El director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, ha presidit  avui, a Barcelona,  la Taula Sectorial Agrària de l’Oví i Cabrum. La Taula ha comptat amb la presència de les Organitzacions Professionals Agràries Unió de Pagesos, i JARC i amb els representants la Federació d’Indústries de la Carn (FECIC), d’ANAFRIC-GREMSA-ANICOC-OVICEBO, de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC), de l’Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya (ARCC) i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC).
 
Un del temes principals tractats àmpliament durant aquesta reunió de la Taula, ha estat la situació sanitària actual, degut a la preocupant evolució del serotip 8 de llengua blava a França, que ha fet que el MAGRAMA es plantegi vacunar l’efectiu ramader sensible a la malaltia que es trobi a 100km de la frontera amb França. Serà aquesta setmana, en reunió de directors generals, quan es valorarà la conveniència de portar a terme aquesta actuació entre les 4 comunitats autònomes afectades: País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. 
 
En relació al nou contracte del Programa sanitari de l’oví i  cabrum 2016, i atesa la situació de la Brucel•losi a Catalunya, per l’any vinent 2016 s’ha previst modificar el procediment per al manteniment de la qualificació de les explotacions. La normativa europea preveu que amb la prevalença actual no cal treure mostres de sang del 100% de tot el bestiar de cada ramat sinó que es pot fer un mostreig del 25% de les reproductores, mantenint-se el 100% dels marrans, reposició i noves entrades d’animals.
 
D’altra banda, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia es planteja invertir part del contracte de sanejament per millorar l’estat sanitari de les explotacions catalanes, atenent a una de les demandes del Pla de recuperació del sector oví i cabrum de Catalunya. Entre les principals novetats destaquen: el control de la identificació del 100% del bestiar, l’estudi de prevalença de malalties de l’oví i cabrum (dissenyat pel CReSA), l’estudi dels paràsits presents a les explotacions d’oví i cabrum de Catalunya mitjançant l’estudi coprològic d’una explotació de cada comarca (en col•laboració amb la Facultat de Veterinària) i diverses actuacions de vigilància de la fauna salvatge.
 
Pel que fa al seguiment de les actuacions en el marc del Pla de Recuperació dels sector oví i cabrum, des del DARP s’han presentat les principals actuacions dutes a terme durant aquest any, en relació a la promoció de la comercialització i consum de la carn de xai i cabrit, adreçades tan als professionals com al consumidor final, les quals han tingut una molt bona acollida per part de tothom (sector productiu, carnissers, cuiners, públic, etc.).
 
 
Aquests actuacions, que s’han fet arreu del territori de Catalunya, han tingut diferents formats, des de trobades “Networking”, fins a una Barbacoa Solidària de Xai i cabrit de Ramat català a que es va fer al setembre a Barcelona en el marc de la fira. S’hi sumen iniciatives de diferents jornades gastronòmiques, cursos d’especejament i cuina de nous formats, i altres activitats adreçades als prescriptors de les carns. Des del DARP, s’ha informat que aquest tipus d’activitats tindran continuïtat durant el 2016.
 
Innovació i transferència tecnològica
 
Pel que fa a les actuacions d’innovació i transferència tecnològica, el Departament  ha presentat els principals cursos i jornades realitzades en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica, que en general han estat molt ben acollits i molt ben valorats pels assistents. El sector ha manifestat que es troben a faltar visites tècniques, petició que ha estat recollida pel Departament, sempre que el sector faci arribar alguna proposta i tenint en compte que per raons pressupostàries el cost d’aquestes visites no pot ser assumit al 100% pel DARP.
 
També s’ha informat en quin punt es troba el disseny de la prova pilot del mòdul de sacrifici de molt baixa capacitat, que s’està desenvolupament d’acord amb les peticions i prioritzacions que el sector va marcar des del l’inici del Pla de recuperació. Aquest mòdul, permetria a certes explotacions incrementar la seva rendibilitat, tenint en compte que el màxim benefici estaria lligat a la venda de proximitat de la carn.
 
Ajuts del sector oví i cabrum
 
Pel que fa als ajuts directes, s’ha presentat un resum de la campanya de la DUN 2015, on s’ha destacat que tot i les complexitats de la campanya (degut al ser el primer any d’implementació del nou model de gestió d’ajuts previst per al període 2015-2020), el Departament ha realitzat una gestió eficient que permetrà realitzar un pagament del 95% del pagament bàsic, el pagament verd i el complement de joves, al igual com als petits agricultors, durant el mes de desembre.
 
En relació als ajuts agroambientals, s’han presentat les dues línies que afecten directament al sector de l’Oví i el cabrum, que són la “Conservació de races autòctones” i la “Ramaderia Ecològica”, incloses en el nou PDR 2014-2020. En el primer cas,  s’ha mantingut l’ajut per a les races Ovella Aranesa, Ripollesa, Xisqueta, i Cabra Blanca de Rasquera i s’han inclòs com a noves races la ovella Maellana i la Cabra Pirinenca. Al ser una convocatòria oberta a nous sol·licitants i a totes les races hi ha hagut un increment considerable de sol·licitants en relació a la campanya passada, arribant-se fins als 144 sol·licitants i 45.398 caps. En el segon cas, s’ha informat que la Comissió ha fet modificar el sistema d’ajut respecte l’anterior PDR, i s’ha passat d’una prima per UBG a una prima per superfície.  Aquest nou sistema preveu un mínim de superfície per UBG de 0,5 ha/UBG, i un pagament màxim per ha de 1,4 UBG/ha. En aquest cas el numero de sol·licitants s’ha mantingut estable en 563 i 42.986 caps de bestiar.
 
Pel que fa als ajuts per al foment de les races autòctones (RAPE), s’ha informat que per acord de la conferència sectorial, es va establir un import total de 16.700 € per raça subvencionant per aquest 2015 les races ovines Aranesa i Ripollesa, però al 2016 també s’inclourà la Cabra Blanca de Rasquera inclosa al Catàleg de races l’any 2015.  Aquest ajut actualment s’està en fase de concessió i es preveu la seva certificació durant el primer trimestre de 2016. S’ha informat que a la convocatòria de 2015, es va afegir un nou criteri d’atribució per a les races en producció extensiva i en greu perill d’extinció.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i https://twitter.com/agriculturacat