i que el Decret per endreçar definitivament el sector està en el seu tràmit final.
 
Ordre d’ajuts
 
Un dels principals incentius per al canvi és l’ordre d’ajuts que el DTES ha publicat i que cobreix el 40% del cost de les actuacions de substitució de balises lluminoses dels aerogeneradors d’un parc eòlic, amb un límit màxim de 60.000 euros per cada parc. Les subvencions prioritzen les propostes presentades seguint criteris de proximitat del parc a nuclis urbans, el tipus de llum substituïda, la densitat d’aerogeneradors a la zona i el nombre de balises que se substitueixen.
 
 
404 aerogeneradors senyalitzats a tot el país
 
Al llarg de 2014 el Departament, amb la col·laboració d’EolicCat i l’empresa Normawind, va realitzar el treball d’inventariar tots els aerogeneradors senyalitzats existents a Catalunya i analitzar, en primera instància, quants aerogeneradors podrien deixar d’estar senyalitzats aplicant els criteris de la darrera guia de senyalament d’AESA i d’aquesta manera, en segon terme, conèixer el nombre d’aerogeneradors restants que ara estan senyalitzats amb llum blanca o vermella intermitent i que seria desitjable que passessin a estar senyalitzats amb llum vermella fixa.
 
Els resultats de l’estudi van ser els següents:
 
Total d’aerogeneradors a Catalunya
784
   
Total d’aerogeneradors senyalitzats lumínicament
404
Senyalitzats amb llum blanca
135
Senyalitzats amb llum vermella
84
Senyalitzats amb sistema dual (llum blanca intermitent dia/llum vermella intermitent nit)
108
Senyalitzats amb sistema dual (llum blanca intermitent dia/ llum vermella fixa nit)
77
 

Comarca

 
 
Total d’aerogeneradors senyalitzats
 
Anoia
58
Baix Camp
8
Baix Ebre
72
Conca de Barberà
73
Les Garrigues
47
Ribera d'Ebre
4
Segrià
35
Terra Alta
107
Total
404

A partir d’aquest estudi es conclou que, el mínim impacte nocturn compatible amb el compliment dels criteris de seguretat de l’AESA, es donaria abordant les actuacions següents:

·         Apagar 44 balises lluminoses.
·         Substituir 128 balises amb llum blanca pel sistema dual (llum blanca intermitent dia/ llum vermella fixa nit).
·         Substituir 107 balises sistema dual (llum blanca intermitent dia/ llum vermella intermitent nit) pel sistema dual (llum blanca intermitent dia / llum vermella fixa nit).
 
Tot i que es conclou que es podrien apagar 44 balises, (aproximadament l’11% del total), la majoria de les que es podrien apagar són de llum vermella fixa (la de menor impacte). I en les comarques on hi ha més queixes (l’Anoia i la Terra Alta), el nombre de balises que es poden apagar és molt petit respecte al total (l’Anoia, 2 de 58 i la Terra Alta, 3 de 107). Per tant, l’estudi conclou que la millor opció és la substitució de les balises amb més impacte.
 

2  

Imatges

Fotografia reunió

Fotografia reunió 1028

Fotografia nocturna parc eòlic

Fotografia nocturna parc eòlic 4275

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 627