
· El cap de l’Executiu avisa que “el pacte i la cessió que comporta el pacte no es pot considerar com una humiliació ni una baixada de pantalons”, perquè “això no permet escoltar i pactar com caldria”
· Artur Mas demana “paciència, perseverança i determinació” per sortir de moments d’“alta complexitat política” com els que es viuen a Catalunya i a l’Estat espanyol. “És possible sortir-se’n”
· El cap de Govern ha presidit l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor i dels Premis Carles Ferrer Salat de Foment del Treball
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest vespre que “el pacte i la cessió que comporta no es pot identificar com una humiliació, com una baixada de pantalons”, perquè “això no permet escoltar i pactar com caldria”. “Aquí sabem que el pacte no equival a cap humiliació, sinó que és la llavor de l’entesa i la possibilitat d’avançar entre tots plegats”, ha manifestat durant l’acte de lliurament de les VIII Medalles d'Honor i dels Premis Carles Ferrer Salat de la patronal Foment del Treball. Han assistit a l’acte el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, i els consellers d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i d’Interior, Jordi Jané.
Davant dels moments “d’alta complexitat” política que viuen tant Catalunya com l’Estat espanyol, Artur Mas ha receptat “paciència, perseverança i determinació”. “És possible sortir-se’n, perquè les situacions d’alta complexitat política posen a prova els països i les societats”, però “perquè es trobin solucions no es pot igualar el pacte a una humiliació”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha avisat que “de vegades passa que en cultura política de l’Estat el pacte i la cessió que comporta el pacte es considera una humiliació, i això no permet escoltar i pactar com caldria”. “S’ha d’escoltar i pactar a partir del que diuen les urnes, no del que diuen les lleis, que coneixem tots i que es poden canviar”, i “això val per Catalunya i val per Espanya”, ha dit. “És impossible sortir d’una convulsió econòmica i social com la dels darrers 7-8 anys sense una certa convulsió política”, ha sentenciat.
Catalunya, atractiva al món
El cap de Govern ha remarcat al llarg del seu parlament “l’atractiu” de Catalunya i la ciutat de Barcelona, “una carta de presentació a qui tothom obre les portes”, com demostren les bones xifres assolides els 9 primers mesos d’enguany en exportacions o inversió estrangera. “Sens havia dit que per la convulsió econòmica, social i política ja no érem atractius i en els primers nou mesos hem multiplicat la inversió estrangera productiva a Catalunya un 3,5 per cent”, ha insistit Artur Mas.
Els guardonats
En aquesta edició, Foment del Treball ha distingit l’empresària Sol Daurella amb la Medalla d’Honor com a Empresària de l’Any, i ha concedit a títol pòstum la Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial a l’empresari i mecenes Leopoldo Rodés, un guardó que ha recollit la seva vídua, Ainhoa Grandes. Pel que fa als Premis Carles Ferrer Salat, la patronal ha distingit Abertis (internacionalització), Basf (medi ambient), Freixenet (R+D+I) i Jordi Priu (empresari de futur). “Són una de les nostres grans fortaleses”, ha subratllat el cap de l’Executiu, qui al llarg del seu parlament ha volgut felicitar tots els guardonats. “Hi ha empreses que sortint de territoris relativament petits com el nostre s’han fet molt grans a tot el món i han assolit el lideratge”. I “en moments de debilitat com els que estem ara, com deia Churchill, no hem d’oblidar nostres fortaleses”, ha reblat Artur Mas.
A banda del president Mas, que ha tancat la gala de lliurament, també han intervingut en l’acte el ministre d’Afers Exteriors; el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el president de la CEOE, Juan Rossell.
2