El Govern aprova la creació d'un Fons per donar suport financer a les cooperatives agràries amb secció de crèdit

El Govern aprova la creació d'un Fons per donar suport financer a les cooperatives agràries amb secció de crèdit

query_builder   17 maig 2016 15:44

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació d'un Fons per donar suport financer a les cooperatives agràries amb secció de crèdit

  • La voluntat del Govern és dotar al sector d’eines per preservar els estalvis dels socis 
  • L’Associació de Seccions de Crèdit serà l’encarregada d’administrar aquest nou instrument que es nodrirà de recursos procedents de les mateixes entitats
El Govern ha donat avui el vistiplau al decret llei que modifica la Llei 6/1998, de 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries, amb què es crea un Fons cooperatiu de suport a aquestes entitats. La voluntat de l’Executiu català és dotar al sector d’un nou instrument per facilitar el finançament a aquelles cooperatives que, en assemblea, acordin procedir a la liquidació ordenada de la seva secció de crèdit i, d’aquesta manera, preservar els saldos creditors i els interessos dels socis. L’objectiu final va en la línia d’altres actuacions del Govern per reestructurar el sector, reforçar i millorar el seu funcionament, i contribuir a potenciar l’activitat del món agrari i per extensió de l’entorn rural. 
 
En aquest sentit, les cooperatives que vulguin mantenir la seva secció de crèdit hauran de participar en aquest Fons que es nodrirà amb aportacions de cadascuna d’aquestes entitats. D’acord amb el text del decret llei, les cooperatives hi destinaran, com a mínim, el 3% sobre els saldos creditors mitjans mensuals de cada secció de crèdit, en data de 31 de desembre de cada any. La nova norma també incorpora mecanismes per assegurar que el Fons sempre disposi de liquiditat per donar resposta a les necessitats de les cooperatives associades.
 
Atorgament de garanties, concessió d’operacions de finançament o adquisició d’actius o passius
 
El Fons cooperatiu de suport a les seccions de crèdit podrà facilitar finançament a través de tres instruments: l’atorgament de garanties, la concessió d’operacions de finançament o l’adquisició d’actius o passius, ja sigui per mantenir la seva gestió o bé per encomanar-la a tercers. El nou instrument estarà operatiu a partir del proper 1 de juny.
 
El Fons estarà administrat per una cooperativa de segon grau, designada per acord de Govern a proposta del conseller d’Economia i Hisenda (òrgan competent de la supervisió prudencial d’aquestes entitats), que tingui un paper central en la cerca de la millora de la gestió de les seccions de crèdit i a vetllar pels interessos del sector. En aquest sentit l’Executiu català ha aprovat avui mateix nomenar l’Associació de Seccions de Crèdit, ASC, SCCL, integrada per cooperatives amb secció de crèdit que aglutinen la quasi totalitat dels saldos creditors del sector, com a gestora d’aquest nou instrument. Segons la nova norma, la cooperativa administradora haurà de col·laborar amb el Departament d’Economia i Hisenda “i facilitar la informació relativa al Fons que resulti necessària”.
 
El nou decret llei conté un article, dues disposicions addicionals i una de final, i entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined