- El conveni estableix, per a un període de 10 anys, la protecció i potenciació de l’ecosistema i entorn fluvial d’aquest tram del riu d’unes 56 hectàrees
- Aquesta col·laboració s’articula en dues fases: la primera destinada a inventariar totes les dades referents a les espècies, hàbitats, poblacions, ecosistemes i altres característiques concretes que engloba l’espai, mentre que la segona servirà per definir un pla de gestió
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, i el president del Consorci del Ter, Jordi Munell, han materialitzat avui sobre el terreny a Foixà (Baix Empordà) el conveni subscrit a finals de juliol entre amdbues entitats, amb l’objectiu d’establir diverses accions i mesures de custòdia fluvial del bosc de ribera en el riu Ter, dins els termes municipals de Foixà i Colomers, a la comarca del Baix Empordà. Els alcaldes d’aquestes localitats també han assistit a l’acte celebrat avui.
Aquest acord, que tindrà una vigència de 10 anys, pretén ser una eina efectiva per tal de garantir la protecció i desenvolupament de l'ecosistema i entorn fluvial existent en l'àmbit d'actuació definit, així com un encàrrec de gestió de l’Agència Catalana de l’Aigua al Consorci del Ter en ordre a les actuacions d’estudi, projecte i execució material de tasques destinades a la conservació, manteniment i millora de l’ecosistema fluvial present a l’àmbit d’actuació.
El conveni s’articula mitjançant dues fases: la primera se centrarà en inventariar, conèixer, explorar i recollir totes les dades referents a les espècies, hàbitats, poblacions i altres característiques concretes que engloba l’espai, que és de titularitat de l’ACA. Algunes d’elles són conegudes, però donada la dimensió i la tipologia dels hàbitats, encara no es coneix amb detall l’inventari exhaustiu de la biodiversitat que acull. Caldrà també recopilar la informació sobre la incidència del règim hidrològic, les pertorbacions naturals (inundacions, ventades, risc d’incendis, etc.) i preveure’n els escenaris en el context del canvi climàtic global.
Pel que fa a la segona fase, una vegada s’hagi analitzat i diagnosticat l’estat i caracterització de l’espai, aquesta servirà per marcar les directrius i el full de ruta, el pla de gestió, per a definir tot allò que caldrà dur a terme en un futur a curt, mig i llarg termini, d’acord amb allò planificat, i executar les actuacions necessàries.
El Consorci del Ter es farà càrrec de les despeses per a la redacció dels estudis i propostes de gestió, així com l'execució, en el seu cas, de les actuacions indicades per a la gestió de la zona d'actuació.
Així mateix per a altres actuacions que una i una altra part considerin adequat executar, es podrà buscar el finançament necessari tant amb fons propis com per la participació d'altres institucions o entitats, sempre sota el consens i aprovació de les tres parts.
3