- Els espais identificats amb aquest segell ofereixen diàriament a Catalunya menús basats en la dieta mediterrània a més de 67.000 persones

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha lliurat avui l’acreditació Amed al menjador laboral del complex assistencial Benito Menni de Sant Boi de Llobregat. Aquesta distinció identifica els establiments que promouen l’alimentació mediterrània. El cap de servei de l’ASPCAT al Baix Llobregat, Fernando Girón, ha entregat l’acreditació al gerent de l’empresa de restauració COMERTEL, Francesc Vidal, i al director gerent del complex assistencial Benito Menni, Joan Orrit.
El complex assistencial Benito Menni ofereix servei de menjador a 250 treballadors, que diàriament poden gaudir d’àpats mediterranis. Paral·lelament, du a terme diferents iniciatives amb la finalitat de promoure la salut entre els seus empleats com ara el foment de l’ús de les escales com a recurs per incrementar l’activitat física o bé l’adhesió a la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum per fomentar també la deshabituació del tabac. L’entrega de l’acreditació Amed és una acció més per promoure la salut entre els treballadors i també té previst fer altres accions com, per exemple, la revisió de les màquines expenedores d’aliments per millorar-ne l’oferta.
A Sant Boi de Llobregat hi ha 4 centres sanitaris que disposen de l’acreditació Amed amb capacitat per oferir diàriament àpats mediterranis a gairebé 1.000 comensals.
L’acreditació Amed
L’objectiu de l’acreditació Amed, liderada per l’ASPCAT, és identificar i visibilitzar establiments de restauració que promouen l’alimentació mediterrània, en especial els de menú diari, ja que gairebé un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.
Els restaurants acreditats estan identificats amb un adhesiu a l’exterior que els visibilitza com a establiments Amed. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir un seguit de requisits, que són principalment els següents:
- Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
- Oferir algun producte integral a la carta.
- Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
- Disposar, entre les postres, làctics de baix contingut en greix.
- Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir, preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
- Garantir un 50% de fruita fresca en l’oferta de postres.
A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients informació sobre opcions de lleure actiu a les zones pròximes als establiments (circuits, passejades, etc.), ja que el projecte Amed també està associat a un concepte de vida activa i saludable.
Des de l’any 2007, quan es van acreditar els primers restaurants promotors de l’alimentació mediterrània i difusors d’estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, Amed s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més de bars i restaurants.
Actualment, ja són 116 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment Amed, dels 435 d’acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a més de 67.300 comensals diaris.
Per a més informació, www.amed.cat