Pla violència masclista

El Govern aprova el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista 2015-2018

query_builder   22 setembre 2015 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista 2015-2018

·         Les víctimes de violència masclista disposaran d’una App específica per a telèfons mòbils per gestionar trucades d’emergència a través del cat112. L’objectiu de la nova App serà doble: la geolocalització i la urgència
 
·         S’establirà un pla de seguretat personalitzat per a les víctimes amb nivell de risc més elevat
 
·         Hi haurà un web específic adreçat a les joves que han estat o poden estar sent maltractades. El web és un espai d’informació i recomanacions per ajudar-les
El Govern ha aprovat avui el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica 2015-2018. La renovació del Pla arriba després que el Departament d’Interior va posar en marxa fa quatre anys el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica per al període 2011-2014 amb el qual s’han assolit els primers objectius plantejats en aquesta primera etapa.
 
Amb aquest nou Pla, el Departament d’Interior aposta per la prevenció i la proximitat i vol aprofitar els avenços de les noves tecnologies per oferir més eines que donin seguretat a les dones maltractades.
 
La prevenció
 
El Pla preveu el desenvolupament del model policial d’atenció a les víctimes al territori. L’atenció a les víctimes per part de la Policia de Catalunya ha d’oferir garanties de qualitat homogènia arreu del territori. Per tant, s’implicarà les Policies Locals en el seguiment i protecció a les víctimes ampliant els protocols i formalitzant convenis per distribuir feines i competències entre els cossos policials de cara a la millor protecció de la víctima.
 
El Qüestionari Policial de Valoració de Risc (QPVR) per a les víctimes de violència masclista s’acabarà d’implantar a tot el territori juntament amb un segon Qüestionari Policial, el de Reavaluació de Risc (QPRR). Precisament aquest segon qüestionari serà clau per conèixer o avaluar la situació del risc de cada cas en funció del pas del temps. També ens permetrà veure si altres circumstàncies poden incidir en la situació de la víctima o poden canviar el seu nivell de risc.
 
El Pla preveu accions associades de seguiment i protecció policials de les dones segons el nivell de valoració de risc i, si aquest és elevat, la víctima disposarà d’un pla de seguretat personalitzat.
 
Web informatiu i interactiu
 
La prevenció ha d’anar lligada a la informació, i per això des del Departament d’Interior es vol apostar per les noves tecnologies. La Direcció General d’Administració de Seguretat està treballant en un web específic per a les dones i les joves que han patit o poden patir violència, i iniciarà el projecte amb les situacions de violència sexual. L’objectiu és crear un espai d’informació i recomanacions per a les possibles víctimes que els faciliti alternatives per sortir del “cercle de la violència”. La informació i el coneixement poden ajudar a evitar o disminuir situacions de risc.
 
 
Geolocalització de les víctimes
 
El Departament també està treballant en el desenvolupament d’una aplicació específica per a telèfons mòbils per gestionar trucades d’emergència de les víctimes de violència masclista a través del cat112. L’objectiu de la nova App serà doble: la geolocalització i la urgència. Les trucades que arribin des d’aquesta App rebran una atenció específica per part dels operadors i la reacció serà més ràpida.
 
L’atenció ràpida a les persones que estan en situació de risc imminent i que telefonen al 112 de Catalunya per sol·licitar assistència policial immediata és un element prioritari en el sistema d’atenció pública d’urgències.
El Pla també preveu adequar l’estructura organitzativa departamental per reforçar el disseny i l’impuls de les polítiques preventives de seguretat en l’àmbit de la violència masclista i domèstica.
 
La relació interdepartamental és bàsica en aquesta matèria. Es mantindran i aprofundiran les actuacions conjuntes amb altres departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya per donar una millor resposta, coordinada, a les dones que pateixen aquesta greu problemàtica. Aquesta línia de col·laboració, ja iniciada amb el pla anterior, requereix especial atenció per a la seva eficàcia i consolidació. Els factors que afavoreixen la violència són de naturalesa diversa i, per tant, requereixen una aproximació transversal des dels diversos àmbits institucionals.
 
Formació i recerca
 
La formació i la recerca són bàsiques per adquirir coneixement, i la millora constant és imprescindible per saber les eines que hem d’utilitzar.
El Pla continua promovent les actuacions adreçades a la formació de professionals i cossos de seguretat, la recerca del fenomen en l’àmbit de la seguretat, especialment la duta terme amb institucions d’àmbit internacional.
 
Cal destinar una gran part de les accions a aprofundir en coneixement i evitar que molts dels fets acabin silenciats, amb un baix nivell de denúncia.
Precisament per aprofundir en la matèria es realitzarà la segona edició de l’Enquesta de violència masclista de Catalunya.
 
 
Col·lectius amb vulnerabilitats específiques i tercer sector
 
El Pla permetrà crear nous instruments específics i millorar l’eficàcia d’aquells ja existents, així com les pautes, procediments i recursos per facilitar la intervenció pública abans que es produeixin danys a les persones o col·lectius de risc com són les persones menors d’edat, les persones amb discapacitat, entre d’altres.
 
Les persones que han estat víctimes de violència masclista i domèstica de vegades requereixen suport d’altres persones o organitzacions per tal de millorar el seu benestar i seguretat. Per tant, les polítiques públiques han d’anar adreçades a millorar la qualitat de vida i seguretat d’aquestes persones, cosa que requerirà la implicació d’entitats públiques i privades, el tercer sector, el voluntariat i la ciutadania en general.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined