El Departament d’Agricultura aposta per aquesta línia i per projectes internacionals que permetin posar a punt eines que siguin útils als restauradors i als productors locals per ressaltar la qualitat dels aliments que produeixen
El Clúster Gourmet de Catalunya està format per més de 500 empreses i institucions de tota la cadena de valor i forma part del programa Catalunya Clústers del Govern català

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del secretari general del DARP, Josep Maria Elorduy, ha participat avui a la cinquena edició de la Jornada d’Immersió Estratègica que organitza el Clúster Gourmet de Catalunya.
Aquest esdeveniment s’adreça a tots els agents del sector gourmet (tant els associats al Clúster com els qui no) i està orientat a fomentar la visió més empresarial dins el món de la gastronomia.
Així, l’acte comptarà amb experts en màrqueting alimentari i gerència, i també amb emprenedors consolidats que han sabut veure la tendència del mercat, entre d’altres.
En el seu discurs d’obertura, el conseller d’Agricultura ha posat de manifest que tenim una “altíssima qualitat dels productes catalans, una indústria innovadora i internacional, una cuina catalana al més alt nivell mundial, i també tenim història i uns paisatges per donar a conèixer als milions de persones que ens visiten cada any; per què no utilitzem aquesta coincidència de coses positives com a eix vertebrador d’un rellançament del nostre sistema agroalimentari?”
Ciuraneta ha insistit: “aquí tenim un gran potencial, que caldrà saber explotar de manera adient, i on són necessaris des del productor de la poma a l’operador turístic. Hem de buscar les sinergies per explicar als nostres visitants les excel·lències d’allò que els podem oferir.”
Finalment, ha assegurat que “aquest és un gran projecte de país, que s’ha de visualitzar com una acció de Govern però que sobretot requereix que ens ho creiem i que ho sapiguem vendre bé, perquè, el públic, ja el tenim. Si volem donar el valor que es mereixen als productes que fan els nostres pagesos, ramaders i pescadors i potenciar la indústria agroalimentària catalana, cal que potenciem allò que dóna sentit al que es produeix al camp i transformem les nostres indústries. I aquest element que ho relliga tot és, sens dubte, la gastronomia. El DARP aposta per aquesta línia i per projectes internacionals que ens permetin posar a punt eines que siguin útils als restauradors i als productors locals per ressaltar la qualitat dels aliments que oferim, i participem en altres iniciatives per donar valor a la cuina industrial, o a la promoció entre els joves del coneixement sobre el patrimoni propi, els productes de la terra i del mar, perquè els coneguin i els estimin, perquè aquests són els veritables motors del nostre futur.”
El Clúster Gourmet de Catalunya
El Clúster Gourmet de Catalunya està format per més de 500 empreses i institucions de tota la cadena de valor que inclou proveïdors de matèria primera i d’embalatges, elaboradors de productes, distribució gourmet (retail, restauració), universitats, empreses de servei al sector alimentari, etc. Actualment, compta amb 40 associats, entre els quals Galetes Trias, Embotits Salgot, Torrons Vicens, El Pastoret de la Segarra, Jean Leon, etc.
Forma part del programa Catalunya Clústers del Govern català, que aposta per aquest sistema com a eina de millora competitiva per a l’empresa catalana. El Departament d’Empresa i Ocupació treballa regularment amb una trentena de clústers que reuneixen més de 1.200 empreses amb una facturació agregada de prop de 50.000 milions d’euros.