• El titular d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha presidit l'acte en memòria de les víctimes de l'Holocaust organitzat al Palau
  • L’acte ha inclòs una conferència de la sociòloga Marta Simó i el testimoni de Hermann Höllenreiner, supervivent de Porrajmos
  • Romeva ha destacat que banalitzar l’Holocaust o el nazisme és un insult a la memòria de les seves víctimes
Raül Romeva Acte Holocaust
 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat aquesta tarda que “el contrari de la deshumanització és el recordatori del caràcter humà de les víctimes i per tant la memòria de tot allò que els feia tan humanes com nosaltres, exactament iguals”. Romeva ha afegit que “la memòria de les víctimes de l’Holocaust és una responsabilitat de tota la humanitat” i que  “cap persona al món avui es pot declarar al marge de l’impacte moral de l’Holocaust, ni aliè al patiment de les seves víctimes”.
 
Raül Romeva ha fet aquestes declaracions durant la cloenda de l’acte institucional en memòria de les víctimes de l’Holocaust organitzat aquesta tarda a l’Auditori del Palau de la Generalitat. L’acte ha inclòs la conferència “Passat, present i futur de la Memòria de l’Holocaust. Des d’una perspectiva universal a una perspectiva local”, a càrrec de Marta Simó i el testimoni de Hermann Höllenreiner, gitano alemany, supervivent de Porrajmos. L’acte, en què també han participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el periodista Enric Calpena, ha comptat amb l’assistència de nombrosos representants del cos consular a Barcelona, entre d’altres personalitats.
 
La sociòloga Marta Simó fet una anàlisi de com Europa ha tractat l’Holocaust durant les darreres dècades i ha assenyalat l’oblit com a principal aspecte a combatre. De la seva banda, Hermann Höllenreiner ha fet un relat realista i colpidor de les vivències per diferents camps de concentració i de l’horror que hi va viure.
 
El conseller Romeva ha remarcat que actes com el d’aquesta tarda permeten “projectar totes les experiències humanes de patiment, de dolor i també les expressions del mal”. Segons Romeva, relats com el de Herman Höllenreiner “ens recorden que les víctimes no sempre havien dut l’uniforme humiliant dels presoners i no eren un número tatuat al braç, sinó persones arrancades d’una vida com la nostra per ser dutes literalment fora del món, lluny de tota llei moral: recordar les víctimes de l’Holocaust vol dir humanitzar-les”.
 
“Cada vegada que algú fa servir l’Holocaust o el nazisme com a terme de comparació i ho utilitza com a insult contra aquell de qui discrepa, està insultant la memòria de les seves víctimes”, ha reblat el conseller.
 
“La memòria de l’Holocaust té, imprescindiblement, una tasca preventiva” i “té alguns grans enemics que cal combatre: l’oblit, el revisionisme, la confusió i la banalització”, ha subratllat. Respecte d’aquest últim concepte, Romeva ha citat l’historiador Tony Judt que en un escrit de fa uns anys analitzava la famosa obra d’Hannah Arendt, Eichmann in Jerusalem: La banalització del mal: “Aquesta problemàtica – el mal totalitarista, el mal del genocidi- és un problema universal”.

2  

Imatges

Acte institucional Holocaust

Acte institucional Holocaust 7965

Acte institucional Holocaust 2

Acte institucional Holocaust 2 7332

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte