El director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras, ha presidit avui, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet de Barcelona, la presentació d’Alpinultras, un projecte que vol difondre la bellesa i la duresa de les grans travesses d’ultrafons d’alta muntanya i que inclou durant el 2016 un calendari de tres proves en base a un segell propi.
sge
Foto: Carlos Giménez
L’objectiu de la iniciativa és permetre que es conegui més i millor el que suposen aquestes curses pels paisatges i les gents que les acullen, mitjançant tres branques paral·leles: un segell, un circuit de proves i un estudi mèdic per als participants.
 
El segell Alpinultras és una marca destinada a aquelles travesses d’ultrafons en alta muntanya que compleixin certs requisits i comparteixin uns valors. Sergio Garasa, director del circuit, ha explicat que són proves “de més de 40 km, amb tècniques de progressió pròpies i fetes per i per a les persones dels municipis que les acullen”, de manera que els beneficis de l’esdeveniment es quedin en aquell territori. Per la seva pròpia naturalesa, són proves poc nombroses i dedicades a una minoria de corredors, aquells per a qui l’alta muntanya és el seu terreny principal, i que busquen la pervivència del model “de muntanyisme tradicional”.
 
En segon lloc, el circuit està format per aquelles proves que tinguin el segell citat i que cada any decideixin agrupar-se per oferir una competició esportiva conjunta que estimuli conèixer nous massissos i travesses. L’any 2016 estarà integrat per l’Emmona Ultratrail (27 maig / 129km); l’Ultra Trail Valls d’Àneu (2 juliol / 93 km) i l’Ultra Canfranc-Canfranc (10 setembre / 100 km).
 
Finalment, la tercera pota del projecte estableix que l’equip del doctor Vicente Clemente, de la Universidad Europea de Madrid, farà un estudi mèdic, en què analitzarà abans i després de cada prova l’estat de salut de cada corredor popular que ho desitgi per aportar-li dades que li permetin gaudir més i millor de la seva passió per la muntanya. També es pretén crear una documentació pionera que ajudi a prevenir accidents en travesses d’alta muntanya.
 
El director del Consell Català de l’Esport ha elogiat la proposta del projecte Alpinultras, que ha qualificat de “binomi guanyador, perquè uneix territori i esport”. “En aquest cas, l’esport serveix no només per dinamitzar econòmicament aquells municipis sinó també per mantenir l’estil de vida saludable de les zones de muntanya”, ha afegit Gerard Figueras, per qui és important que la iniciativa aposti per defensar un segell de proximitat.
 
La presentació ha comptat també amb les intervencions de Ramón Villuendas, director de l’Ultra Trail Valls d’Àneu; Jordi Miguel, director de l’Emmona Ultratrail; Álex Valera, director de l’Ultra Canfranc-Canfranc; el doctor Vicente Clemente, i Casey Morgan, corredor internacional d’ultrafons de l'equip Compressport.

1  

Imatges

Fotografia de la presentació (Autor: Carlos Giménez)

Fotografia de la presentació (Autor: Carlos Giménez) 4487