El Govern modifica el procediment de delimitació de termes municipals per agilitzar-ne la tramitació

El Govern modifica el procediment de delimitació de termes municipals per agilitzar-ne la tramitació

query_builder   22 setembre 2015 15:10

event_note Nota de premsa

El Govern modifica el procediment de delimitació de termes municipals per agilitzar-ne la tramitació

·         Els canvis introduïts permetran reduir significativament la durada de la tramitació dels expedients de delimitació
 
·         Entre d’altres mesures, s’habilita el departament competent en matèria local per emprendre iniciatives d’impuls del Mapa Municipal de Catalunya
El Govern ha donat el vistiplau a diverses modificacions en el procediment de delimitació dels termes municipals amb la finalitat de reduir-ne de forma significativa la durada de la tramitació d’acord amb els principis d’eficiència i eficàcia de l’actuació administrativa. Els canvis introduïts contribuiran també a agilitzar la finalització del Mapa Municipal de Catalunya, per tal de dotar els municipis catalans d’uns límits precisos i coherents del seu territori.
 
Les modificacions aprovades avui afecten fonamentalment el capítol cinquè, relatiu a la delimitació dels termes municipals, del Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya. Les variacions ara introduïdes es desprenen de l’experiència adquirida en la gestió administrativa i tècnica dels procediments de delimitació i alteració municipal en els set anys de vigència de la regulació, així com d’un increment del nombre d’expedients, que recomanava introduir-hi mesures de millora en l’agilització.
 
Entre les principals novetats que inclou el decret aprovat pel Govern en destaquen les següents:
 
·         Impuls del Mapa Municipal de Catalunya. S’habilita el titular de la direcció general competent en matèria d’administració local per emprendre mesures per a la implementació del Mapa en un temps raonable, sempre amb ple respecte a l’autonomia local.
·         Inici d’expedients de delimitació per part del departament competent. Sempre que es compti amb un informe favorable de la Comissió de Delimitació Territorial, el departament responsable en matèria d’administració local estarà capacitat per obrir un expedient de delimitació en el marc de l’elaboració del Mapa Municipal de Catalunya.
·         Redefinició del concepte de delimitació municipal. Se suprimeix el mesurament dels termes municipals com a part de la delimitació.
·         Actualització precisa de la línia límit entre municipis a càrrec de la Comissió de Delimitació Territorial. Sempre que els ajuntaments implicats no hagin nomenat les seves comissions ni hagin seguit el procediment de delimitació.
·         Supressió del tràmit de comunicació d’inici de l’expedient de delimitació als propietaris de les finques afectades per part dels ajuntaments.
·         Operacions de delimitació. Es precisa amb detall la línia de terme i s’adapta a la realitat geogràfica existent quan hagi esdevingut incoherent pel pas d’infraestructures o accidents geogràfics.
·         Possibilitat de desacord per part dels ajuntaments respecte a la documentació de partida. Si els dos consistoris implicats proposen una línia alternativa a les actes i quaderns de camp, aquesta serà avaluada per part de la Comissió de Delimitació Territorial.
·         Supressió del tràmit d’aixecament de l’acta de reconeixement de la línia de terme en cas que els ajuntaments no col·loquin fites sobre el terreny. Atesa la implantació de sistemes de posicionament global molts ajuntaments han optat per no fixar fites. En aquest cas, l’acta de reconeixement queda substituïda per la resolució de la delimitació publicada al DOGC.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined