El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha inaugurat aquesta tarda, al Saló de Congressos de Fira de Lleida, la 2a edició de la Jornada FruitMonitor. ‘Previsions de la campanya fructícola 2015. Balanç d’estiu i perspectives’, que se celebra en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i del Saló Eurofruit, i que també compta amb el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri, Fernando Miranda, entre altres.
Jordi Ciuraneta ha obert la seva intervenció fent referència a la jornada fructícola i, en aquest sentit, també a “la importància de conèixer en quin entorn operem amb dades fiables i rigoroses, de com evoluciona la campanya, de si tots els mecanismes que s’han endegat tant des del propi sector com des de les diferents administracions han funcionat. Cal parar i reflexionar i, és de savis, posar en acció les conclusions a les que hem arribat”.
I en aquest punt, Ciuraneta ha afirmat que “sembla que a la fruita, la frase de Churchill és la nostra realitat quan deia que “L’èxit consisteix a anar de fracàs en fracàs sense perdre l’entusiasme””, i ha destacat l’esperit i els valors del sector, “la fe en un futur millor”.
Així, quant a la campanya 2015, el conseller ha assenyalat que és la primera que començava sense el mercat rus, ha recordat que la UE exportava a Rússia 2,2 M de tones de fruites i verdures i n’era el seu principal proveïdor, que gran part del creixement exportador de la UE era fruit del mercat rus, i ha constatat les “greus conseqüències pel nostre sector sobre els preus i el destí de les exportacions”. A nivell global, Jordi Ciuraneta ha apuntat que "les previsions de collita a Europa a la baixa, més el no solapament de les zones productores, això hauria de ser gual a no pressió a les cambres frigorífiques i comercialització tranquil·la; a més, una qualitat excepcional, i havent fet calor aquíi fora, aixó s'hauria de traduir en més consum, i per tant també en no excedents ni estoc".
Ciuraneta ha tornat a incidir en què el problema rau en el preu, per la qual cosa s’ha demanat l’activació de mesures extraordinàries de retirada, que en el cas del volum estatal ja es veurà si és suficient, i ha afegit que “les lleis del mercat, d’oferta i demanda no s’han complert; la teoria econòmica falla. Sembla que tot el que havia funcionat fins ara falla, i si falla equival a perillar la viabilitat econòmica, la continuïtat de les explotacions, i la sostenibilitat territorial, entre altres”.
D’aquí que el conseller també hagi posat èmfasi en la necessitat de “treballar més l’organització sectorial i, per tant, l’oferta, estructurar, enfortir, ser conscient que som la baula feble”; i de “treballar també la innovació, que ajudi a especialment també a la internacionalització, a la necessària reorientació dels destins: assolir mercats llunyans de fruita d’ós, assolir els requisits de qualitat i seguretat alimentària dels clients més exigents, potenciar la transformació com a via de valor afegit; i posar-nos als nivells de la competència. Si l’altre està millorant, el millor que pots fer és millorar més ràpid del que millora l’altre, si no, estàs empitjorant". En aquest punt, el conseller ha apuntat la importància de Fruitcentre, i ha expressat "la necessitat, també, d'acostar-nos a les noves generacions; més control en la cadena de valor, calen més mecanismes, més transparència, més compromís, suport a la regulació del mercat, perseguir males pràctiques, cal apostar també per la diversificació, i deixar clar el binomi Lleida- fruita de qualitat”.
Quant a la necessitat d’acostar-se a les noves generacions, Jordi Ciuraneta ha explicat que aquest any el Pla de Fruita a les escoles tindrà dos ‘partners’ de primer nivell, com són el Futbol Club Barcelona i el Reial Club Esportiu Espanyol i millora les sinèrgies amb Educació’. Val a dir que les dades d’aquest programa el curs 2015-206 són: 415 tones de fruita, més 170.000 alumnes de 1.354 escoles de tot Catalunya (davant dels 50.000 alumnes i 213 escoles del seu inici), a més dels tallers educatius i formació a professors (2.000 nens. 1.400 professors el curs passat).
D’altra banda, Ciuraneta també ha volgut fer palès que “el fet que la fruita dolça no rebi ajudes directes, no vol dir que hagi de ser un sector apartat de les polítiques de subvenció de la PAC. No volem sectors subvencionats, però si que es compensi els greuges i les dinàmiques externes. I com aconseguir-ho? Amb una PAC pròpia i, per tant, una Catalunya independent. Si estem dins de la UE equival a renegociació i adequació a l’agricultura d’aquí i no a l’espanyola que tan mal resultat ens comporta; i si estem fora la podem pagar igual gràcies als dèficit crònics que patim. Nosaltres sabem la importància del sector primari més que ningú, i ningú no ens pot donar lliçons sobre si volem fer caure el sector. Jo provinc d’ell i sé molt bé el que hi ha. Als fructicultors francesos no els hi passa això d’aquí, i recordem que França és el paradigma d’Estat que defensa i protegeix el sector, no com Madrid”.
Finalment, el conseller ha volgut tancar la seva intervenció fent una ferma defensa d’un preu just per al pagès, amb un compromís a una producció a preus raonables i orientació als mercats.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1