El Govern destina 3,5 milions d'euros a la innovació del sector agroalimentari i forestal

El Govern destina 3,5 milions d'euros a la innovació del sector agroalimentari i forestal

Catalunya ha estat una de les primeres regions europees a desenvolupar aquestes mesures, que busquen innovació i modernització

query_builder   1 març 2016 15:30

event_note Nota de premsa

El Govern destina 3,5 milions d'euros a la innovació del sector agroalimentari i forestal

Catalunya ha estat una de les primeres regions europees a desenvolupar aquestes mesures, que busquen innovació i modernització


 
 
·         Aquesta xifra dóna resposta a l’interès d’aquests sectors per fer-los més eficients i per garantir un desenvolupament més sostenible de les zones rurals
 
·         Aquestes inversions es fan en el marc del proper Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020
 
El Govern ha aprovat destinar 3,5 milions d’euros a la realització de nous projectes pilot innovadors en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles davant l’èxit aconseguit a la primera convocatòria dels ajuts destinats a la Cooperació per la innovació de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI).
 
Així, projectes com la millora de la gestió de purins, alternatives als tractaments fungicides tradicionals, nous mètodes i tecnologies per aplicar a les pomeres, projectes per millorar l’ús de l’aigua en el conreu de l’arròs o iniciatives relacionades amb la millora de la sostenibilitat de plantacions de tòfona, han pogut acollir-se a aquesta tipologia d’ajuts.
 
Amb aquesta nova inversió del Govern, que obre així la segona convocatòria, projectes similars a aquests podran continuar endavant i s’obren noves oportunitats per fomentar la innovació, la cooperació i el desenvolupament en les zones rurals. També aquests nous projectes serviran per enfortir els lligams entre l’agricultura, la producció d’aliments i la silvicultura, i la investigació i la innovació, incloent l’objectiu de millorar la gestió i el rendiment mediambiental.
 
Catalunya ha estat una de les primeres regions europees a desenvolupar aquesta mesura, en el marc del nou període de programació 2014-2020. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va publicar una primera convocatòria l’agost de 2015, la primera a nivell de tot l’Estat. Pel que fa a aquesta nova convocatòria, s’han presentat 21 sol·licituds d’ajut per a la creació de grups operatius (plantejament i redacció de projectes) i 57 sol·licituds per a la realització de projectes pilot innovadors.
 
Per al període 2014-2020, la innovació constitueix una prioritat transversal per als objectius de la Unió Europea perquè ajuda a promoure un sector eficient des del punt de vista dels recursos utilitzats, productiu i amb baix nivell d’emissions, que garanteixi un desenvolupament sostenible de les zones rurals. També ha de contribuir a l’augment de la competitivitat i la diversificació del sector. En línia amb aquesta prioritat, un dels reptes del Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya és estimular la innovació i la transferència de coneixements en el sector agroalimentari.
 
Els ajuts a la cooperació per a la innovació fomenten la creació i el funcionament de grups operatius de l'Associació Europea per a la Innovació, en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles. 
 
Un grup operatiu és una agrupació creada per les parts interessades, per tal de resoldre un problema específic sectorial i/o territorial o aprofitar una oportunitat concreta. El Grup Operatiu estarà format per un mínim de dos actors, independents entre si. Poden formar part d’un Grup Operatiu els productors agraris i forestals, les empreses o indústries del sector agroalimentari i forestal, les cooperatives agràries, les comunitats de regants, els artesans alimentaris i els seus gremis, les universitats, centres de recerca i centres tecnològics, els centres d'innovació, les empreses tecnològiques, les organitzacions no governamentals, les petites i mitjanes empreses (PIME) i altres agents del sector agroalimentari i rural.
 
Aquest pressupost estarà cofinançat en un 43% amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d’acord amb el que preveu el proper Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. El 56% restant de l’import, 1.995.000 euros, va a càrrec dels pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 
Les despeses subvencionables per aquests ajuts són les derivades de la redacció del projecte, despeses de consultoria tecnològica i d’assessoria, contractació tecnològica, desenvolupament de prototipus en el marc d’un projecte de cooperació tecnològica, despeses derivades de realització de proves pilot, gestió del projecte, coordinació i dinamització del Grup Operatiu, i despeses de divulgació i comunicació dels resultats del projecte. Aquests resultats es transferiran a través de la Xarxa d’innovació Agroalimentària i Rural de Catalunya, i de l’Associació Europea per a la Innovació.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined