- Igualment, s'han iniciat els tràmits per sancionar l’IMPSOL de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per pisos buits a Rubí, Sant Adrià de Besòs i Sant Feliu de Llobregat
- El Govern també requerirà a entitats financeres la cessió temporal obligatòria d’habitatges en diverses localitats del país

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha anunciat que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha iniciat accions de caràcter sancionador amb la voluntat que diverses entitats bancàries i organismes duguin a termes accions efectives per ocupar els habitatges de protecció oficial que tenen buits.
Borràs, que ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta oral formulada en la sessió de control del Ple del Parlament, ha refermat el compromís del Govern de la Generalitat amb l’aplicació de la Llei 24/2015 de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. En la seva intervenció, ha explicat que “l’objectiu del Govern és que cap família vegi vulnerat el seu dret a un habitatge digne” i que el desplegament de la llei s’està fent de manera coordinada amb el grup promotor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), amb el qual es preveu mantenir reunions de forma periòdica. “La nostra principal preocupació se centra en la mobilització dels habitatges desocupats per donar resposta als col·lectius més necessitats”, ha afirmat.
Per assolir aquest objectiu, la consellera ha destacat quatre actuacions prioritàries, que passen per començar a imposar sancions a les entitats financeres i organismes que mantinguin habitatge social desocupat; iniciar expedients de cessió temporal obligatòria d’habitatges; la modificació del reglament de la Mesa d’Emergències per adaptar-lo a la llei, i vetllar pel compliment del deure dels grans tenidors d’habitatges d’oferir lloguer social a les famílies vulnerables.
Pel que fa a les sancions, la consellera ha explicat que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) ha obert diligències per promocions d'habitatges de protecció oficial desocupats iniciades per Catalunya Caixa (ara BBVA) a la demarcació de Tarragona; ha imposat una sanció a la promotora de Caixa de Terrassa (ara BBVA) també per desocupació d’habitatges protegits a Lleida, i ha obert un expedient sancionador a l’IMPSOL (empresa pública dependent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona) per tenir habitatges desocupats a Rubí, Sant Adrià de Besòs i Sant Feliu de Llobregat.
“Alhora, volem resoldre plenament l’obligació de proporcionar un reallotjament adequat a les famílies amb risc de desnonament”, ha assegurat la consellera Borràs. Per això, ha anunciat que s’iniciaran expedients de cessió temporal obligatòria a municipis, entre d'altres, a Salt, Badalona i Tarragona, en compliment de la Llei 24/2015 i del Decret llei 1/2015 pel supòsit d’habitatges buits en estat de mala conservació.
D’altra banda, la consellera també ha explicat que l’Agència d’Habitatge ha aprovat aquest dilluns la modificació del Reglament de la Mesa d’Emergències per adaptar-lo a la Llei 24/2015 i ampliar el col·lectiu de persones que poden acollir-s’hi. El reglament es remetrà als ajuntaments que tenen mesa pròpia d’emergències per tal que adaptin també els seus reglaments en el mateix sentit.
Finalment, la consellera ha destacat que el servei Ofideute vetllarà davant de les entitats financeres pel compliment del deure dels grans tenidors d’habitatges d’oferir lloguer social a les famílies vulnerables que no puguin pagar el lloguer o que facin una dació en pagament del seu habitatge. “En el cas que s’acrediti que això no es du a terme, obrirem expedient sancionador”, ha afirmat Meritxell Borràs.
Altres mesures per aplicar la llei
A banda del que ha explicat la consellera Borràs al Ple del Parlament, Governació ja ha dut a terme recentment altres mesures per donar compliment a la llei. Conjuntament amb el grup promotor de la ILP s'ha elaborat un protocol per evitar desnonaments dissenyat per als ajuntaments; un altre destinat a entitats financeres perquè tinguin pautes sobre com aplicar la llei antidesnonaments; i guies informatives per a ciutadans, sobre els principals aspectes de la llei. Igualment, s'han celebrat 9 sessions de treball adreçades a tècnics municipals i responsables d’organismes gestors d’habitatge a diversos municipis on han assistit unes 1.000 persones.