Govern

El Govern aprova el reglament que desenvolupa la llei d'impostos ambientals

query_builder   4 agost 2015 18:28

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el reglament que desenvolupa la llei d'impostos ambientals

 
  • Es fixen els calendaris i les vies de pagament dels tres tributs que regula la llei: l’impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial; l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria, i l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear
 
  • El Consell Executiu acorda personar-se en el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol contra l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear i sol·licitar l’aixecament immediat dels preceptes suspesos
 
El Govern ha aprovat el reglament que desplega la llei de creació de tres nous tributs propis en l’àmbit ambiental: l’impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria i l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear. Els tres impostos es van crear seguint les recomanacions de la Unió Europea d’adoptar mesures de fiscalitat mediambiental.
 
La Llei d’impostos ambientals, aprovada l’octubre de l’any passat pel Parlament de Catalunya, fixava els elements essencials dels tres nous tributs, que es van crear amb un doble objectiu: incentivar i orientar conductes més respectuoses amb el medi ambient i permetre sufragar part de les despeses i inversions públiques en matèria de medi ambient. Ara aquest marc legal es complementa amb un normativa reglamentària que desplega la llei.
 
El reglament aprovat pel Consell Executiu es divideix en tres títols, un per a cada impost. En relació amb l’impost sobre la contaminació atmosfèrica produïda per l’aviació comercial, estableix que es farà per via telemàtica de l’1 al 20 de febrer de l’any següent de la meritació. L’impost sobre els gasos contaminants emesos per la indústria també s’haurà de pagar, telemàticament, durant els primers 20 dies de febrer de l’any següent de la meritació. En aquest cas, a més, el reglament estableix els sistemes de medició de la contaminació. Finalment, el pagament de l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear es farà de forma fraccionada els 20 primers dies d’abril, juliol i octubre.
 
En la disposició addicional es preveu que les sol·licituds d’ajornament o fraccionament del pagament del deute s’han de fer de manera presencial a les delegacions de l’Agència Tributària de Catalunya.
 
El Govern de l’Estat va interposar el 17 de juliol passat un recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear i va sol·licitar suspendre els articles de la llei que el regulen. Per tant, els articles del reglament que fan referència a aquest impost també queden suspesos fins que el Tribunal Constitucional resolgui, en el termini de 5 mesos, si manté o aixeca la suspensió de la norma. Els altres dos impostos no han estat objecte d’impugnació i, per tant, l’exercici 2015 s’haurà d’autoliquidar el 2016.
 
D’altra banda, el Consell Executiu ha acordat personar-se en aquest recurs d’inconstitucionalitat promogut pel president del Govern espanyol davant del TC per formular al·legacions en defensa de la seva constitucionalitat i sol·licitar l’aixecament immediat de la suspensió dels preceptes impugnats.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined