El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assegurat aquest matí que “Catalunya fa molts anys que duu a terme acció exterior”. Romeva ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa “Els Matins” de TV3, en què ha destacat també que “volem fer les coses ben fetes, amb seguretat jurídica i amb voluntat de diàleg permanent, així ho hem fet des del moment zero i mantindrem aquesta actitud fins el final”.
Raül Romeva
El conseller ha reiterat que “no hi ha absolutament cap motiu de preocupació” pel que fa a la voluntat del Govern espanyol d'estudiar el seu nomenament i la creació del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència: “El que s’ha fet és encabir la responsabilitat que fins ara tenia la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea en un Departament, amb les mateixes funcions. Legalment és una competència que està reconeguda a l’Estatut”.
 
Romeva ha destacat que el Govern hores d’ara té tres objectius principals, que són “gestionar el dia a dia” de l’executiu per resoldre les necessitats dels ciutadans, “dissenyar o crear aquelles estructures, marcs jurídics i institucionals que necessitem” pel mandat atorgat per la ciutadania i, finalment, “ampliar la base social” per tal de poder “incorporar gent” al procés.
 
Des del punt de vista d’Exteriors, “Catalunya té una dimensió internacional que va molt més enllà de la representació, i és que cal obrir oportunitats al món especialment pel que fa l’activitat econòmica, el reconeixement cultural o per exemple la cooperació”. “No es tracta d’anar a demanar, sinó d’aportar”, ha afegit el conseller. Romeva ha recordat que ja hi ha una planificació feta pel que fa la xarxa de Delegacions a l’exterior: “En aquests moments en tenim 9 efectives o en procés de creació i n’hi ha 17 més de planificades”. Respecte del pressupost dedicat a l’Acció exterior, el conseller ha volgut remarcar que actualment el Govern hi destina 19M€, cosa que “no suposa ni tres euros per persona a l’any”, en comparació al cost que tenen les ambaixades, consolats i residències a l’exterior per part de l’Estat.
 
El conseller ha recordat que l’Acció exterior no només l’exerceix el conseller, sinó que hi ha una diversitat d’interlocutors: “El President Mas, com el President Puigdemont, tindrà el seu paper en l’Acció exterior perquè ha tingut un rol fonamental aquests últims mesos des del punt de vista del procés i com a veu autoritzada que internacionalment es reconeix com a autoritat”.
 
Pel que fa l’arena internacional, el conseller ha destacat que “hi ha estats que veuen el procés amb normalitat democràtica i altres que simplement estan expectants a veure què passa”. “Nosaltres volem fer les coses ben fetes, amb seguretat jurídica i amb voluntat de diàleg permanent. Així ho hem fet des del moment zero i mantindrem aquesta actitud fins el final”, ha destacat el conseller. Romeva ha afegit que “el nostre punt de partida és la UE i totes les seves institucions”. En aquest sentit, Romeva ha volgut comentar les declaracions de la setmana passada del president del Parlament Europeu, Martin Schulz: “Els aliats dels estats avui dia són els estats. Des del punt de vista de la gestió del procés a escala internacional, la democràcia és un principi que molta gent entén”. “Martin Schulz i molta altra gent sempre han seguit de manera clara el procés. Malgrat no compartir la nostra posició, defensa el dret democràtic a expressar-la”, ha reblat el conseller.
 
Finalment, pel que fa a un suposat escenari d’unilateralitat, Romeva ha subratllat que “no ho busquem, però tampoc ho descartem”. “Hem de ser conscients que hem manifestat fins a 17 vegades la voluntat de fer un referèndum acordat i a l’altra banda no hi ha ningú que atengui aquesta petició”, ha conclòs Romeva.