- El treball explora l’hospitalitat com a valor i actitud ètica inherent a totes les grans tradicions religioses
- L’han presentat el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, i el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa (CADR), Francesc Torralba
El titular de la Direcció General d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, i el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa (CADR), Francesc Torralba, han presentat avui el tercer dels documents elaborats fins ara per aquest Consell, en la seva tasca d’assessorament al Govern de la Generalitat per afavorir la gestió de la diversitat religiosa a Catalunya. Es tracta del volum Acollir el foraster, un document que aporta un conjunt de reflexions i coneixements sobre el deure i l’actitud espiritual de l’hospitalitat, un valor inherent a les diferents tradicions religioses.
Amb aquest document, el CADR vindica l’hospitalitat com a valor imprescindible per articular una “pedagogia de l’acollida”, quelcom que “exigeix un profund canvi de mentalitat que no solament implica les comunitats educatives, sinó també les socials, econòmiques, sanitàries i polítiques.”
El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha explicat que el CADR treballa de manera independent, sense encàrrecs previs, per bé que ha destacat “l’absoluta sintonia” entre el Consell i el Govern de la Generalitat pel que fa a “facilitar eines a la ciutadania per conviure-hi i guanyar en cohesió social”. D’altra banda, Vendrell ha apel·lat a la “necessitat de superar l’emotivitat que transmeten els mitjans audiovisuals quan reflecteixen determinades realitats, i disposar de motivacions sòlides”, com ara les reflexions sobre l’hospitalitat i l’acollida del foraster que aporta el CADR amb aquest document.
Pedagogia de l’acollida
El president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba ha destacat que l’hospitalitat és un dels punts més clars de coincidència entre les diverses tradicions religioses, i ha posat en relleu que “davant les actituds hermètiques o xenòfobes que lamentablement també hi ha en el cos social, reivindiquem el llegat humanista i ètic de les diferents tradicions religioses que ens exhorten a acollir l’hoste”.
Francesc Torralba ha explicat també que “l’hospitalitat és, més que una exigència moral, una actitud espiritual, d’atenció i de respecte envers aquell qui és diferent, de resposta a les seves múltiples necessitats, alhora que evoca la voluntat de conèixer i d’aprendre amb la seva presència els valors i costums que provenen d’altres terres”.
“Concebre el foraster com un do”, ha assenyalat Torralba, “és percebre’l com una oportunitat per aprendre i créixer; com una ocasió per nodrir-se dels seus valors i, a la vegada, per donar-li a conèixer tot allò de bell, de bo i de noble que ens configura com a poble”.
Amb aquest nou document, el CADR vol contribuir a reconèixer i agrair l’aportació de les tradicions religioses “i de tantes persones i associacions laiques de la societat civil que vetllen per oferir una acollida càlida i digna als nouvinguts”, ha remarcat Torralba.
En la introducció del document, la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, recorda que “els nouvinguts a Catalunya han enriquit socialment i culturalment el nostre país, que avui compta amb ciutadans de 177 nacionalitats diferents, que parlen 270 llengües i que practiquen les 13 religions més importants del món. Hem incorporat un milió de persones i ho hem fet sense destorbar la pau social i mantenint la cohesió social”.
El document, de 67 pàgines, ha estat editat en paper i també es podrà consultar en línia des del web de la Direcció General d'Afers Religiosos. El text s’estructura en set parts. Explica els canvis que comporta el món globalitzat en les tradicions religioses; l’experiència de l’acollida a Catalunya; reflexiona sobre el valor universalment reconegut de l’hospitalitat; analitza les dificultats que implica el reconeixement de l’altre; repassa les actituds davant la immigració; recull l’exercici de l’acolliment a les diferents i més importants tradicions religioses i, finalment, conclou a defensar la figura del foraster com a do, és a dir com a oportunitat.
El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa
El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa va ser creat el 2011 com a òrgan col·legiat assessor del Departament de Governació i Relacions Institucionals, amb les funcions d’assessorar el Govern en l’àmbit religiós; proposar les actuacions o els plantejaments que consideri adequats en el marc de les relacions amb les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses que duen la seva activitat a Catalunya, i assessorar i donar suport en les relacions de col·laboració o de cooperació que impliquin la participació del Govern o del Parlament de Catalunya en institucions de l'Estat o en organitzacions internacionals. Està format per onze membres experts no remunerats i el presideix el catedràtic Francesc Torralba.
El primer dels documents elaborat pel CADR estudia La diversitat religiosa en les societats obertes (2013); el segon, analitza L’aportació social de les tradicions religioses en les societats obertes (2015), i aquest tercer explora el valor de l’hospitalitat, entès com una actitud ètica i espiritual que deriva de totes les grans tradicions religioses.
2