Pla de calderes

El Govern promou la gestió forestal sostenible i l'aprofitament energètic de la biomassa

query_builder   22 setembre 2015 15:07

event_note Nota de premsa

El Govern promou la gestió forestal sostenible i l'aprofitament energètic de la biomassa

·         El Govern instal·larà calderes de biomassa a 26 equipaments públics de 10 municipis
 
·         El Pla de calderes implica estalvi econòmic, millora dels boscos, prevenció d’incendis, disminució d’emissions CO2 i creació de 150 llocs de treball estables en l’àmbit rural
El Govern ha aprovat la instal·lació i manteniment de calderes de biomassa forestal a 26 equipaments públics de 10 municipis, que seran alimentades amb fusta de proximitat procedent dels boscos públics de Catalunya.
 
El Pla de calderes comportarà la instal·lació de 26 calderes de biomassa en edificis de la pròpia Generalitat de Catalunya, de diversos departaments: Interior, Salut, Benestar Social, Ensenyament i Agricultura, ubicats als municipis de Puigcerdà, la Seu d’Urgell, Ripoll, Gandesa, Sort, Pont de Suert, Tremp, Campdevànol, Vic i Móra d’Ebre (centres de bombers i mossos; IES; CAP, hospitals, casals de gent gran, oficines comarcals d’Agricultura i escoles agràries).
 
L’objectiu del Pla és promoure la gestió forestal sostenible i l’aprofitament energètic de la biomassa forestal, i alhora reduir el risc d’incendis i la petjada ecològica, a més de generar llocs de treball estables al territori, i s’inscriu en les polítiques que impulsa el Govern a través del Pla general de política forestal i el Pla de l’energia i el canvi climàtic.
 
Aquest acord de Govern pretén mobilitzar recursos econòmics privats per a la producció d’energia tèrmica basant-se en la biomassa forestal de proximitat (procedent de la gestió sostenible realitzada als boscos públics), la instal·lació de calderes de biomassa i l’estalvi i eficiència energètica, en edificis de la Generalitat. El conjunt d’aportacions dels diferents departaments per al pagament d’aquestes actuacions provindrà de l’estalvi en la factura energètica actual i no suposarà cap increment en el pressupost global dels departaments concernits.
 
La iniciativa suposa una inversió de 15 milions d’euros, que inclouen la instal·lació de les calderes, el seu manteniment, l’aplicació de mesures d’eficiència energètica i el subministrament de la biomassa procedents dels boscos públics, per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 
El Pla comporta els beneficis següents:
 
 
·         Estalvi econòmic d'un 3% en el primer any en les despeses de compra de combustible i manteniment de cada departament, estalvi que alhora s’augmentarà amb l’estalvi energètic dels edificis fins a un 15% de mitjana en el període de 15 anys.
 
·         Generació de 150 llocs de treball estables en el territori, la qual cosa proporciona riquesa local i redistribució territorial. Aquests llocs de treball estan considerats en tota la cadena de la gestió i aprofitament de la biomassa, planificació, seguiment, treballs al bosc, transport de fusta, transformació en estella, distribució, instal·lació de calderes, manteniments i actuacions complementàries.
 
·         Gestió forestal de 1.200 hectàrees/anuals, que permet tenir boscos millor preparats per suportar els riscos naturals (incendis, ventades, nevades, etcètera) i afavoreix la seva multifuncionalitat.
 
·         Millora ambiental, amb estalvi anual de 2.079.064,34 kg de CO2.
 
·         Compliment dels mandats de Govern en relació amb el Pla de política forestal, l’Estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, el Pla de l’energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020 (PECAC 2020), i el Pla d’estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya.
 
El model d’actuació proposat serà aplicable a altres comarques de Catalunya.
L’Acord també preveu encarregar a Infraestructures.cat el desenvolupament del pla d’estalvi i eficiència energètica dels equipaments que es detallen a l’annex, i que l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), en tant que coordinador del Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya, participarà en la redacció dels plecs tècnics de licitació en la mesa de contractació de la licitació a convocar per Infraestructures.cat per donar compliment a l’encàrrec objecte del present acord, i en el seguiment de l’actuació.
 
ANNEX
INTERIOR
SALUT
ENSENYAMENT
AGRICULTURA
BENESTAR
PUIGCERDÀ
Mossos
 
IES Puigcerdà
 
 
LA SEU D’URGELL
Bombers i Mossos
 
IES Joan Brudieu
 
 
RIPOLL
 
CAP
IES Abat Oliba
 
 
GANDESA
Mossos
CAP
IES Gandesa
OC / Escola Agrària
 
SORT
Bombers i Mossos
CAP
IES Hug Roger III
 
 
PONT DE SUERT
Mossos
 
IES
 
 
TREMP
Bombers i Mossos
 
IES Tremp
 
Casal Gent Gran
CAMPDEVÀNOL
 
Hospital
 
 
 
VIC
 
Hospital
 
 
 
MÓRA D’EBRE
 
Hospital
 
 
Residència Mora d’Ebre
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined