ContactaEN
event_note Nota de premsa

El mNACTEC organitza demà i divendres la jornada tècnica "El suro i el cava"

  • La jornada té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya
Fàbrica de taps de suro
El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitzarà demà dijous 31 de març i divendres 1 d’abril la jornada tècnica “El suro i el cava. Recursos, tècniques i vinculacions”, que resseguirà el llegat de la indústria surera i del cava a Catalunya. Organitzada pel mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell i Emovins, la jornada compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i Caves Recaredo.
 
La inauguració de la jornada tindrà lloc demà dijous, a les 9 hores i comptarà amb la presència del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Jusèp Boya; el director del mNACTEC, Jaume Perarnau; el regidor del Museu, Indústria i Sector surer de l’Ajuntament de Palafrugell, Guilllem Genover, i el tinent d’Alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat de l’Ajuntament de Terrassa, Amadeu Aguado. Les jornades comptaran amb uns 50 participants, una desena dels quals prové de França.
 
La jornada tècnica “El suro i el cava” té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya. La sessió farà especial èmfasi en la relació entre els surers catalans i els fabricants de xampany francesos (regió Champagne-Ardenne) i com aquests surers catalans, per contacte i relació amb França, van propiciar la introducció del cava a Catalunya. La jornada tècnica del 31 de maig es completarà amb una sortida, el dia 1 d’abril, en què s’oferirà una visita pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.
 
Entre els ponents de la jornada, destaca la presència de Rafel Nadal, periodista i escriptor i autor del llibre Quan en dèiem xampany, amb una aproximació a les famílies relacionades amb el món del suro, i de Ton Mata, enòleg i director de Caves Recaredo (tercera generació de l’empresa familiar), que explicarà en primera persona les històries d'una família del cava. Altres ponents rellevants són Jordi Melendo, periodista, ambassadeur du Champagne a l’Estat espanyol i autor de l’única guia editada en castellà sobre champagne a partir de la valoració dels millors sommeliers del país, i Gràcia Dorel-Ferré, doctora en Història i presidenta de l’Association pour le Patrimoine Industriel de Champagne-Ardenne (APIC). Josep Espadalé, director del Museu del Suro de Palafrugell, exposarà la història de l’evolució en la fabricació dels taps de xampany i cava.
 
A nivell de Terrassa, la jornada serà una oportunitat per descobrir un nou capítol de la història de Pau Galí, primer elaborador de vi escumós: el director de l'Arxiu de Terrassa, Joan Soler, ha trobat documentació que permetrà explicar la vinculació francesa d’aquest industrial terrassenc en l’elaboració del cava.
 
Més informació
1
Fitxers adjunts
Fitxers adjunts