- El pla contempla una convocatòria d’ajuts per valor de 31,5 milions d’euros en tres anys subjecta a l’aprovació dels pressupostos
- El pla preveu promoure la participació dels pacients en les polítiques de recerca i innovació del Sistema de Salut de Catalunya
- El nou instrument de planificació té com a objectiu enfortir el lideratge del sistema de salut de Catalunya en el conjunt del sector
El Govern ha aprovat avui el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020, un nou instrument de planificació i coordinació que defineix les línies generals de la recerca i innovació en salut del Departament de Salut per als propers anys. Aquesta nova planificació s’ha redactat prenent com antecedent l’anterior Pla estratègic, en coherència amb les prioritats del Pla de Salut de Catalunya i en col·laboració amb el Departament d’Empresa i Ocupació, amb l’objectiu d’enfortir el lideratge del sistema de salut de Catalunya en el conjunt del sector.
Per primer cop, el Pla contempla una convocatòria específica d’ajuts de la recerca per valor de més de 31,5 milions d’euros en tres anys que permetran: incorporar científics als grups de recerca dels centres sanitaris; facilitar la dedicació de la recerca de professionals sanitaris dels hospitals i centres d’atenció primària; posar en marxa projectes de recerca orientats a necessitats de salut dels ciutadans, i implantar accions ambicioses de recerca dirigides a abordar grans problemes de salut de la població. Aquests 31,5 milions d’euros estan subjectes a l’aprovació dels pressupostos.
El PERIS fa una anàlisi de l’activitat de recerca i innovació en salut als darrers anys, mitjançant un conjunt d’indicadors, també defineix els objectius estratègics i prioritats temàtiques i recull l’estructura dels programes i de les accions instrumentals, en el marc legal, els principis de bon govern, el desenvolupament, el seguiment i l’avaluació.
El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut 2016-2020 té un fort component translacional (recerca aplicada) tant en l’estratègia com en el disseny, perquè el que es pretén és que arribin als ciutadans solucions innovadores per als reptes que es plantegen en salut.
El PERIS 2016-2020 es marca 8 objectius:
1. Promoure la participació dels pacients i, en general, dels ciutadans de Catalunya en les polítiques de recerca i innovació del Sistema de Salut de Catalunya.
2. Incrementar la qualitat de la recerca que es fa en l’àmbit de la Salut per garantir l’excel·lència del nostre Sistema de Salut.
3. Intensificar les capacitats de translació del coneixement generat pels investigadors i tecnòlegs als processos assistencials en les àrees de la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels processos patològics i en la promoció de la salut.
4. Enfortir les capacitats i el lideratge internacional dels centres de recerca en salut de Catalunya.
5. Potenciar la formació i l’ocupabilitat de científics i tecnòlegs en el Sistema de Salut de Catalunya i enfortir les capacitats científiques dels professionals de la salut.
6. Integrar les polítiques de recerca i innovació en salut amb les altres existents a Catalunya.
7. Potenciar el paper del Sistema de Salut de Catalunya com a agent d’innovació tot creant mecanismes per accelerar la transferència de coneixement cap al sector productiu.
8. Promoure la divulgació científica i el coneixement crític dels avenços científics en l’àmbit de la salut.
El Pla s’alinea també amb l’estratègia Horitzó 2020, el programa marc de la Comissió Europea per a la recerca i la innovació, i que es fonamenta sobre tres pilars: l’excel·lència científica, la competitivitat de les indústries i la resposta als reptes socials que més preocupen Europa actualment.
La tramitació del Pla ha comptat amb una àmplia participació de la comunitat acadèmica i científica, així com de la ciutadania, a través de l’exposició pública del Pla mitjançant el web del Departament de Salut. A més, està previst que properament es faci una presentació pública del Pla per difondre el seu contingut de forma detallada entre tots els agents implicats.