• “La Garantia Juvenil és una prioritat absoluta del Govern; un compromís de país”, subratlla Felip Puig davant d’un auditori conformat per més de 300 representants d’entitats i empreses
  • El conseller d’Empresa i Ocupació encoratja aquests actors a implicar-se en el programa per teixir una xarxa que permeti arribar a tots els joves del país
  • Més de la meitat dels joves atesos ja han rebut algun tipus de formació; entre els programes dissenyats s’inclou formació en TIC’s i idiomes o programes de formació dual amb estades a l’estranger
El conseller durant la cloenda de la Jornada
El conseller durant la cloenda de la Jornada

La Garantia Juvenil ha afavorit que prop de 1.800 joves hagin trobat alguna feina des que el Pla va començar efectivament a rodar, durant el primer trimestre de 2015. Aquesta xifra representa aproximadament un terç dels gairebé 6.200 joves inscrits que, després d’un diagnòstic del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), ja estan seguint el seu itinerari personalitzat.

 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha posat en valor aquestes xifres davant de més de 300 representants d’entitats i empreses, durant la cloenda de la jornada de presentació de la cartera de serveis de la Garantia Juvenil. Puig ha remarcat que la Garantia Juvenil ”és una prioritat absoluta del Govern” en tant que representa un “compromís de país”
 
La jornada d’aquest matí s’ha celebrat per implicar en l’impuls de la Garantia Juvenil a les entitats socials del tercer sector, els centres de formació, els agents socials, les agències de col·locació i les entitats locals. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Ocupació ha agraït la seva confiança, tot emplaçant-les a treballar conjuntament perquè “plegats aconseguim tornar a donar la millor resposta” a la problemàtica que suposa l’atur per als joves en particular i la ciutadania catalana en el seu conjunt; “comptem amb vosaltres”, ha reblat el conseller.
 
I és que aquests agents tenen un paper clau perquè el conjunt d’accions incloses en la Garantia Juvenil tinguin èxit, afavorint que els joves inscrits millorin la seva qualificació i trobin feina. Per això la Generalitat vol teixir amb ells una xarxa extensa i diversa que permeti arribar als joves de tot el país. En concret, les entitats gestionaran programes de mobilitat internacional, de pràctiques en empresa per a joves amb diferents nivell de formació, o programes de suport per preparar el currículum i optar a diferents ofertes de feina.
 
Solucions personalitzades i adaptades
 
Actualment s’han inscrit a la Garantia Juvenil prop de 10.000 joves, dels quals més de dos terços –els 6.200 que esmentàvem anteriorment- ja han passat per alguna Oficina de Treball. Amb aquestes persones, tècnics del SOC han pogut fer el diagnòstic de la seva situació, pas previ que resulta clau per dissenyar la solució que millor s’adapti a la seva realitat, les seves necessitats i les del teixit productiu.
 
Així, al marge dels que ja han trobat feina, més de la meitat d’aquests joves ja ha participat en algun tipus d’acció formativa; entre els programes dissenyats, alguns iniciats i d’altres que es començaran a implementar a partir d’ara, es troba formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC’s), formació en idiomes, o programes de formació dual amb estades a Alemanya; en aquest últim cas, per exemple, ja hi han participat més de 200 joves inscrits en la Garantia Juvenil, formant-se i treballant en àrees com l’electrònica, l’informàtica o mecànica industrial, per destacar-ne algunes famílies professionals.
 
La Garantia Juvenil a Catalunya
 
La Garantia Juvenil és un pla impulsat per la Unió Europea per lluitar contra l’atur juvenil. Està dotat per la Unió amb uns 6.000 milions d’euros, distribuïts entre els estats membres en funció de les peculiaritats i necessitats de cada mercat laboral. Així, Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins el 2020, entre fons propis i provinents del Fons Social Europeu.
 
Inicialment dissenyada per als joves fins a 24 anys, la Garantia Juvenil recentment va veure ampliat el seu límit d’edat fins els 30 anys. El Pla d’Actuació de 2015, dotat amb 80 milions d’euros i que preveu beneficiar més de 33.000 persones, es divideix en tres grups en funció dels objectius:
 
-       activar les persones joves no ocupades ni integrades en els sistemes d’educació o formació;
-       reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals d’aquest col·lectiu; i
-       incrementar l’emprenedoria dels joves en els sistemes d’educació o formació com a via d’accés al mercat laboral.
 
El conjunt de mesures presentat en la jornada d’avui formen part de d’una programació que s’inicia enguany i que permetrà implementar també accions durant els anys 2016 i 2017, anys en què es mobilitzaran bona part dels recursos totals, uns 150 milions d’euros.

1  

Imatges

Foto del conseller durant la cloenda de la Jornada

Foto del conseller durant la cloenda de la Jornada 1606