- El Govern impulsa diverses iniciatives d’alimentació escolar saludable: el Programa de Revisió de Menús Escolars, el programa de Fruita a les Escoles i convenis amb Barça i Espanyol
- L’any 2014 es van rebre i avaluar 457 programacions de menús de centres de primària, secundària i educació especial, que van donar servei en menjadors escolars a 65.980 alumnes
- Durant el curs 2015-2016, el programa de Fruita a les Escoles arribarà a més de 298.000 alumnes de 1.222 escoles de Catalunya
El Govern impulsa diverses iniciatives per fomentar l’alimentació escolar saludable: el Programa de Revisió de Menús Escolars, el programa de Fruita a les Escoles i convenis amb Barça i Espanyol.
1a iniciativa: Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME)
Part dels menús escolars que se serveixen als centres educatius catalans estan apostant cada vegada més per promoure una alimentació saludable amb una elevada presència de verdures, hortalisses i fruites fresques. Aquest és el principal objectiu del Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME), iniciat el 2006, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut i que ofereix als centres escolars de Catalunya avaluar la programació dels dinars que serveixen al menjador per tal de millorar-ne la qualitat.
Entre 2012 i 2014:
• Gairebé es dobla i arriba al 100% la presència diària d’aliments frescos (fruites i/o hortalisses): 56,4% (2012) → 89,2% (2013) → 97,2% (2014).
• Creixement elevat de la presència diària de verdures i hortalisses en el menú: 73% (2012) → 91,7% (2013) → 97,4% (2014).
• Increment en centres que compleixen les freqüències recomanades de:
- Verdura al primer plat: 87,3% (2012) → 91,7% (2014)
- Peix al segon plat: 85,4% (2012) → 96,6% (2014)
- Carn al segon plat: 77,8% (2012) → 94,8% (2014)
- Llegums: 84,5% (2012) → 88,7% (2014)
- Ous: 61,7% (2012) → 80,5 (2014)
- Fruites fresques (4-5 peces/setmana): 41,8% (2012) → 65,9% (2014)
• Alt percentatge de programacions que compleixen les freqüències recomanades de carns grasses (92,9%) i fregits (93,1%) en el segon plat.
• Augment de l’ús de l’oli d’oliva per amanir: 87,2% (2012) → 91,7% (2014).
• Molt pocs centres disposen de màquines expenedores d’aliments i begudes accessibles als alumnes, tant de primària (1,5%) com de secundària (4,8%).
2a iniciativa: Pla de consum de fruita i verdura a les escoles
Catalunya impulsa per 7è any consecutiu el Pla de consum de fruita i verdura a les escoles. Aquest Pla forma part de l’estratègia de la Unió Europea per invertir la tendència a la disminució del consum d’aquests productes i incidir en els infants perquè adquireixin nous hàbits alimentaris.
D’altra banda, en el marc d’aquest pla s’organitzaran 360 tallers sobre hàbits de consum saludables en 189 centres educatius, que van arribar aproximadament a 10.000 infants.
En el curs 2014- 2015, el pressupost destinat a aquest projecte va ser d’1.720.011 euros. El 75% d’aquest import ha estat cofinançat per la Unió Europea.
El Pla de consum a les escoles pretén que els joves consumidors valorin més les fruites i les hortalisses.
3a iniciativa: Acord amb Barça i Espanyol per promoure el programa de Fruita a les Escoles
El conveni signat entre les dues entitats esportives i la Generalitat té com a objectiu donar suport a la campanya de sensibilització vinculada al Programa de subministrament de fruites i verdures a l’alumnat dels centres escolars de Catalunya.
Promou el consum de fruita a les escoles i els hàbits més saludables de vida mitjançant l’esport i la dieta equilibrada representada en la imatge dels seus esportistes “referents”.