•    El domini .CAT fa deu anys consolidat com a domini d’èxit i model a seguir dins la indústria dels dominis d’Internet
•    La Fira Barcelona Gran Via ha acollit aquesta tarda l’acte commemoratiu del desè aniversari del .CAT, en el marc de la primera edició de l’IoT Solutions World Congress
•    El .CAT, el primer domini destinat a una comunitat cultural i lingüística, ha quadruplicat el nombre de registres des del seu primer any d’existència i compta actualment amb més de 83.300 dominis actius
Govern

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha considerat que Catalunya "no renunciarà a tenir un domini de dues lletres, el .CT", reservat als estats, "un cop s'ha consolidat una   estructura d'Estat com és el domini .CAT". Borràs n'ha parlat aquesta tarda, en la clausura de l'acte commemoratiu del desè aniversari d'aquest domini que representa la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet i que avui fa exactament 10 anys, el 16 de setembre de 2005, va ser aprovat per l’ICANN, l’entitat que regula a escala mundial els dominis d’internet.

En aquests deu anys d’existència, aquest domini únic i pioner --és el primer destinat a una comunitat cultural i lingüística--, ha assolit més de 83.000 registres i s’ha consolidat com a domini d’èxit, tecnològicament capdavanter, líder en seguretat i qualitat i model a seguir dins la indústria dels dominis d'Internet. En aquest sentit, la consellera Borràs ha recordat que la creació del domini .CAT es va convertir en "un tema de país", i que empreses, associacions, entitats i milers de particulars van donar suport explícit a la candidatura “perquè tenien clar que Catalunya havia de ser present a la xarxa". "Avui, el .CAT és una història d'èxit i un senyal d'identitat nostre, utilitzat per societat civil i administracions", ha apuntat la titular de Governació i Relacions Institucionals.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, que durant la seva intervenció en l’acte ha reivindicat la importància de la data del 16 de setembre de 2005, “una data que hauria de figurar als llibres d’història del nostre país, perquè és la data que marca l’inici de la identitat nacional catalana a Internet, i Internet és la gran revolució digital”.

L’acte commemoratiu, que s’ha desenvolupat a la Fira Barcelona Gran Via en el marc de la primera edició de l’IoT Solutions World Congress dedicat a la Internet de les coses, ha comptat amb la participació institucional de la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, i del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Jordi Puigneró. L’acte ha inclòs l’explicació de de l’origen i el procés de petició del domini .CAT, a càrrec d’alguns dels seus principals promotors, i un repàs de l’evolució del domini durant aquests 10 anys, a càrrec de Ricard Huguet, actual president de l’entitat que gestiona el .CAT des de la seva creació, la Fundació puntCAT.

10 anys de identitat catalana a Internet

El domini .CAT va ser aprovat per l'ICANN, la institució que regula els dominis d’Internet a escala mundial, el 16 de setembre de 2005, fruit d'una iniciativa privada de la comunitat lingüística i cultural catalana. Pocs dies després se signava el contracte entre aquest organisme i la Fundació puntCAT, qui gestiona el .CAT des de llavors.

Un any i mig abans, l'Associació puntCAT, constituïda per donar resposta a la inquietud manifestada per la comunitat internauta catalana sobre la necessitat de tenir un domini propi que la representés a la xarxa, havia presentat la candidatura del domini .CAT aprofitant que l'ICANN obria la possibilitat d'assignar dominis a comunitats. La candidatura del domini .CAT va rebre el suport explícit de 98 entitats i associacions, 2.615 empreses i 65.468 persones de tots els llocs de parla catalana i de tots els sectors de la cultura i activitat, un nombre mai assolit per cap altra candidatura i que va ajudar significativament a la seva obtenció. Un cop demanat el domini, l'Associació puntCAT es va dissoldre i va donar pas a la Fundació puntCAT, amb l'objectiu de gestionar el registre del nom de domini .CAT i, en general, promoure la Societat de la Informació catalanoparlant.

Des del seu naixement, el domini .CAT va copsar l'atenció internacional per ser el primer domini destinat a una comunitat cultural i lingüística i, tot i ser petit en quantitat de registres, és considerat un domini d’èxit, tecnològicament capdavanter, líder en seguretat i en qualitat i un model a seguir dins la indústria dels dominis d'Internet. El domini.CAT va tancar el primer any de funcionament, el 2006, amb 19.700 registres actius, una xifra que s’ha quadruplicat durant aquests deu anys fins arribar als més de 83.300 dominis .CAT actius de l’actualitat.