Aprovat el reglament que regula el règim disciplinari aplicable als cossos de Policia local de Catalunya
 
El Consell Executiu ha aprovat el reglament que regula el règim disciplinari aplicable als cossos de policia local de Catalunya. El decret respon a la demanda que alcaldes i caps de policia local han fet arribar al Departament d’Interior perquè se’ls doni suport en la tramitació dels expedients disciplinaris, per unificar criteris en l’aplicació de la normativa i per disposar d’una nova eina que garanteixi l’actuació correcta de les policies locals.
 
El decret, que desenvolupa la Llei de les policies locals, regula tots els aspectes relatius al procediment disciplinari al llarg de 46 articles. Entre d’altres, el text preveu la col·laboració de la Conselleria d’Interior com a departament competent en matèria d’ordenació i coordinació de l’actuació de les policies locals en les diferents fases del procediment (informació reservada, instrucció i sanció). També preveu que a partir d’ara els caps de la policia local puguin incoar expedients disciplinaris i sancionar per faltes lleus. S’amplien també els supòsits en què es podrà seguir el procediment abreujat.
 
Aprovada la delegació de la direcció dels plans de protecció civil de Catalunya en supòsits d’urgència
 
El Consell Executiu ha aprovat un acord de Govern per delegar en el titular de la Direcció General de Protecció Civil la direcció dels plans de Protecció Civil d’àmbit de Catalunya en situacions d’emergència de difícil previsió que produeixin efectes imminents en la població i el medi ambient o que ja s’estiguin produint. D'acord amb l'article 43.1 de la Llei de protecció civil de Catalunya, el conseller d’Interior és l’autoritat superior de protecció civil del país i a qui correspon declarar l’activació i desactivació dels plans de protecció civil d’àmbit de Catalunya i, subsidiàriament, dels plans d’emergència municipal i d’autoprotecció.
 
La celeritat amb què es desenvolupen algunes emergències amb danys potencialment molt greus fa necessari que siguin igualment ràpides i àgils la declaració de les fases d’activació dels plans de protecció civil i la concreció de les mesures d’emergència per a la població previstes a la Llei. Amb l’activació dels plans, correspon a l’autoritat de protecció civil acordar mesures d’emergència per a la població, com ara evacuar o allunyar les persones dels llocs de perill; recomanar el confinament d’acord amb les previsions dels plans; restringir l’accés a zones de perill o zones d’operació, o limitar i condicionar l’ús de serveis públics i privats i el consum de béns.
 
Autoritzat l’Institut Català d’Energia a cedir a AVANÇSA accions i participacions en determinades societats mercantils i agrupacions d’interès econòmic
 
El Consell Executiu ha aprovat l’acord que autoritza l’Institut Català d’Energia (ICAEN) a cedir gratuïtament a l’Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya, SA (AVANÇSA), accions i participacions en determinades societats mercantils i agrupacions d’interès econòmic. La mesura s’emmarca en la voluntat reiterada que passin a formar part de la cartera d’AVANÇSA totes les participacions industrials titularitat d’entitats adscrites al Departament d’Empresa i Ocupació.
 
Modificats els estatuts del Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès
 
El Consell Executiu ha ratificat la modificació dels estatuts del Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, un ens amb participació de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. L'objectiu és adaptar-los a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, aprovada l'any 2013, i a la Llei de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa, de 2014. En aquest sentit, la legislació estableix que els estatuts de cada consorci han de determinar a quina administració s'adscriuen, així com el seu règim pressupostari, comptable, de control i de personal. El Consell General del Consorci ja va acordar modificar els seus estatuts en la sessió del 7 de novembre de 2014.
 
Ratificada la modificació parcial dels Estatuts de la Universitat Pompeu Fabra
 
El Consell Executiu ha aprovat la modificació parcial dels estatuts de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que afecta una part de l’article 43.2 que fa referència a la composició del claustre universitari. La modificació va ser acordada al claustre de la UPF, celebrat el 8 de juny passat. D’acord amb el que estableix l’Estatut d’autonomia de Catalunya en matèria d’ensenyament universitari, i sens perjudici de l’autonomia universitària, correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre l’aprovació dels estatuts de les universitats públiques i de les normes d’organització i funcionament de les universitats privades.
 
