El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea del Govern de Catalunya, Roger Albinyana, ha comparegut avui oficialment a la Cambra de Represenants per explicar el procés polític català i analitzar el futur de Catalunya en el marc d’aquest procés. Roger Albinyana ha participat en la trobada acompanyat del president de la comissió d’Acció Exterior del Parlament de Catalunya, Jordi Solé, i del delegat del Govern als Estats Units, Andrew Davis.
A la compareixença hi han assistit congressistes dels dos partits nordamericans, entre els quals el president del subcomitè d’afers europeus, Dana Rohrabacher, l’expresidenta del comitè d’afers internacionals, Ileana Ros Lethinen, i els congressistes Mario Díaz Balart, Albio Sires i Carlos Curbelo, entre d’altres. En una primera fase, Albinyana i Solé han explicat les causes que han originat el moment polític actual, que han desembocat en les eleccions del proper dia 27 de setembre.
Posteriorment, ha començat un torn de preguntes durant el qual els congressistes s’han interessat pels escenaris de futur i per aspectes concrets del nou Estat català, entre els quals la seguretat pública, l’economia i les relacions internacionals. En aquest sentit, han mostrat molt interès en fer propsectiva sobre les relacions que un nou Estat català establiria amb el govern dels Estats Units. Albinyana ha respost que aquestes relacions seran, com fins ara, de gran cordialitat, amistat i cooperació. La sessió ha durat més d’una hora. Posteriorment, el congressista Rohrabacher ha explicat als passadissos de la Cambra de Representants que “a llarg termini, és millor donar al poble la llibertat d’escollir per romandre voluntàriament dins d’un país que no pas obligar-los a formar-ne part, perquè això només crea ressentiment i una mala sensació”.
Prèviament a la trobada, Albinyana ha participat en un debat amb el títol “Polítical Economy of Catalonian Independence” a la seu del Peterson Institute for International Economics. El secretari d’Afers Exteriors ha estat acompanyat per Adam Posen, el president de l’institut, i per Ángel Ubide, membre del mateix institut, amb qui ha debatut sobre les perspectives econòmiques en el marc d’un Estat català independent. Posteriorment, ha mantingut una trobada al diari The Washington Post, un dels rotatius més antics dels Estats Units.
Amb la compareixença d’avui, ja són cinc les intervencions per analitzar el procés català en una cambra legislativa d’un país sobirà. El Parlament de Dinamarca (Folketinget) va votar el 19 de maig una resolució per la qual instava al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre la qüestió. Posteriorment, el 7 de juliol el procés sobiranista va ser objecte de debat al Parlament d’Irlanda (Oireachtas), en una sessió on van participar-hi el secretari d’Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. El passat dimecres 26 d’agost, Albinyana i Royo van comparèixer davant el Parlament de l’Uruguai per explicar el procés i van ser rebuts posteriorment pel president de la cambra uruguaiana, Alejandro Sánchez. Finalment, el 2 de setembre la directora general de Relacions Exteriors, Francesca Guardiola, va comparèixer a la comissió d’afers internacionals del Senat del Paraguai.
1