• Des d'aleshores, s’ha anat modificant per adaptar-lo a les necessitats de la ciutadania, les empreses i les administracions
  • Des de l’any 2006, el web empra el domini .cat i, actualment, és accessible des de dispositius mòbils
  • L’evolució del web es pot seguir en aquest reportatge #gencat20anys
gencat 20 anys
La Generalitat de Catalunya compleix 20 anys a la xarxa: el 4 de setembre de 1995 es va publicar per primer cop el web gencat i des d’aleshores s’ha anat modificant, tant en contingut com en forma, per adaptar-lo a les necessitats de la ciutadania, les empreses i les administracions.
 
El web ha evolucionat des de pràcticament el naixement d’internet, a principis dels anys 90, fins a l’actualitat, d’acord amb les tendències i innovacions tecnològiques que s’han anat produint. Catalunya va ser la primera Administració autonòmica de l'Estat a tenir presència a la xarxa.
 
L’objectiu del web era representar la Generalitat de Catalunya a la xarxa i, al mateix temps, situar Catalunya en el mapa digital. Els primers continguts explicaven la realitat catalana, com ara què és la Generalitat o l’autonomia catalana, la història del país i informació turística.
 
D’aquesta manera, es donava a conèixer la màxima Administració de Catalunya i es feia usant les eines de difusió tecnològica més avançades en aquells moments. Des d’aleshores, la imatge de gencat ha estat vinculada sempre a l’escut que identifica la institució des dels seus orígens, des del primer disseny al darrer.
 
Posteriorment, a la informació sobre la institució i Catalunya es va afegir la possibilitat de realitzar tràmits amb l’Administració. Així, el web passava de ser una simple eina de difusió a un web transaccional. L’evolució ha continuat al llarg dels anys: primer, amb l’aposta ferma per les xarxes socials, que han transformat gencat en un web relacional i, darrerament, amb el compromís per fer-ne un web responsiu accessible des de tot tipus de dispositius mòbils.
 
La Generalitat de Catalunya és una de les poques administracions que ha mantingut el nom a internet des dels seus inicis, ja que sempre s’ha utilitzat l’acrònim gencat per posicionar-se a internet. Primer va ser amb el domini .es, després es va passar al .net el 2002 i des del 2006 s’empra el domini .cat.
 
 
20 anys d’evolució

Els inicis del gencat, l’any 1995, van ser austers, com el de tots els webs que van néixer a mitjans dels anys 90. Eren majoritàriament continguts estàtics que provenien de la xarxa Videotext i explicaven què era Catalunya. Amb els anys i alguns canvis estètics, l’estructura del web va millorar i es va convertir en un distribuïdor d’informació.
 
El 1996, es van incorporar nous continguts, com ara l’apartat “Catalunya escac a escac”, una adaptació de “Catalunya píxel a píxel”. Aquest espai va oferir una  fotografia de Catalunya cada dia fins al 2002.
 
Entre el 1996 i el 2000 es van adoptar les primeres normes d’estil corporatives que havien de seguir els webs de la Generalitat, com ara un únic model de navegació. Durant aquesta època es va crear el web de la Guia de Serveis, una exportació al format digital dels documents en paper. Aquesta guia es va deixar d’editar a finals dels anys 90.
 
El 2001 va suposar un punt d’inflexió en el web gencat, amb un canvi de disseny que va ser el primer en implementar criteris d’accessibilitat. També va aparèixer el servei WAP per als telèfons. El nou disseny va comportar també la primera imatge corporativa única en webs informatius. Apareix també el primer cercador dinàmic del Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC), que oferia dades de l’organigrama, els serveis i les competències de la Generalitat de Catalunya.
 
El següent canvi significatiu de gencat es va produir l’11 de setembre del 2002, amb un nou disseny gràfic i la implantació d’un gestor de continguts específics, que es va utilitzar a tots els webs departamentals. També en aquesta època es va fer el traspàs del domini .es al domini .net.
 
A partir de l’any 2005, es comença a implantar un model de web basat en l'estratègia multicanal, anomenada C3CAT en correspondència amb l'evolució que aleshores seguien els àmbits d'atenció al ciutadà i al client en els sectors públic i privat. Es va adaptar l’ordenació dels continguts per fer-la més propera al ciutadà, amb una nova distribució per temes i no per organismes, i a partir del juny del 2006 es va adoptar el domini .cat.
 
Durant aquesta època es va aprofundir en els serveis multicanals: el 2010 es va publicar l’Oficina Virtual de Tràmits (actualment Tràmits gencat), l’Administració va entrar a les xarxes socials, es va implantar un nou gestor corporatiu únic, i es va millorar l’accessibilitat, la usabilitat i l’anàlisi de les dades estadístiques.
 
En els anys següents, gencat evoluciona cap a un concepte més relacional, amb una forta presència i interrelació amb les xarxes socials, entorn en el qual l’Administració catalana és capdavantera.
 
El darrer salt conceptual i de disseny de gencat es va completar el 2014, quan el web gencat es va redissenyar per ser accessible des de qualsevol dispositiu mòbil. El nou disseny responsiu facilita l’accés als continguts i serveis de la Generalitat des de qualsevol lloc i a tothora.
 
L’evolució del web es pot seguir en aquest reportatge sobre els 20 anys de gencat #gencat20anys 
 
web 2001
gencat 2001
.
Gencat 2002
.
Gencat 2005
gencat 2005
gencat 2014
gencat 2014
.

5  

Fitxers adjunts

Imatge corporativa 20 anys Gencat

Imatge corporativa 20 anys Gencat
PNG | 11

Gencat 2001

Gencat 2001
JPG | 144

Gencat 2002

Gencat 2002
JPG | 91

Gencat 2005

Gencat 2005
JPG | 562

Gencat 2014

Gencat 2014
JPG | 393