- L’any vinent a Catalunya li correspondrien uns 2.000 milions més que el 2015, segons els càlculs del departament d’Economia i Coneixement
- El conseller rebutja una distribució asimètrica del dèficit entre comunitats: “el problema és el repartiment de recursos entre l’Estat i el global de les autonomies”
(NOTA EMBARGADA FINS A LES 20.30H)
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, s’ha mostrat preocupat per la possibilitat que el Govern espanyol “minimitzi” els ingressos provinents del model de finançament que haurien de rebre les comunitats autònomes l’any 2016. En una entrevista al programa “Aquí Parlem” de TVE Catalunya, el conseller ha explicat que, segons càlculs del departament, “Catalunya hauria de rebre uns 2.000 milions més que l’any 2015 en ingressos provinents del model”. D’aquest import, uns 900 milions s’obtindrien de l’augment de la bestreta corresponent als ingressos per impostos, mentre que la resta, uns 1.150M, vindrien de la liquidació de l’exercici 2014, “ja que Hisenda ens ha de pagar el que s’ha recaptat de més respecte al que es va estimar llavors”.
Mas-Colell ha apuntat que aquests càlculs “no acaben de lligar” amb la xifra global de 7.000 milions per a totes les comunitats avançada per Mariano Rajoy la setmana passada. Pel conseller, “aquesta xifra és massa baixa tenint en compte la infravaloració dels ingressos del 2014, que es liquidaran ara. Això ens preocupa, i estarem amatents a veure quina s’inventen per minimitzar els diners que corresponen a les autonomies”.
El responsable de les finances catalanes ha tornat a reclamar una distribució “menys esbiaixada” dels objectius de dèficit entre l’administració central i les autonomies. I, davant la possibilitat que en el proper Consejo de Política Fiscal i Financera (CPFF) Hisenda plantegi dèficits asimètrics entre comunitats, ha subratllat que “ens hi oposarem radicalment”, ja que “no pot ser que primer es fixi un dèficit global per a les autonomies i després es digui que poden ser diferents entre ells”. “El que et donin a tu li ho treuran a l’altre, i això és una tortura, és inadmissible. El problema és el repartiment entre l’administració central i el global de les autonomies”, ha remarcat.
Bon ritme de creixement i inversions
Preguntat sobre l’impacte del procés i les eleccions del 27-S sobre l’economia catalana, Mas-Colell ha assegurat que “no he vist cap canvi de tendència. La inversió estrangera continua venint, Catalunya està creixent al mateix ritme o una mica més que Espanya i l’atur està baixant a un ritme superior”. En un pla més polític, ha destacat que els experts internacionals “són respectuosos amb el procés” i que “a fora no sembla xocant que vulguem tenir un referèndum com l’escocès”.
Sobre el finançament d’una Catalunya independent i el seu accés als mercats, el conseller ha insistit en què “la clau és controlar les bases fiscals. Si controlem les nostres bases fiscals tindrem accés al crèdit perquè podrem oferir garanties sigui quin sigui el context polític”, i ha recordat que, “amb els impostos que paguen els catalans, es poden finançar totes les despeses públiques que es fan a Catalunya”.
Mas-Colell ha defensat un model de creixement econòmic basat en una elevada productivitat: “llocs de treball de productivitat alta i educació, entre altres factors. Això és al que Catalunya ha d’aspirar, i això serà la garantia que tindrem nivells inferiors de pobresa i desigualtat”.
1