
Departament i sector acorden implementar mesures de promoció per a impulsar el consum de la carn de conill
S’implantarà instruments d’anàlisi i seguiment del mercat com a eina per a definir accions de millora
El DARP ha anunciat que incrementa en 60.000 euros els ajuts als programes sanitaris de les explotacions cunícoles i un 5% la subvenció a l’assegurança de retirada i destrucció d’animals morts a totes les explotacions cunícoles
La directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Masjuan, acompanyada del director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Díaz, i del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, ha presidit avui, a la seu de Departament a Barcelona, la primera reunió de la Taula Sectorial del Conill d’aquesta legislatura.
Per part del sector, hi han participat, dins de l’àmbit de la producció, les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC); dins de l’àmbit de la transformació i el comerç, la Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya (FACC), l’Associació d’Empresaris d’Escorxadors d’Aviram i Conills de Catalunya (ASSOCAT) i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC). També hi han assistit representants de la llotja MONCUN.
Promoure el consum de carn de conill
La Taula sectorial d’avui ha tornat a posar de manifest la necessitat d’invertir la davallada del consum de carn de conill amb campanyes de promoció basades en nous formats que permetin accedir a nous nínxols de mercat. També s’ha considerat la revisió dels distintius de qualitat que existeixen actualment.
En aquest àmbit, s’ha anunciat que a la fira Alimentària d’aquest any, aprofitant que Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016, es durà a terme una promoció especial d’aquesta carn.
En aquesta mateixa línia, es buscarà nous formats per a incentivar el consum i donar a conèixer els beneficis per a la salut que reporta la ingesta d’aquesta carn. Totes aquestes mesures formaran part del full de ruta que es preveu desenvolupar conjuntament amb el sector.
Pel que fa el seguiment del mercat, es convocarà als escorxadors per a analitzar la situació actual del mercat cunícola.
En aquest sentit, la Taula ha comptat amb representants de l’Autoritat Catalana de la Competència i també de la Direcció General de Comerç, concretament del Servei d’Ordenació de la Distribució Comercial del Departament d’Empresa i Coneixement, que han explicat les seves actuacions en les diferents parts de la cadena alimentària.
En el decurs d’aquest debat, el DARP ha anunciat un increment dels ajuts als programes sanitaris de les explotacions cunícoles de 60.000 euros respecte de l’any passat, de tal manera que la subvenció a aquesta línia tindria una quantia final de 170.000 euros.
Així mateix, el Departament també incrementarà un 5% la subvenció a l’assegurança de retirada i destrucció d’animals morts a totes les explotacions cunícoles, i, si disposen de contenidor refrigerat, un 5% addicional per a compensar els recàrrecs que han tingut aquests anys.
A més a més, el sector ha demanat un ajut de mínimis, per a millorar el finançament de les explotacions.
També s’ha explicat que des del Departament d’Agricultura s’està mantenint converses amb el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient sobre el Reial Decret que ha de regular els criteris de flexibilització per tal de facilitar la implantació d’escorxadors a les explotacions, fet que permetria la comercialització directa per part del productors.
Una situació complicada que s’arrossega des de fa temps
En el decurs de la reunió d’avui, també s’ha presentat un informe estadístic sobre el sector del conill a Catalunya i sobre la seva conjuntura, mitjançant el qual s’ha avaluat tant les dades actuals com de la seva evolució en els darrers anys.
Els resultats mostren clarament un descens de la producció cunícola catalana, la pèrdua d’un milió de places en les explotacions i el tancament de vora el 40% de les granges des de l’any 2008, una clara davallada del preu percebut pels productors en els darrers 2 anys que el situen per sota dels costos de producció, i una forta davallada del consum a les llars.
La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, ha demanat al sector que no es desanimi, i ha manifestat que l’única via per a fer front a la situació és la unió i el treball conjunt de tots els agents implicats; alhora que ha recordat que “la responsabilitat de la Conselleria és facilitar l’acord, trobar espais comuns en què tots els implicats puguin dir la seva i, entre tothom, identificar les millors solucions per a fer front al futur del sector.”
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.