- A partir d’avui s’hi hauran d’inscriure, entre d’altres, persones i organitzacions que participen o influeixen en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic
- L’objectiu d’aquesta eina és fomentar la participació ciutadana per fer més transparent l’activitat de l’Administració
El Govern, a través del Departament de Justícia, ha posat en marxa el Registre de grups d’interès, tal com preveia el Decret aprovat pel Consell Executiu el passat 28 de juliol. La posada en marxa d’aquest Registre, pioner a l’Estat, té com a objectiu esdevenir un mecanisme més de participació ciutadana i, alhora, una eina que aporti a l’activitat de l’Administració pública un major grau de transparència.
El Registre és de caràcter públic, llevat de les dades de caràcter personal, i s’emmarca en el desplegament de la Llei de transparència. També serà gratuït, i ja és accessible a través de:
Qui s’haurà d’inscriure en aquest Registre a partir d’avui?
El Decret de creació del Registre preveu que s’hi hagin d’inscriure les persones i organitzacions que treballen per compte propi i participen en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic en defensa d’interessos de terceres persones o d’organitzacions.
També s’hi hauran d’inscriure xarxes i altres formes d’activitat col·lectiva que, tot i no tenir personalitat jurídica, puguin constituir de facto una font d’influència organitzada perquè porten a terme activitats incloses en l’àmbit d’aplicació del Registre. Seria el cas, per exemple, de les entitats sense ànim de lucre.
Quines activitats estan subjectes a registre?
Les activitats subjectes a registre són les que duen a terme aquests grups o persones amb voluntat d’influir directament o indirectament en els processos d’elaboració o aplicació de polítiques públiques i la presa de decisions, amb independència del canal o mitjà utilitzat.
Entre aquestes activitats s’inclouen també els contactes amb els servidors públics i la participació voluntària en consultes oficials sobre propostes legislatives, normatives, actes jurídics o altres consultes.
Per a més informació, consulteu:
1 d’octubre de 2015