• En una entrevista a El Punt Avui TV, el cap de l’Executiu ha denunciat els “tics absolutistes” de l’Estat i ha qualificat de “greus” les declaracions del ministre de Defensa
  • Artur Mas ha dit que “estem cansats que ens hagin d’avalar ells si som una nació o no; la majoria del poble català ha votat moltes vegades que Catalunya és una nació”
El president Mas ha estat entrevistat per Xevi Xirgo a El Punt Avui TV
El president Mas ha estat entrevistat per Xevi Xirgo a El Punt Avui TV
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre en una entrevista a El Punt Avui TV, que “el canvi real en positiu que es pot produir a Catalunya o ve del sobiranisme o no vindrà”, perquè “és l'única força motriu potent que té aquest país”.
 
Per aquest motiu, Artur Mas ha explicat que “el canvi real en aquest moment no és l’autonomisme o les terceres vies, perquè ja ho hem intentat durant 30 anys i, si hem arribat fins aquí, és perquè tot això ha fracassat”. “El canvi real és el sobiranisme i el que no sigui això ens deixa igual o enrere”, ha reblat.
 
Durant l’entrevista, que ha conduït el director de totes les edicions d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, el cap del Govern ha donat un missatge als que subratllen les incerteses del procés. Ha assenyalat que “tinc la certesa al cent per cent que si no ho fem anirem enrere segur” i s’ha mostrat convençut que “el que estem fent és possible si tenim majories fortes a Catalunya”, ja que “o ve de Catalunya o no la tindrem aquesta força”.
 
Davant dels que volen introduir incerteses, com ara els que afirmen que no es cobraran les pensions si Catalunya s’independitza, Artur Mas ho ha atribuït al “joc brut” i ha subratllat que “és fals”, perquè “voldria dir que les pensions depenen de l'Estat espanyol i no dels que cotitzen cada dia perquè es puguin pagar”. El president ha assegurat que en cas que Catalunya tingués un Estat “les pensions estarien més garantides, perquè a Catalunya amb proporció respecte a Espanya hi ha més gent que treballa i que cotitza, i, a més, els salaris són una mica més alts”.
 
En diferents moments de l’entrevista, el cap del Govern s’ha mostrat convençut que els partidaris del sí obtindran la majoria en aquestes eleccions. Preguntat sobre si dimitiria en cas contrari, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que l’obtindran, però ha fet notar que “no tinc cap obsessió per continuar sent president de la Generalitat”. “Ho he sigut, ho sóc i he intentat fer el millor servei, m’he posat al davant i he rebut les conseqüències no sempre agradables”, ha afegit i ha advertit que pot passar que “a Catalunya no hi hagi cap Govern alternatiu perquè els que han dit no d’alguna manera no s’entenen entre ells” i, aleshores, “el país s’ha de seguir governant”.
 
“Greus” declaracions del ministre de Defensa
Artur Mas també s’ha mostrat convençut que si no guanya el sí l’Estat passaria factura, perquè “el Govern central, sobretot determinats àmbits de poder tenen tics absolutistes”. Ha afegit que “estan acostumats a guanyar les coses a base de l'exercici del poder pur i dur”. Així, s’ha referit a “les amenaces de suspendre l’autonomia, les querelles per posar les urnes o l’advertència que les forces armades hi són i que si tothom es porta bé no passarà res”, com va dir ahir el ministre de Defensa en unes declaracions que el president Mas ha qualificat de “greus”.
 
També ha considerat greu que el Govern espanyol “no hagi volgut ni tan sols seure a una taula quan han vist que a Catalunya hi havia mobilitzacions immenses cada any durant tres anys, quan ha vist que més del 90% dels ajuntaments estaven a favor del procés de dret a decidir o quan vam passar per les urnes el 2012 i vam tenir el suport majoritari, amb més de dos terços del Parlament”. “Quan vostè veu això i no seu ni a taula, això és un tic absolutista”, ha conclòs.
 
En aquesta mateixa línia, Artur Mas també advertit que el Govern del PP “no té miraments” i ha posat en relleu que “si l’any 2005-2006 el Partit Popular hagués respectat i col·laborat amb l'elaboració d'un bon Estatut d'autonomia de Catalunya no seríem on som”.
 
En un altre moment de l’entrevista i preguntat per la polèmica generada per les declaracions de l’expresident espanyol Felipe González, el president ha declarat que “estem cansats d’aquesta història de si Catalunya és o no és una nació; estem cansats que ens hagin d’avalar ells si nosaltres som una nació o no”. “La majoria del poble català ja ha votat moltes vegades que Catalunya és una nació. Per tant, que ens deixin tranquils”, ha reblat.
 
Reconeixement internacional
Pel que fa al reconeixement internacional que tindria una Catalunya independent, el cap del Govern s’ha preguntat “si tenim majories clarament democràtiques a les urnes, per què no ens han de reconèixer?” i ha advertit que, “si l’Estat s’hi oposa sempre, aleshores el problema s’enquista per sempre i això a la Unió Europea no ho poden acceptar, ha de tenir una solució”.
 
En aquest context, davant dels que es pregunten per una possible sortida de la UE en cas que Catalunya esdevingui un nou Estat, el president ha dit que “aquesta és una pregunta molt recurrent i tramposa”, perquè “és evident que per incorporar un país nou caldria l'acord dels altres països, però també és veritat que no hi ha manera de treure un país que ja hi és a la Unió Europea”.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista
JPG | 1409