
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, i el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, han signat avui un nou conveni per donar continuïtat a la formació monogràfica sobre el tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació que les dues institucions van iniciar el curs passat dirigida a estudiants de comunicació de nivell universitari.
L’objectiu és facilitar elements als futurs i a les futures professionals de la comunicació per millorar la representació mediàtica d’aquesta xacra i avançar en la seva eradicació. El conveni que se signa avui formalitza la continuïtat d’aquesta formació al llarg del primer semestre del curs 2015-2016, i ja s’estan preparant més sessions per al semestre següent.
Segons ha explicat Montse Gatell, “si volem avançar cap a una societat equitativa per a dones i homes, on sigui impensable la violència masclista, és imprescindible comptar amb professionals de la comunicació còmplices d’aquest procés, que puguin ser crítics amb els discursos patriarcals, capaços d’incloure la perspectiva de gènere en la comunicació, i especialment amatents pel que fa a la representació de la violència masclista perquè són agents clau en la seva eradicació”.
Roger Loppacher ha dit: “A les dues institucions ens uneix una preocupació compartida: millorar el tractament mediàtic en tot allò que té a veure amb el gènere, i de manera molt especial, amb la violència masclista. I en aquesta línia hem col·laborat en moltes coses”. El president del CAC ha afegit que “cal destacar l’encert d’apostar per fer formació a les universitats, on es troben els futurs professionals del sector”.
El curs 2014-15 el taller "Informar sobre la violència masclista" va arribar a més de 800 alumnes de 10 centres universitaris de Catalunya, va rebre una bona acollida i va obtenir valoracions positives per part del professorat i l’alumnat de les universitats col·laboradores. Es van realitzar un total de 36 hores de formació amb una durada entre 1.30h i 4h en funció de les necessitats d’organització i de calendari de cada centre.
El taller és dinàmic i pràctic i té per objectiu impulsar la reflexió crítica i la participació activa de l’alumnat a partir del debat i l’anàlisi de casos reals dels mitjans de comunicació. Cada sessió es personalitza en funció de l’assignatura en el marc de la qual s’imparteix, i de si es tracta d’alumnat de periodisme, de comunicació audiovisual o de publicitat, així com del curs que realitza.
La professora és la periodista i coordinadora del projecte “Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visualitzar les aportacions de les dones”, Arantza Díez. A través d’aquest projecte, ICD, CAC, el Col·legi de Periodistes, persones i entitats expertes i representants dels mitjans de comunicació van crear un manual de formació adreçat a periodistes per a la millora de la representació del gènere en els mitjans de comunicació. A més d’aquest manual, la base documental de la formació és la següent:
Aquests tallers són una iniciativa que s’emmarca en el Programa d’Intervenció integral contra la violència masclista 2012-2015, del Govern de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 5/2008 del Dret de les dones a eradicar la violència masclista.