- Meritxell Borràs ha lliurat el V Memorial Cassià Just a l’Associació Unesco per al Diàleg Religiós
- L’entitat proposa fer créixer el diàleg interreligiós “una necessitat si volem una societat plural i diversa que sigui convivencial i en pau”.
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha lliurat aquest dijous el guardó del V Memorial Cassià Just que atorga la direcció a l’associació aconfessional Audir, en un acte al Palau de la Generalitat que ha comptat amb representants de les principals confessions religioses del país. La consellera ha destacat “l’aposta decidida” d’aquesta entitat no confessional per al diàleg interreligiós, així com “la seva voluntat universal de propugnar l’establiment de relacions entre la comunitat local i la internacional”. En aquesta línia, la titular de Governació ha insistit en la necessitat del diàleg “per entendre l’altre, comprendre les seves decisions i respectar-les, per defensar així les nostres idees des de la tolerància” i també en la necessitat d’adquirir un compromís per respectar “els drets humans, incloent-hi la llibertat religiosa i els drets de les minories”.
D’altra banda, la consellera Borràs ha reivindicat la raó de ser del Memorial Cassià Just que és, ha dit “construir un espai comú de convivència religiosa a través del reconeixement de la tasca de persones i institucions per a aquest fi”. “En els moments decisius que viu Catalunya” ha conclòs “prenem la fermesa i el testimoniatge de l’abat Cassià com a valors segurs cap a una societat justa i inclusiva”.
En aquesta edició s’han presentat dotze candidatures, tal com ha recordat el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, que ha estat l’encarregat de llegir el veredicte, que s’ha fonamentat en tres valors de l’Associació: la coordinació i promoció d’entitats locals a través de la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós; la dimensió inclusiva, en associar persones de totes les creences i conviccions i en promoure el coneixement i el respecte mutus; i el paper de les dones en el diàleg interreligiós, tant en la reflexió com en la composició de la junta directiva i l’activitat del grup de dones.
El guardó, obra cal·ligràfica de l’artista Oriol Miró, ha estat recollit pel president i pel director de l’entitat, Jaume de Marcos i Francesc Torradeflot, respectivament. En el seu discurs d’agraïment han assenyalat que “el diàleg interreligiós és encara feble i ha de créixer” i ho han qualificat de necessitat “si volem una societat plural i diversa que sigui convivencial i en pau”. “S’ha fet molt, però encara queda molt per fer”, ha apuntat Torradeflot, que ha afegit que “haurem de ser més creatius i imaginatius per fer arribar la cultura del diàleg arreu, sobretot als qui no volen dialogar”.
Doble proposta de candidatura
Les candidatures a favor de l’Audir havien estat presentades simultàniament pel Centre Ecumènic de Catalunya (fundat i presidit pel caputxí Joan Botam), i pel jesuïta Xavier Melloni, membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa (CADR). En la seva intervenció, Joan Botam ha recordat que aquesta entitat progressa “en l’ideal d’una Catalunya en permanent estat de diàleg intercultural” i ha repassat les fites més significatives de l’entitat, com ara els diferents parlaments de les religions que ha organitzat, a Barcelona (2005), Manresa (2006), Alacant (2007), Lleida (2009), Perpinyà (2011) i ara el que prepara per al 17 d’octubre, a Girona.
Per la seva banda, Xavier Melloni ha considerat que l’Audir es caracteritza per promoure el diàleg interreligiós “des d’una difícil i alhora generosa neutralitat”, alhora que ha fet de “pont entre la comunitat local i la internacional”. A més, Melloni ha apuntat que en els quinze anys que porta activa, l’Associació ha posat a prova “la seva vocació de vetllar per la difícil alteritat” i que aquest reconeixement ha de ser un estímul perquè tothom continuï la tasca de “desfer prejudicis i crispacions entre les diverses comunitats religioses”.
En l’acte també ha intervingut l’acadèmic Daniel Giralt-Miracle, també membre del CADR, que ha explicat la iniciativa Institut d’Arts i Espiritualitat que des del 2 d’octubre acull l’església romànica de Santa Cecília, situada a sis quilòmetres al nord de l’abadia de Montserrat. Es tracta de l’aprofitament d’un espai sacre del segle X connectant-lo amb inquietuds del segle XXI emprant el llenguatge abstracte de l’artista Sean Scully (Dublin, 1945). “Un projecte que remarquem des del CADR” ha assenyalat “tant en l’àmbit nacional com internacional, i que promou el diàleg i l’entesa entre la cultura, l’art contemporani i l’espiritualitat”.
L’Audir, entitat catalana aconfessional, va crear i coordina la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós, que aplega divuit entitats i grups interreligiosos estables de l'àrea territorial de llengua catalana (Catalunya, País Valencià, Mallorca, el Rosselló i Andorra). Edita la revista Dialogal, va impulsar el Parlament de les Religions del Món i organitza el Parlament Català de les Religions. Una de les aportacions recents de l’AUDIR ha estat l’actualització del Diccionari de les religions.
El Memorial Cassià Just, creat l’any 2010, és un homenatge públic a les persones, les entitats o les institucions que destaquen per la seva aportació a la construcció d'un espai comú de respecte a la llibertat religiosa, de pensament i de foment del diàleg i la convivència de la pluralitat d’opcions religioses. Cassià Maria Just, abat del Monestir de Montserrat de 1966 a 1989, és un referent en humanisme, acolliment i solidaritat en favor de les persones més necessitades.
1
Vídeos
3