Modificats els estatuts del Consorci Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i del Consorci Centre d’Estudis Demogràfics (CED)
 
El Consell Executiu ha aprovat la modificació i el text íntegre dels estatuts del consorci d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (L’IDIBAPS) i del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) per adequar-los a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local i, específicament, al nou règim jurídic dels consorcis. L’IDIBAPS s’adscriu a la Generalitat de Catalunya i es regeix pel seu règim pressupostari, de comptabilitat i de control aplicable, tenint en compte el règim jurídic específic aplicable als centres de recerca de Catalunya (centres CERCA).
 
Les institucions constitutives del consorci IDIBAPS són l’Administració de la Generalitat, el Consorci Hospital Clínic de Barcelona i la Universitat de Barcelona (UB). El seu objecte és desenvolupar la recerca en l’àmbit de les ciències biomèdiques i agrupar grups de recerca en biomedicina que desenvolupen la seva tasca a Catalunya.
 
De la seva banda, el CED està integrat per l’Administració de la Generalitat i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Té com a finalitat primordial els estudis demogràfics en les seves diverses vessants.
 
Ratificats els acords per a la dissolució i liquidació del Consorci del Condomini del Palau Firal de Manresa
 
El Consell Executiu ha ratificat els acords presos en relació amb la dissolució i liquidació del Condomini del Palau Firal de Manresa. La mesura es pren d’acord amb la voluntat manifestada tant per la Generalitat com per l’Ajuntament de Manresa, copropietaris indivisibles de l’equipament, de dissoldre el consorci d’acord amb els processos de simplificació i racionalització de l’Administració, impulsats els darrers anys. L’actuació s’emmarca en el procés de racionalització del sector públic instrumental de l’Administració de la Generalitat i de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local.
 
Aprovada la modificació dels estatuts de diversos consorcis participats per l’Administració de la Generalitat a través del Departament de Cultura
 
El Consell Executiu ha aprovat la modificació dels estatuts de quatre consorcis participats per l’Administració de la Generalitat a través del Departament de Cultura. Es tracta del Consorci de l’Institut Ramon Llull, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Consorci del Centre de Terminologia Termcat i el Consorci del Pla de rehabilitació i equipament de teatres de Barcelona, que estan integrants també per altres administracions, entitats públiques i entitats privades sense ànim de lucre.
 
Les modificacions introduïdes consisteixen en adscriure els ens al Departament de Cultura. El règim pressupostari, comptable i de control i el règim jurídic del personal al servei del consorci passen a ser de l’Administració de la Generalitat. També s’han incorporat unes modificacions puntuals als estatuts del Consorci de l’Auditori i l’Orquestra, que ja havia aprovat el Consell Executiu en la reunió del 5 de maig passat.
 
Acord per promoure els productes alimentaris locals
 
El Consell Executiu ha aprovat l’adhesió de la Generalitat, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, al document “Promoció de sistemes europeus d’alimentació local”. Un treball que impulsa la col·laboració entre entitats europees per promoure els productes locals i la venta de proximitat. Un altre dels objectius del document és incentivar la divulgació de les tècniques de producció i l’intercanvi d’experiències sobre promoció de productes de proximitat.
 
A través d’aquesta adhesió també es fomentarà la lluita contra la falsificació i la coordinació de la participació en actuacions de control oficial relacionades amb la lluita contra el frau agroalimentari, al costat d’altres organitzacions europees.
 
Els productes alimentaris regionals són el resultat de la història i les tradicions de les regions del país. Sovint representen un sector de producció d'excel·lència, capaç d'atreure turistes i promoure les comunitats locals a l'estranger. Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat considera que aquest patrimoni cultural ha de ser protegit, defensat i promogut.