- En una entrevista a 8 al dia, el president de la Generalitat recorda que els ciutadans “poden servir Catalunya com poques vegades una generació pot servir al seu país”
- El cap de Govern afirma que “si el dia 28 de setembre veiem que podem pilotar aquest procés, farem gestos de diàleg permanent amb tots els que hagin apostat pel no, perquè el país l’hem de construir entre tots”
- Durant la conversa amb Josep Cuní, assegura que “no hi ha cap perill de corralito”, perquè els mercats “no enfonsaran l’economia europea” per un procés “legal i democràtic”
- El cap de l’Executiu constata que “quan veus el que està passant en aquest país veus que té tot el sentit del món”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquest vespre durant una entrevista al programa 8 al dia de 8tv que “els propietaris del vot aquest 27 de setembre no són els mercats, sinó que els propietaris del vot són únicament els ciutadans de Catalunya” que diumenge “poden servir Catalunya com poques vegades una generació pot servir al seu país”. “Aquí no decideixen els mercats, ni el Banc d’Espanya, ni el president Obama, ni Cameron, ni Merkel, ni Rajoy, ni tampoc Felipe González”, ha advertit el cap de l’Executiu, qui ha deixat clar que “la voluntat d’arribar fins al final només depèn del poble de Catalunya”.
En aquest sentit, i preguntat pels advertiments del governador del Banc d’Espanya, el president de la Generalitat ha estat categòric en afirmar que “no hi ha cap perill de corralito, cap ni un”, perquè “si Catalunya entra en una situació d’aquestes, l’economia espanyola col·lapsa l’endemà i l’economia de la Unió Europea l’endemà passat”. “Qui es creu aquest escenari dantesc, de pànic i de tragèdia total?”, s’ha preguntat el cap de Govern, qui ha qualificat de “propaganda” les declaracions del màxim responsable del supervisor del sistema bancari espanyol. “Vostè creu que enfonsaran l’euro i ho enfonsaran tot a canvi d’un procés que estem fent legalment, correctament, sense problemes i democràticament a les urnes?”, ha insistit. “Als mercats no interessa cap tipus de desestabilització a Catalunya”, ha reblat el cap de Govern.
Respecte als resultats del 27S
Durant la conversa amb Josep Cuní, el president Mas ha volgut subratllar que “respectaré el resultat electoral”. “No pot ser d’una altra manera, perquè sóc un demòcrata i un demòcrata ha de saber que pot guanyar i que pot perdre”, ha explicat. El cap de l’Executiu ha subratllat en aquest context que “si el dia 28 de setembre veiem que ens n’hem sortit, que hem guanyat, que hem guanyat bé, que podem pilotar aquest procés, nosaltres farem gestos de diàleg permanent amb tots els partits que hagin apostat pel no, perquè finalment aquest país l’hem de construir entre tots”. El cap de Govern ha deixat clar en aquest sentit que “no hi haurà rodillo ni imposició, sinó diàleg”, perquè “hem de demostrar aquesta bona voluntat de negociació, pacte i diàleg amb tothom, començant per l’Estat espanyol, a qui no volem perjudicar”.
En cas d’una victòria del sí, ha explicat el president Mas, els ciutadans no han de témer en el seu dia a dia personal o professional, “perquè durant aquest període l’arquitectura jurídica que pot donar tranquil·litat a tothom és la mateixa que la que tenim ara. En aquests 18 mesos això no canviarà”. Altra cosa, ha dit, és que l’Estat “per perjudicar-nos a finals de mes no enviï els diners via crèdit que ens envia de tant en tant” com “ja fan ara”. I davant d’aquestes possibles temptacions, ha advertit l’Executiu espanyol que primer “s’han de calcular molt bé les conseqüències d’un acte determinat” i ha recordat que “hi ha unes lleis que protegeixen aquest finançament”.
‘Han entès que són un plebiscit’
Pel cap de Govern, les declaracions de líders polítics internacionals i europeus al procés català són “la prova i l’evidència” que les eleccions de diumenge “no són unes eleccions ordinàries al Parlament de Catalunya com sempre les havíem fetes”. “Es pronuncien sobre aquest tema perquè han entès que són un plebiscit”, ha manifestat.
Per Artur Mas, “aquestes eleccions són l’expressió del dret a decidir”. I en aquest sentit ha recordat que eren l’últim recurs a l’abast per consultar la ciutadania de Catalunya sobre el futur polític del país, davant la “negativa” de l’Estat que “no ha volgut ni seure en una taula”, malgrat el sentit “escrupolosament democràtic i exemplar” i “l’aval democràtic extraordinari” del procés. “No hi ha ningú al món que tingui els avals democràtics per fer el que estem fent”, ha certificat, i ha recordat la “majoria amplíssima” del Parlament de Catalunya, les mobilitzacions ciutadanes massives i el suport de més del 90 per cent dels ajuntaments del país.
I davant d’això “és incomprensible se’ns hagin tancat sistemàticament les portes i les úniques respostes que haguem rebut hagin estat és no, Tribunal Constitucional, reforma del TC i querelles”, ha lamentat el cap de Govern. “Has de defensar la llei, jo la defenso cada dia, però no pots posar la llei com una espècie de mur granític que ho impedeixi tot”, sinó que, ha dit, “has de procurar fer servir la llei o canviar-la per anar acomodant situacions socials que han anat canviant”, ha manifestat.
En qualsevol cas, ha dit el president Mas a preguntes de Josep Cuní, malgrat tots els entrebancs, “tot això val la pena”. “Quan veus el que està passant en aquest país veus que té tot el sentit del món”, ha reblat.
‘L’amenaça de retirar la nacionalitat és una mentida’
Durant l'entrevista, el president Mas ha lamentat “l’amenaça” de l’Estat “que a molts espanyols els retiraran la nacionalitat espanyola”. “És una amenaça que també és una mentida, perquè no ho poden fer, encara que volguessin, perquè la Constitució els ho prohibeix”, ha denunciat el cap de Govern, qui ha afegit que és el mateix que passa amb la qüestió de les pensions. “A un pensionista de Catalunya que hagi cotitzat durant 35 o 40 anys a la Seguretat Social no li poden retirar la pensió; és un dret que té el pensionista i una obligació que té l’Estat espanyol”. Pel president de la Generalitat, aquestes afirmacions només “són propaganda un cop més per atemorir els ciutadans de Catalunya perquè el 27 de setembre vagin a votar d’una manera que convingui a Madrid i que no convinguin a Catalunya del tot”.
1