- També és el primer centre universitari de Girona que s’adhereix al projecte Aquí Sí-Fruita i Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

La cafeteria–menjador de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (Euses) de Salt ha rebut avui l’acreditació AMED que es lliura als establiments que promouen la dieta mediterrània i el certificat d’adhesió al projecte Aquí Sí-Fruita i Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A l’acte de lliurament hi ha assistit, entre d’altres, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas; el director del grau en Fisioteràpia, Ismael Martí; Carles Mundet, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona; i Purificación García, que gestiona el servei de restauració de l’Euses.
Euses és el 8è establiment de la demarcació que rep l’adhesió al projecte Aquí Sí-Fruita i Salut, després de rebre-ho tres establiments de Casa Ametller (de Girona, Olot i Blanes) i de quatre allotjaments de Peralada (Hotel La Font, Can Genís, Can Gori i Can Bastons). A més, Euses s’ha convertit en el primer centre universitari de Girona en adherir-se a la campanya, que promou el consum de la fruita fresca.
Pel que fa al programa AMED, el servei de restauració d’Euses és l’establiment número 431 que s’acredita a Catalunya, el 34è a la demarcació de Girona i el 2n de Salt, després dels establiments de restauració del Parc Hospitalari Martí i Julià. Els serveis de restauració de la Universitat de Girona, tant del Campus de Montilivi, Centre i del Barri Vell s’hi van adherir el 2011.
Fruita fresca accessible i fàcil de consumir
El projecte Aquí Sí-Fruita i Salut persegueix que la fruita fresca sigui accessible, fàcil de consumir i es converteixi en un hàbit estès a tot el país. Actualment, tot i que Catalunya és un gran productor de fruita fresca de qualitat, només un 10,9% de la població (Enquesta de Salut de Catalunya de 2014), de 6 anys o més, menja les 5 racions de fruita fresca o verdura que es recomana consumir diàriament atesos els beneficis per a la salut que comporta.
Els bars i restaurants que s’hi volen adherir, entre d’altres, han de tenir fruita fresca visible a l’entrada del seu establiment que convidi a demanar-ne. Els allotjaments n’han de tenir en la recepció i les fruiteries han de disposar de fruita fresca trossejada.
Un programa per a l’alimentació mediterrània i l’oci actiu
L’objectiu del programa AMED és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari. Els restaurants que s’hi adhereixen estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir-ho, han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment, els següents:
· Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
· Oferir algun producte integral a la carta
· Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra
· Disposar, entre les postres làctics, de l’opció de baix contingut en greix
· Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra)
· Fruita fresca com a postres en l’oferta
A més, també es demana que ofereixin als seus clients opcions d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, etc.), ja que el programa AMED també està associat a un concepte de vida saludable.




