Llei pressupostos 2016

El Govern de la Generalitat aprova els pressupostos 2016, que despleguen el pla de xoc i augmenten en 874 milions la despesa social

query_builder   24 maig 2016 13:15

event_note Nota de premsa

El Govern de la Generalitat aprova els pressupostos 2016, que despleguen el pla de xoc i augmenten en 874 milions la despesa social

  • L’estalvi en interessos respecte del 2015 permet alliberar recursos que es deriven en un 78,5% cap a polítiques vinculades a l’estat del benestar 
  • La despesa social concentra el 73,6% del pressupost total
  • L’economia catalana continua evolucionant favorablement, amb un creixement previst del PIB del 2,9% el 2016 i del 2,7% el 2017
El Govern ha aprovat aquest matí el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2016. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, s’ha traslladat posteriorment al Parlament per lliurar els comptes a la presidenta de la Cambra i presentar-los als grups parlamentaris.
 
Els pressupostos de la Generalitat per a aquest exercici situen el límit de despesa en 23.747,2 milions d’euros, un 1,5% més que l’any passat. Tanmateix, la reducció dels interessos del deute respecte del 2015 permet que la despesa dels departaments en aquest exercici augmenti en 1.113,4 milions, un 5,3% més. El 78,5% d’aquest increment, 874,3 milions, es destina a finançar polítiques vinculades a l’estat del benestar, incloent-hi el pla de xoc, xifrat en 285 milions. En conjunt, la despesa social concentra el 73,6% del pressupost del 2016.

Ingressos estancats
Els ingressos no financers de la Generalitat creixen sobretot com a conseqüència de la liquidació de la bestreta del model de finançament corresponent a l’any 2014, que aleshores el Govern espanyol va subestimar en 1.407milions.
 
No obstant això, es constata un estancament dels ingressos de la Generalitat malgrat la millora notable de l’economia catalana i dels esforços que ha fet darrerament el Govern per obtenir nous ingressos. En aquest sentit, la pèrdua anual d’ingressos derivada de l’anul·lació per part del Tribunal Constitucional de noves figures tributàries creades pel Govern ascendeix a 856 milions d’euros. Amb tot, els comptes d’aquest any sí que preveuen ingressos per valor de 30 milions corresponents a l’impost sobre els habitatges buits i a l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicació electrònica, ambdós suspesos cautelarment pel TC però sense sentència ferma.
El Govern espanyol continua imposant a Catalunya un objectiu de dèficit injust i esbiaixat (0,7% del PIB), inferior en sis dècimes al que li correspondria d’acord amb els criteris de la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (1,31% del PIB).

Foment de l’economia productiva
A més de l’impuls a les polítiques socials, els comptes del 2016 també preveuen un major suport a les polítiques de foment de l’ocupació i l’economia productiva. Així, l’Institut Català de Finances posarà a l’abast de les empreses instruments de finançament per valor de 415 milions d’euros, mentre que la despesa en foment de l’ocupació augmenta en gairebé 100 milions d’euros. La despesa en R+D+I, clau per potenciar la creació d’ocupació i la reactivació econòmica, se situa en prop de 500 milions d’euros per al conjunt del sector públic.
Com ha succeït en els darrers anys, la Generalitat haurà de fer front a compromisos de pagament per inversions efectuades en el passat amb mètodes de finançament diferit, que aquest any ascendeixen a 1.070 milions.

Sostenibilitat financera
Els comptes del 2016 mantenen el compromís del Govern de Catalunya amb la sostenibilitat de les finances públiques i la contenció del deute. Entre 2010 i 2015, la Generalitat ha assumit el 10,2% de tot l’ajust del dèficit efectuat pel conjunt d’administracions públiques de l’Estat en aquest període, un gran esforç que gairebé duplica el que li correspondria pel seu pes en la gestió de la despesa pública (5,8% del total). Tot i que el deute de la Generalitat continuarà augmentant el 2016, l’esforç sostingut per reduir el dèficit permet que la taxa de creixement de l’endeutament torni aquest exercici a nivells anteriors a la crisi.
 
Per tal de garantir el bon ús dels recursos públics, el Govern aplicarà un pla de millora de l’eficiència que comportarà una revisió estratègica de la despesa, alhora que intensificarà la lluita contra el frau fiscal en l’àmbit de les seves competències.

Marc macroeconòmic
Pel que fa al marc macroeconòmic, es preveu que l’economia catalana continuï evolucionant favorablement, amb un creixement previst del PIB del 2,9% el 2016 i del 2,7% el 2017, unes taxes superiors a les de les principals economies europees. Destaca l’aportació positiva de la demanda interna, gràcies al creixement de la despesa en consum de les llars, de la formació bruta de capital i, en menor mesura, del consum de les administracions públiques. Catalunya es consolida com una economia dinàmica i oberta, amb un comportament molt positiu de les exportacions i una elevada capacitat d’atracció estrangera.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined