·         L’objectiu és reforçar el paper de Catalunya com un territori actiu en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic i consolidar la seva posició de lideratge a nivell internacional
 
·         L’Executiu català es compromet a revisar els objectius establerts i a presentar la seva contribució el 2020
 
·         El Govern insta el conjunt de la societat catalana perquè també faci explícit el seu suport a l’Acord de París
El Consell Executiu ha ratificat l’acord sobre el canvi climàtic que 195 països van aprovar per unanimitat durant la XXI Conferència de les Parts (COP21, de les sigles en anglès), la cimera que es va celebrar el desembre passat a París. L’objectiu de l’acord és reforçar el paper de Catalunya com un territori actiu en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic i consolidar la seva posició de lideratge a nivell internacional.
 
Aquest nou acord internacional entrarà en vigor l’any 2020 i, precisament, el divendres passat va començar formalment el període d’un any que tenen els estats per signar-lo. Perquè l’acord sigui efectiu cal que un mínim de 55 estats, que representin com a mínim un 55% de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), s’hi sumin.
 
Compromís per un nou model de desenvolupament
 
Amb la ratificació d’avui, la Generalitat vol fer palès el compromís en la lluita contra el canvi climàtic i la voluntat de contribuir a l’Acord de París, d’acord amb la potencialitat de la societat catalana. Així mateix el Govern, a través del seu compromís, insta el conjunt de la societat catalana perquè també faci explícit el seu suport a l’Acord de París.
 
El Govern es compromet així a revisar els objectius tant en l’àmbit de la mitigació dels efectes del canvi climàtic com de l’adaptació. També expressa la seva voluntat de presentar una nova contribució a aquest Acord com a molt tard el 2020, en el marc dels compromisos establerts per la Unió Europea.
 
Catalunya porta més de 15 anys assistint de manera regular a aquestes cimeres internacionals i treballant amb altres governs del món per un model energètic no sustentat en recursos fòssils i per un progrés més equitatiu i eficient en l’ús dels recursos. El dimecres passat, 20 d’abril, el Parlament va iniciar la tramitació de la llei de canvi climàtic.