- Durant el 2014, els Bombers de la Generalitat van fer 86 serveis relacionats amb boletaires
- Planificar la sortida, adequar l’equipament i prendre punts de referència per a orientar-se, punts clau en la seguretat
(s'adjunta el dossier de premsa complet en PDF)
La muntanya té molts atractius i al llarg de l’any ofereix un gran ventall de possibilitats per a realitzar activitats, entre les quals hi ha també la de buscar bolets, que s’ha popularitzat força en els darrers anys. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat han notat un increment del nombre de serveis de recerca de persones perdudes o accidentades realitzant aquest tipus d’activitat. La majoria de serveis es concentren als mesos de setembre i octubre a les comarques de muntanya, sobretot al Berguedà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès.
Des de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, es vol posar especial èmfasi a la importància de prendre mesures de seguretat a l’hora de realitzar activitats al medi natural, i en especial en anar a buscar bolets, ja que sovint en aquest àmbit els afectats són del col·lectiu de persones grans.
Sovint pel desconeixement de la zona i del terreny o bé per les condicions meteorològiques adverses (especialment la boira) són els motius pels quals les persones que van a buscar bolets es desorienten.
Si bé és una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se. Tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, la majoria oscil·len entre els 60 i 80 anys.
Enguany, des de l’1 de gener fins al 13 de setembre, s’han realitzat 23 actuacions. L’any passat, en tot el mes de setembre hi van haver 30 rescats. El mes d’octubre hi va haver un repunt, amb 37 actuacions de recerques de boletaires, que es va allargar fins al desembre arribant als 86 serveis al llarg de l’any. Les comarques on es va concentrar el nombre més alt van ser les de l’Alt Urgell (15) i el Berguedà (13).
Consells de seguretat per a boletaires
És molt important que els caçadors de bolets tinguin en compte els següents consells, que també podeu consultar a la pàgina web http://interior.gencat.cat/seguretatalamuntanya
· Abans de planificar la sortida, tingueu en compte la previsió meteorològica i no sortiu en cas que el pronòstic sigui desfavorable. Recordeu que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada. Trobareu la informació detallada de les prediccions a www.meteocat.cat
· Adeqüeu el vostre equipament i avituallament (roba, calçat, menjar i aigua…) a l’activitat. L’ús de roba de colors vius facilitarà la vostra localització en cas de pèrdua.
· Cal conèixer o informar-se sobre la zona on buscareu els bolets, així com les seves vies d’accés.
· Adapteu l’activitat a la vostra condició física i edat, evitant realitzar-la per zones abruptes i que presentin risc de precipitació.
· Us recomanem no realitzar l’activitat sols i fer-ho en grup. Manteniu en tot moment el contacte visual o verbal amb la gent que us acompanya.
· Preneu punts de referència que us ajudin a orientar-vos: pistes, barrancs, camins, el lloc on heu deixat el cotxe, etc.
· Us recomanem l’ús de mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions) que us poden ajudar a orientar-vos en cas de pèrdua.
· No apureu el temps de l’activitat, especialment si la realitzeu a la tarda. Dins del temps total que hi penseu dedicar, comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada. D’aquesta manera evitareu que es faci fosc en el camí de retorn.
· En cas d’emergència, truqueu al telèfon d’emergències 112. Recordeu que podeu trucar sempre que hi hagi cobertura d’alguna companyia, encara que no sigui la vostra. D’altra banda, també podeu marcar el número 112 sense tenir cap targeta SIM del mòbil, sense tenir saldo i, fins i tot, amb el teclat bloquejat. Podeu trucar al 112 qualsevol dia de l’any a qualsevol hora. La trucada és gratuïta.
· Tingueu molta precaució en la recol·lecció dels bolets. Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del Departament de Salut: http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_ciutadania/salut_az/i/intoxicacio_per_bolets
També podeu seguir aquests i d’altres consells a través del nostre perfil a twitter @bomberscat.
1