·     Catalunya reprèn la instal·lació de parcs eòlics amb tres nous projectes a la Terra Alta.

·     El projecte de recuperació i ordenació de l’Ebre preveu 3 assuts a Garcia, Benifallet i Tortosa.
 
El president del Consell Econòmic i Social (CESTE), Josep M. Franquet, ha presidit avui la sessió ordinària de l’ens, en què s’han posat a debat temes d’interès per al territori com la definició del Pla Estratègic per a l’Empresa i l’Ocupació de les Terres de l’Ebre; l’inici de la tramitació de 3 parcs eòlics a Batea, Gandesa, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs i el Projecte de recuperació i ordenació de l’Ebre català, que preveu la construcció de 3 assuts a Garcia, Benifallet i Tortosa.
 
La participació del secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, en aquesta sessió del CESTE ha permès acordar la concreció de les 10 línies estratègiques que el document del Pla Estratègic de la Universitat Rovira i Virgili definia  en 5 blocs principals: el de la Competitivitat, el de l’Ocupació i l’ocupabilitat, el de Desenvolupament territorial, el de la Cohesió social i el de la Governança, que gestionarà aquest pla quan estigui definit.
 
En aquest sentit, Pere Torres ha avançat que l’inici serà amb el bloc de la Competitivitat, que planteja el desenvolupament industrial, la creació d’empreses, la innovació, la internacionalització, l’energia, el turisme, el comerç, l’emprenedoria, les telecomunicacions i la digitalització de l’economia.  Per això, es convocaran 3 sessions de treball, “una sobre la indústria i el suport a l’empresa en general; una sobre telecomunicacions i energia i una tercera sobre turisme i comerç, d’on sortiran actuacions de caràcter crític que s’hagin d’impulsar els propers anys que permetin trencar inèrcies i obrir noves oportunitat i així successivament s’abordaran la resta de blocs per acabar l’any amb un disseny complet que en permeti un pla de desenvolupament econòmic de les Terres de l’Ebre per als pròxims 6 o 8 anys”, ha explicat el secretari d’Empresa i Competitivitat.
 
Aquestes primeres sessions de treball està previst s’inicien el proper mes de setembre.
 
Nous projectes eòlics
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat també ha fet públic avui l’inici de la tramitació per a la construcció de 3 parcs eòlics a la Terra Alta, després de l’acord de la Generalitat amb Gas Natural Fenosa i Alstom Wind.
 
El projecte forma part de l’execució de la Zona de Desenvolupament Prioritari VII, situada als municipis de Batea, Gandesa, La Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs, i contempla la instal·lació de tres parcs de 30 MW cada un. Els nous parcs, anomenats Punta Redona, Tres Termes i Los Barrancs, comptaran cada un amb deu aerogeneradors.
 
A partir d’ara, s’iniciaran els processos d’informació pública, recollida d’al·legacions i la posterior anàlisi i avaluació, que han de culminar amb la posada en marxa d’aquestes tres noves instal·lacions. A Catalunya hi ha en l’actualitat 1.267,8 MW d’energia eòlica en servei.
 
Amb l’objectiu de facilitar i incentivar la instal·lació d’aerogeneradors al país d’acord amb el nou context normatiu i retributiu, la Generalitat prepara una nova ordenació per al sector de l’energia eòlica. D’acord amb la normativa vigent, a Catalunya només es poden instal·lar parcs eòlics –de més de 5 aerogeneradors o de més de 10 MW- en les set Zones de Desenvolupament Prioritari de l’energia eòlica (ZDP), que es van adjudicar l’any 2010. Tanmateix, els adjudicataris de les altres sis ZDP han informat de la seva renúncia a explotar-les, degut a la inviabilitat econòmica dels seus projectes motivada pel canvi normatiu imposat per l’Estat en matèria d’energies renovables.
 
D’aquesta manera, la Generalitat segueix amb la seva política d’impuls a les energies renovables, que ja s’ha materialitzat en àmbits com l’Estratègia catalana per a l’aprofitament de la biomassa, aprovada l’any 2014. L’objectiu és avançar cap a un model energètic 100% renovable a llarg termini, i una economia no dependent dels combustibles fòssils a l’horitzó 2050.
 
Finalment, també en la reunió del Consell Econòmic i Social l’empresa Societat General de Serveis a Col·lectivitats SA (SERCOSA) ha presentat el Projecte de recuperació i ordenació de l’Ebre en el tram català, pendents d’oferta de condicions pel Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient.
 
Aquest projecte preveu la construcció de 3 assuts en els temes municipals de Garcia, Benifallet i Tortosa amb l’objectiu d’obtenir una làmina d’aigua el més uniforme possible al llarg del riu Ebre, que permeti mantenir l’estabilitat de les marges i les aigües subàlvies, dificulti el pas de raigs solars i evitar així la proliferació de vegetals i algues, nius per a la mosca negra; i alhora facilitar la implementació d’esports i navegació al riu.
 
Aquests assuts tindrien una potència estimada d’11, 15 i 15 MW amb una mitjana de producció de 50, 70 i 70 GW. El projecte tindria una inversió total de 99 MEUR amb la creació de 800 llocs de treball directes mentre es construeixen els assuts i les centrals hidroelèctriques simultàniament, entre 2 i 3 anys.