-
Un decret publicat aquest any permet l’extensió del cribratge neonatal de la sordesa a tot el sistema sanitari
-
Durant el 2014 es van detectar 110 nadons amb hipoacúsia que es beneficien d’un tractament precoç i un seguiment
-
El 27 de setembre es commemora el Dia Internacional de les persones sordes
La sordesa o hipoacúsia és el dèficit sensorial més freqüent de l’ésser humà i es presenta en 1-3/1.000 nascuts vius. La detecció precoç permet identificar els nadons que presenten una pèrdua auditiva més gran o igual a 40 decibels, fer-ne el diagnòstic definitiu i aplicar-los el tractament adequat. D'aquesta manera es permet millorar el pronòstic dels infants afectats i se n'eviten repercussions en el desenvolupament integral.
La implementació del programa de la sordesa neonatal s’ha fet de forma progressiva a Catalunya i les cobertures han anat millorant de forma considerable. L’any 2014 s’han diagnosticat 110 nadons d’ hipoacúsia dels 44.211 infants cribrats, arribant a una cobertura del 90,3% en la xarxa sanitària pública, mentre que inicialment les cobertures eren del 16% (2010).
Des de l’any 2010, el Departament de Salut ( Agència de Salut Pública de Catalunya) en col·laboració amb les societats científiques, i de pares i mares d’infants amb hipoacúsia va consensuar un protocol sobre el cribratge, va elaborar un fullet explicatiu adreçat als progenitors sobre la importància de dur a terme la prova de cribratge (entregat a les maternitats) i com es realitza aquesta prova, i un sistema de registre basat en el carnet de salut on el professional sanitari anota el resultats de les proves i serveix per a fer seguiment. Això permet fer una detecció precoç d’hipoacúsia en els nadons, fer un diagnòstic de confirmació, i instaurar un tractament i un seguiment l’ abans possible.
Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut i en coordinació amb el CatSalut es coordina el cribratge de la hipoacúsia amb la participació dels centres maternals de tot Catalunya i una unitat de referència pel diagnòstic a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Aquest any s’ha publicat el decret 4/2015 de 13 de gener, per a la detecció precoç, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la hipoacúsia neonatal mitjançant el qual s’incorpora la xarxa sanitària privada en el cribratge de la sordesa. Més del 30% dels naixements a Catalunya tenen lloc a maternitats privades, i per aquest motiu era molt important la publicació del decret que estengués la pràctica del cribratge neonatal en aquest entorn.
Durant aquests mesos s’ha realitzat formació per més del 50% dels hospitals maternals privats, que tenen fins febrer de 2016 per implantar el programa. La resta de les maternitats es formaran durant aquestes properes setmanes.
1