L’expert suís en justícia juvenil, Martin Killias, professor de criminologia de la Universitat de Saint Gallen, va parlar de delinqüència juvenil des de la vessant transcultural
Acadèmics, investigadors i professionals de la justícia juvenil van abordar aspectes com ara ciberassetjament, sexting, violència de fills a pares o noves bandes juvenils
La delinqüència juvenil i les seves noves formes d’actuació es van analitzar el passat 27 de gener en la VI Jornada de Criminologia, organitzada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i la Universitat Oberta de Catalunya. Acadèmics, investigadors i professionals de la justícia juvenil abordaran aspectes com ara el ciberassetjament, el sexting, la violència de fills a pares o les noves bandes juvenils, en una jornada que inauguraran el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, Xavier Bernadí; la directora dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC, Ana M. Delgado, i el professor Josep M. Tamarit, coordinador de la Jornada.
La conferència inaugural ha estat a càrrec de Martin Killias, professor de criminologia de la Universitat de Saint Gallen (Suïssa), que parlarà de la delinqüència juvenil des d’una perspectiva transcultural. Killias forma part del grup d’experts que elabora l’enquesta internacional de delinqüència juvenil, la darrera de les quals, de 2013-2015, es va fer a 30 països i aporta dades que permetran conèixer les tendències a escala internacional i l’evolució d’aquest tipus de delictes en diferents països.
En la taula “Prevenció i intervenció davant la delinqüència juvenil”, Esther Fernández, professora de criminologia de la Universitat de Castella-la Manxa; Ed Hilterman, consultor de criminologia de la UOC; Carolina Moreno, professora de psicologia de la Universitat de Barcelona, i Elizabeth Fuentes, professora de la Universitat Centreamericana "José Simeón Cañas"-El Salvador, es van analitzar els instruments de predicció i prevenció per plantejar pautes d'actuació des de la justícia i des de diversos actors socials i institucionals afectats. Alguns dels temes sobre els quals es va tractar van ser la delinqüència juvenil a Espanya o la valoració del risc en els joves infractors.
En la darrera taula, Robert Rodríguez Díaz, de la Unitat Central de Grups Juvenils Organitzats dels Mossos d’Esquadra; Irene Montiel, doctora en psicologia per la Universitat de València, i Izaskun Ibabe, professora de psicologia de la Universitat del País Basc, van parlar sobre les “Noves formes de delinqüència juvenil”. També es van analitzar les diverses formes de victimització en línia (ciberassetjament, sexting, etc.), la violència de fills contra pares i les bandes juvenils.