Altres acords

Altres acords del Govern

query_builder   27 octubre 2015 14:45

event_note Nota de premsa

Altres acords del Govern

Declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional de les Cases Cerdà de Barcelona i la Plaça del Mercadal d’Agramunt

El Govern ha acordat declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de conjunt històric, les Cases Cerdà, a Barcelona, i la Plaça del Mercadal, a Agramunt (Urgell) i ha aprovat delimitar l’entorn de protecció del castell de Montsoriu, a Sant Feliu de Buixalleu i a Arbúcies (Selva).
 
Les Cases Cerdà són el conjunt de tres edificis (originalment eren quatre) ubicats a l'encreuament dels carrers Roger de Llúria i Consell de Cent a l'Eixample de Barcelona. El seu nom prové del propietari dels terrenys, Josep Cerdà i Soler, comerciant barceloní, que es va encarregar pel seu compte de promoure la construcció d'aquests edificis al que es va anomenar llavors “La Plaça Cerdà", i que varen ser els primers edificis plurifamiliars construïts a l’Eixample.
Les Cases Cerdà van ser construïdes d’acord amb una de les tipologies proposades per als xamfrans en el Pla Cerdà del 1859, projectat per Ildefons Cerdà. Es pot dir, per tant, que les Cases Cerdà són plasmació concreta, dins del camp del disseny urbà, de les propostes del Pla Cerdà.
 
Són, alhora, les primeres edificacions importants de l'Eixample de Barcelona i la resposta arquitectònica més fidel a les propostes tipològiques del Pla Cerdà. Es poden considerar una fita en la història arquitectònica de l'urbanisme barceloní, així com en la història de la teoria urbanística, per ajustar-se als postulats teòrics implícits al Pla Cerdà.
 
D’altra banda, la Plaça del Mercadal d’Agramunt és un conjunt urbà que, per les seves característiques morfològiques, urbanístiques, arquitectòniques i constructives, conserva la configuració original i integral de l’urbanisme i l’arquitectura de les places neoclàssiques del segle XIX a Catalunya i destaca per l’harmonia i la continuïtat de la traça de la seva planta i la configuració tipològica i morfològica dels seus edificis. 
 
La situació de la Plaça del Mercadal és una fita que configura una imatge urbanística i arquitectònica de gran interès dins el marc urbà que li dóna suport. Al mateix temps, la relació entre aquest conjunt i l'espai físic on és situat ha establert un diàleg ambiental que al llarg del temps ha donat una gran entitat urbanística, històrica, arquitectònica, emblemàtica i cultural a la població d’Agramunt, que ha ultrapassat l’àmbit local i comarcal fins arribar a expressar aquests valors a nivell nacional.
 
Licitació del contracte per a l’explotació, conservació i manteniment del sistema de sanejament de Terrassa - Les Fonts
 
El Govern ha donat llum verda a la licitació, per part de l’Agència Catalana de l’Aigua, del servei d’explotació, conservació i manteniment del sistema de sanejament de Terrassa, amb un pressupost de 10.514.977,70 euros (IVA no inclòs).
Això farà possible garantir, per a un període de 4 anys, el funcionament de la depuradora de Terrassa-Les Fonts, capacitada per tractar 75.000 m3/dia (400.000 habitants equivalents) d’aigües residuals procedents de Terrassa, Sant Quirze del Vallès i Matadepera.
 
Autorització a Aeroports de Catalunya a ser el representant de Territori i Sostenibilitat a l’AGi

El Govern ha aprovat avui que Aeroports de Catalunya sigui el representant del Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) a l’Associació per a la promoció i desenvolupament de les comarques gironines (AGi), en substitució de l’empresa pública CIMALSA, que en van ser un dels membres fundadors.
 
Per fer efectiu el canvi, s’ampliaran les competències en matèria portuària d’Aeroports de Catalunya, que a partir d’ara tindrà capacitats per a la promoció econòmica, empresarial i turística per al desenvolupament del territori.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined