El Govern situa la recerca clínica com a pilar bàsic del sistema de salut de Catalunya

El Govern situa la recerca clínica com a pilar bàsic del sistema de salut de Catalunya

El Pla de Salut 2016-2020 constata la necessitat d'aprofundir en la incorporació de la recerca en la pràctica assistencial i en l'organització dels serveis sanitaris

query_builder   15 setembre 2015 15:15

event_note Nota de premsa

El Govern situa la recerca clínica com a pilar bàsic del sistema de salut de Catalunya

El Pla de Salut 2016-2020 constata la necessitat d'aprofundir en la incorporació de la recerca en la pràctica assistencial i en l'organització dels serveis sanitaris

 
El Govern ha acordat avui continuar potenciant polítiques de promoció de la recerca clínica, com a pilar bàsic del sistema de salut a Catalunya, tot incorporant projectes específics en el proper Pla de Salut de Catalunya 2016-2020.
 
El Pla estratègic de recerca i innovació en salut del període 2012-2015 ja establia la necessitat de promoure i acompanyar la recerca i la innovació del país per assolir millores en la salut poblacional. En aquest sentit, el Pla de salut corresponent al període 2016-2020, en el qual treballa el Govern,  preveu estimular la recerca sobre la base que cap de les activitats que es desenvolupen des del sistema sanitari públic són alienes a la necessitat d’investigar i incorporar les innovacions, ja que sense aquesta activitat és impossible millorar la tasca assistencial.
 
En l’elaboració d’aquest Pla s’ha constatat la necessitat d’aprofundir en la incorporació de la recerca en la pràctica assistencial i en l’organització de serveis sanitaris, així com en el reconeixement de la tasca dels metges i altres professionals investigadors per part del Sistema Nacional de Salut.
 
En aquest context, cal recordar que el mes d’agost passat el Govern ja va aprovar un acord que autoritza que els professionals sanitaris compatibilitzin l’activitat assistencial i la recerca. Però per tal d’enfortir la recerca clínica és necessari que el sistema de salut de Catalunya faci un altre pas endavant, recolzant els professionals sanitaris en el desenvolupament no només de les seves tasques assistencials, sinó també les de la recerca i orientant la prestació de serveis assistencials dels proveïdors sanitaris per tal de fer possible i compatible el desenvolupament integral dels seus professionals.
 
La recerca i la innovació, elements claus per al progrés

La recerca i la innovació en ciències de la salut són elements cabdals en el progrés i benestar dels individus i de la població en fer possibles noves i millorades formes de prevenir, diagnosticar, tractar, rehabilitar o pal·liar les malalties i lesions que pateixen.
Catalunya disposa d'un alt nivell de recerca en ciències de la salut duta a terme, fonamentalment, pels centres assistencials, els centres de recerca i les universitats. Aquest bon nivell es deu, en part, a la implicació en tasques de recerca dels professionals de la salut que desenvolupen la seva activitat amb un alt grau de professionalitat i excel·lència, no només en la pràctica clínica sinó també en les tasques de recerca que porten a terme.
 
La recerca en salut és multidisciplinària i multidimensional i es pot classificar en com a mínim, tres grans àrees: recerca bàsica, recerca clínica i recerca en salut pública. La recerca clínica és la que té el propòsit de millorar el diagnòstic, el tractament i les cures (inclosos la rehabilitació i els tractaments pal·liatius) de la malaltia i les lesions, així com el manteniment i la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones en les diferents etapes de la vida. Les necessitats no cobertes de la població, formen l’eix vertebrador de l’estratègia de la recerca clínica, com també de l’epidemiològica i de serveis que són  les vessants  de la recerca en biomedicina que tenen un impacte més immediat.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined