Altres acords del Govern

Altres acords del Govern

query_builder   22 desembre 2015 14:41

event_note Nota de premsa

Altres acords del Govern

Aprovació del conveni programa per al finançament de la UVic-UCC durant el període 2015-2018
 
El Govern ha aprovat avui el conveni programa per al finançament de la Universitat de Vic–Universitat Centra de Catalunya (UVic-UCC) durant el període 2015-2018 per continuar avançant en la consolidació d’un projecte estratègic pel territori.
 
La UVic-UCC és un element clau en l’optimització de l’oferta formativa de les comarques de la Catalunya Central i en la dinamització del teixit econòmic, social i empresarial de l’entorn. En aquest sentit, el conveni programa estableix com a objectius principals per al període 2015-2018 la millora de l’eficiència, de la qualitat i de la internacionalització i atracció d’estudiants de la UVic-UCC, així com en donar resposta a les necessitats socioeconòmiques del territori a través de l’oferta docent, de l’activitat de recerca i de la transferència de coneixement.
 
L’autorització de la subscripció del conveni programa s’ha realitzat entre la Secretaria d’Universitats i Recerca i la Fundació Universitària Balmes (FUB), que és l’entitat titular de la Universitat de Vic, i es circumscriu al campus de Vic de la UVic-UCC. El conveni programa 2015-2018 inclou els imports totals previstos de subvenció ordinària, basal i variable (7,4 MEUR anuals) i per a inversions (0,4 MEUR anuals), i condiciona la seva transferència anual a l’assoliment dels eixos estratègics i els objectius de millora establerts de comú acord, mesurats per un sistema d’indicadors preestablert.
 
Des de la seva creació, la UVic-UCC ha estat finançada per la Generalitat a través de tres convenis programa, el darrer dels quals finalitzava la seva vigència al 2012. Els anys 2013 i 2014 es va transferir l’import recollit en els pressupostos de la Generalitat. El conveni per als propers quatre anys (2015-2018) valorarà el conjunt de l’activitat de la universitat, establirà els compromisos pressupostaris de la Generalitat i condicionarà la seva transferència anual a l’assoliment dels eixos estratègics i objectius establerts de comú acord.
 
El Patronat de la FUB està integrat majoritàriament per representants d’administracions públiques: de la Generalitat de Catalunya; dels ajuntament de Vic, Berga, Manlleu, Olot, Ripoll, Puigcerdà, Prats de Lluçanès, Sant Hilari de Sacalm, Granollers, Torelló i Figueres; i del Consell Comarcal d’Osona. També hi ha representació empresarial i social.
 
Aprovació del contracte programa per al finançament d’un nou centre acadèmic de la UPC al futur campus Diagonal-Besòs
 
El Govern ha aprovat avui un contracte programa amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per al finançament d’un nou centre acadèmic: l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) que començarà la seva singladura el pròxim curs 2016-2017 al nou campus Diagonal-Besòs. La futura EEBE integrarà les activitats de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB) i d’una part de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB).
L’EEBE incorporarà l’herència de l’Escola Industrial de Barcelona, l’actual EUETIB, amb l’oferta de graus i màsters que actualment s’imparteixen al carrer Urgell i que aglutinen les disciplines de l’enginyeria mecànica, industrial i automàtica, elèctrica, de l’energia, i biomèdica. La integració total de l’EUETIB a la UPC coincidirà amb el trasllat de les activitats de l’escola al nou campus Diagonal-Besòs.
 
En el cas de l’ETSEIB, la futura EEBE assumirà els estudis dels àmbits de l’enginyeria química i de l’enginyeria de materials. Així, es concentrarà en un únic espai l’activitat acadèmica cap al sector productiu de les tecnologies associades a aquestes disciplines.
 
En aquest sentit, l’objectiu de l’EEBE és crear un projecte acadèmic de qualitat en l’àmbit de l’enginyeria per a la indústria del segle XXI, capaç d’actuar de motor econòmic en col·laboració amb el teixit socioeconòmic del país.
 
La durada prevista del contracte programa és de vuit anys, és a dir, per al període 2015-2022, en què es considera que s’haurà realitzat el ple desplegament i consolidació dels estudis de grau i de màster que s’implantaran a l’EEBE. Durant aquest període, es preveu una transferència de 9,3 MEUR anuals que es condiciona a l’assoliment dels objectius establerts de comú acord amb la UPC. Una comissió paritària de la UPC i del Govern vetllarà per assegurar les millors condicions pel funcionament del projecte.
 
El contracte programa recull els diferents indicadors que es valoraran durant el període de vigència, com ara el desplegament de laboratoris punters de suport a la docència, la internacionalització dels estudis, la implantació de la nova oferta acadèmica, els mecanismes de contractació de professorat a través del Pla Serra Húnter, i la potenciació de la innovació i transferència de coneixement.
 
 
 
Declaració com a bé cultural d’interès nacional de la zona arqueològica de la Roca dels Bous, a Camarasa
 
El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, la Roca dels Bous, a Camarasa (Noguera).
 
Amb aquesta declaració es determina el criteri bàsic que se seguirà en les intervencions a la zona arqueològica declarada i la necessitat que el Departament de Cultura aprovi prèviament qualsevol canvi d’ús de les finques afectades; la plantada d’arbres; les remocions del terreny per a la instal·lació d’antenes, de conduccions elèctriques, d’obres de clavegueram o desguàs, o de qualsevol altre tipus d’instal·lacions; l’arranjament de camins o vials existents, així com l’obertura de nous; els anivellaments de terrenys i les reparcel·lacions.
 
A més, també es prohibeix amb caràcter general la pràctica de l’escalada, excepte en el cas de supòsits excepcionals i prèvia autorització del Departament de Cultura.
 
La Roca dels Bous és un abric obert en un faralló format per l’erosió en el marge convex d’un meandre encaixat del riu Segre. Se situa en l’entorn del cingle de la Cascalda, a 280 metres sobre el nivell del mar, sobre el marge dret del riu Segre, a uns 25 metres per sobre del llit de les aigües del pantà de Montgai. Dista uns 1.000 metres del nucli urbà de Sant Llorenç de Montgai.
 
L’abric acull un assentament paleolític clau per a l’estudi dels grups humans atribuïts a Homo neanderthalensis del nord-est de la península Ibèrica.
 
La protecció d’aquesta important cavitat està justificada per raons d’interès científic, patrimonial i social atès el seu potencial arqueològic i geològic, que s’ha de preservar per a les generacions futures.
 
Les característiques i el bon estat de conservació del jaciment, l’enclavament paisatgístic explícit, molt freqüentat en l’actualitat, i la consolidació d’un projecte didàctic sobre la prehistòria, gestionat pel Parc Arqueològic Didàctic Experimental de Sant Llorenç de Montgai (Camarasa), completen un guió natural i cultural que insereix els referents més antics dels nostres avantpassats en el seu medi i facilita la conscienciació dels valors patrimonials de l’arqueologia, connectant la investigació universitària amb l'àmbit escolar i el públic en general.
 
Pròrroga del contracte programa amb l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions
 
El Govern ha acordat la pròrroga del contracte programa entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP) i el conveni marc per a la prestació de serveis editorials i comercialització de publicacions que efectuï aquesta Entitat per compte de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, la vigència del qual finalitza aquest 2015.
L’ajornament, per a un any més, és conseqüència de la impossibilitat de presentar els pressupostos de la Generalitat per al 2016 al Parlament de Catalunya.
 
Transformació en museu del Centre d’Interpretació 115 dies, a Corbera d’Ebre
 
El Govern ha donat llum verda a la transformació del Centre d’Interpretació 115 dies, situat a Corbera d’Ebre (Terra Alta), en un museu. Concretament, ha autoritzat el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) a destinar 252.598,88 euros del romanent de tresoreria amb què va tancar l’exercici 2014 a aquesta finalitat.
 
El Centre d’Interpretació 115 dies és una exposició permanent que transporta els visitants als espais de la Batalla de l’Ebre i els 115 dies de combats, compresos entre el 25 de juliol i el 16 de novembre del 1938, durant els quals es va desenvolupar aquest enfrontament decisiu de la Guerra Civil.
 
Segons els nous estatuts de l’entitat, aprovats el passat mes de març, el Comebe està subjecte al règim de comptabilitat pública i es regeix per la normativa comptable i pressupostària de la Generalitat de Catalunya. Per aquest motiu, és necessària l’autorització del Govern perquè l’import d’aquest romanent es destini a la consolidació del projecte museístic del Consorci.
 
El Comebe és un ens públic nascut l’abril de 2001 per iniciativa de diferents ens locals del territori que fou escenari de la batalla. Amb el temps, el projecte inicial ha anat incorporant nous membres, incloent-hi el Govern de la Generalitat, que han permès estendre la xarxa d’espais fins a 12 municipis de les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
 
L’objectiu del Comebe és la recuperació de la memòria històrica de la batalla de l’Ebre i la dinamització de tots aquells projectes i accions que ajudin a la seva difusió i coneixement.
 
Acord amb el land de Baden-Württenberg per fer un intercanvi d’artistes durant l’any vinent
 
El Govern ha aprovat autoritzar la subscripció d’un acord de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Cultura, i el Goethe Institut, per a la realització d’un intercanvi  d’artistes entre Catalunya i Baden-Württemberg durant l’any 2016.
 
L’intercanvi consistirà en l’estada en residència de dos artistes alemanys a Barcelona durant els mesos de setembre i octubre i en l’estada en residència de dos artistes catalans a Stuttgart durant els mesos de juny i juliol i en la presentació de l’obra de tots quatre artistes en una exposició al final. Els artistes alemanys faran la seva residència al centre de creació i producció HANGAR a Barcelona. Els artistes catalans faran la seva residència als dos centres de creació alemanys, la Fundació de les Arts (Kunststiftung) i l’Associació de les Arts (Kunstverein) Baden – Württemberg a Stuttgart. La selecció dels artistes becats es realitzarà segons els mecanismes establerts per les institucions receptores i  d'acord amb les institucions impulsores.
 
El Ministeri de les ciències, la investigació i les Arts de Baden Württemberg es farà càrrec de les despeses de viatge, manutenció i producció dels artistes alemanys que es desplacin a Barcelona per fer la residència a Hangar. El cost s’estima en 5.400 euros (IVA inclòs).
 
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya es farà càrrec de les despeses de viatge, manutenció i producció dels artistes catalans que es desplacin a Stuttgart per fer la residència a la Fundació de les Arts Baden–Württemberg. Els cost s’estima en 5.400 euros IVA inclòs. Aquesta dotació inclou: viatges (600,00 euros), manutenció (3.200,00 euros) i producció (1.600,00 euros).
 
El Goethe-Institut és una institució oficial del Govern alemany que té com a objectiu prioritari la promoció de la llengua alemanya a l'estranger i el foment de la cooperació cultural internacional.
 
Pròrroga del Protocol per al suport al Centre d’Activitat Regional per a la Producció Neta (SCP/RAC)
 
El Govern ha aprovat subscriure un acord per modificar el Protocol general entre el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, al qual està adscrita l’Agència de Residus de Catalunya, per al suport al Centre d’Activitat Regional per a la Producció Neta (SCP/RAC) durant el quadrienni 2012-2015. Com la vigència del Protocol expira el proper 31 de desembre, s’ha acordat prorrogar-lo un any, temps que permetrà finalitzar els tràmits de creació d’un consorci perquè l’SCP/RAC desenvolupi la seva activitat.
 
L’SCP/RAC és un centre de cooperació internacional amb els països Mediterranis en matèria de desenvolupament i innovació del sector productiu i la societat civil a partir de models de consum i producció més sostenibles. El Centre, amb seu a Barcelona, desenvolupa la seva funció en el marc del Pla d’Acció per a la protecció i el desenvolupament de la conca del Mediterrani (PAM), organització pertanyent al Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA).
 
L’SCP/RAC va establir-se a l’any 1996 sota el nom de Centre d'Activitats Regional per la Producció Neta, a través d’un acord de col·laboració entre el Govern de l’Estat i el de la Generalitat de Catalunya. L’establiment del Centre es basa en una decisió acordada per les Parts Contractants del Conveni per a la protecció del medi marí i la regió costanera del Mediterrani (conegut com a Conveni de Barcelona), que constitueix el marc legal dins el qual opera el PAM.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined