La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha tancat aquest migdia la reunió extraordinària del Ple del Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGCat). El Plenari també ha servit per commemorar el Dia Internacional de la Gent Gran.
Munté ha aprofitat la seva intervenció per posar en relleu que “avui és un dia per reivindicar l’aportació de la gent gran a la democràcia, a l’estat del benestar i als drets guanyats”, però també ha insistit en la necessitat que “cal continuar defensant la seva qualitat de vida, dignitat i seguretat”. Segons la vicepresidenta, “les polítiques públiques han de donar resposta als reptes, necessitats i inquietuds de les persones grans”.
Munté ha destacat també la bona tasca duta a terme en el darrer Congrés de la Gent Gran, que es va celebrar l’octubre passat i on van participar més de 600 persones. “Un èxit de participació que demostra fins a quin punt la gent gran està implicada en els afers que els són propis i en els col·lectius”, ha dit la vicepresidenta.
Neus Munté ha explicat que després del Congrés “ara ens trobem en la fase postcongressual i és indispensable garantir la coordinació i el seguiment de les actuacions que donen compliment als acords que es van assolir en la trobada i que han de marcar l’agenda política en l’àmbit de les persones grans fins a la propera edició de l’any 2018”.
Cal recordar també que s’està treballant en la fase de desplegament del nou decret del Consell de la Gent Gran de Catalunya. Munté ha fet notar que des de la creació del primer consell l’any 2001 s’ha experimentat una gran transformació demogràfica i de les xarxes de participació ciutadana. Aquests canvis socials i estructurals provoquen la necessitat d’adequar la composició i el funcionament del CGGCat i, és per això, que el mes de març del 2014 es va aprovar un nou decret que s’està desplegament actualment i del qual en resultarà la nova composició del Consell.
Compromís en el lluita contra el maltractament de les persones grans
La vicepresidenta ha aprofitat la seva intervenció en el Ple per refermar el compromís del Govern en la lluita contra el maltractament de les persones grans.
En aquest sentit, Munté ha explicat que s’està desenvolupant el programa “Pel bon tracte de les persones grans”. Aquest programa, que incorpora diverses línies d’intervenció, preveu la formació de professionals en la matèria com ara Mossos d’Esquadra, serveis d’atenció telefònica i treballadors de l’àmbit de la salut i els serveis socials, entre altres. Aquesta formació reforça la difusió del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans que el Departament de Benestar Social i Família va presentar el 2012.
El programa també inclou una campanya de sensibilització, “Patrimoni de la Humanitat”, adreçada a les persones grans i a la ciutadania en general.