RIS3CAT

El Govern aprova el finançament que permet executar el Pla d'acció de la RIS3CAT i donar compliment al calendari acordat amb la CE

query_builder   7 juny 2016 15:42

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el finançament que permet executar el Pla d'acció de la RIS3CAT i donar compliment al calendari acordat amb la CE

  • L’acord permet a la Generalitat vehicular 406 milions d’euros del FEDER cap a les empreses, les universitats i els centres tecnològics i de recerca
 
  • Catalunya es posiciona com una de les regions pioneres a Europa en la nova orientació de les polítiques d’innovació col·laboratives
El Govern ha donat llum verda al finançament del Pla d’acció de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, RIS3CAT. Amb l’acord aprovat avui, el Govern posa en marxa la maquinària per accelerar les convocatòries i les actuacions de la RIS3CAT i complir els calendaris acordats amb la Comissió Europea. 
 
El sistema de finançament aprovat permet vehicular 406 milions d'euros del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 cap al teixit productiu i el sistema d’R+D+I de Catalunya, per generar un volum d’inversió en recerca i innovació superior als 1.000 milions d'euros i minimitzar-ne l’impacte en els pressupostos públics:
 
-      finançament de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’aplicació de les bestretes de prefinançament que preveu el Reglament (UE) 1303/2013 (25 milions d'euros de la bestreta inicial del Programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020 per a l’any 2016 i, per a la resta d’anys, bestretes en funció de la despesa justificada);
 
-      aportacions del pressupost de la Generalitat de Catalunya (15 milions d'euros el 2017 i 15 milions d'euros el 2018) i reinversió dels pagaments del FEDER en nous projectes, i
 
-      aportacions de les administracions locals i del sistema d’universitats i recerca, per avançar el FEDER en el marc de les convocatòries en què executen projectes.

Un projecte de país
L’objectiu final de la RIS3CAT és consolidar la innovació com a motor del creixement sostenible, la competitivitat del teixit productiu i la cohesió social. Catalunya té una base industrial sòlida, un teixit empresarial diversificat i un sistema propi de recerca d’excel·lència. En aquest context, el Govern aposta per la innovació com a via per potenciar aquests actius i generar llocs de treball de qualitat.
 
La RIS3CAT implica tots els agents, des de les empreses, les universitats i els centres tecnològics i de recerca fins a l’Administració pública i la ciutadania, mitjançant projectes col·laboratius per a la innovació, que es poden beneficiar del finançament de 406 milions d'euros del FEDER.
 
El quadre presenta, per a cada una de les actuacions del Pla d’acció de la RIS3CAT, la quantitat de subvenció del FEDER, el finançament de la bestreta del FEDER, el calendari de les actuacions i les unitats gestores de les actuacions.
 
Es detalla el finançament i el calendari de les actuacions previstes fins al 2017. A finals del 2017 es farà una avaluació de les actuacions realitzades i en funció d’aquesta avaluació es revisarà la programació i el finançament per als anys següents. (vegeu taula al final)

La RIS3CAT, un referent a Europa
La Comissió Europea ha promogut un canvi radical en les polítiques de suport a la recerca i la innovació amb finançament europeu, dins el marc de l’estratègia 2020 i de la política de cohesió per al període 2014-2020. Catalunya, a través del RIS3CAT, s’ha posicionat a la Unió Europea com una de les regions pioneres i referents en aquesta nova orientació de les polítiques de recerca, amb un model molt més col·laboratiu. Això suposa que tots els agents del sistema (administracions públiques, agents de recerca i innovació, empreses i ciutadania) interactuen per donar les millors respostes als reptes econòmics, socials i ambientals.
 
En aquest sentit, Catalunya ha estat convidada a la conferència d’avaluació de la política de cohesió de la Comissió Europea del 2016. Aquesta trobada, que tindrà lloc a la ciutat de Sofia els dies 16 i 17 de juny, servirà per presentar la RIS3CAT davant dels experts de la Comissió, el món acadèmic i autoritats de gestió dels fons europeus.      

Els antecedents 
Amb la voluntat de definir les línies mestres de les polítiques públiques per a la millora de la competitivitat, el 2014 el Govern va aprovar la RIS3CAT, en el marc de l’estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020), aprovada el 2012. Per la seva banda, el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, aprovat per la Comissió Europea el febrer del 2015 (dotat amb 800 milions d’euros del FEDER), se centra en el suport a la innovació i el coneixement, el foment del dinamisme empresarial i la transició cap a un model de desenvolupament sostenible.
 
Igualment, el Programa operatiu FSE de Catalunya 2014-2020 (amb un pressupost de 305 milions d’euros) vol combatre les elevades taxes d’atur, potenciar l’ocupació de qualitat, la formació professional, la formació permanent, l’emprenedoria, la disminució de les bretxes de gènere en el mercat de treball i la reducció de les taxes de pobresa.

Ocupació de qualitat
Més enllà de la RIS3CAT, l’acord aprovat estableix les bases per definir un marc estable per al conjunt d’agents que participen en els programes operatius del FEDER i del FSE (amb l’objectiu d’executar els fons que tenen assignats i augmentar les sinergies entre ambdós programes). De fet, un dels principals objectius d’aquests programes és crear llocs de treball de qualitat.

La governança de la RIS3CAT
La RIS3CAT s’impulsa i es coordina des del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, en estreta coordinació amb el Departament d’Empresa i Coneixement. La gestió de les convocatòries i actuacions principalment recau en el Departament d’Empresa i Coneixement, però hi ha altres departaments que també participen en la gestió d’actuacions: el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, que, mitjançant la Direcció General d’Administració Local, gestiona la convocatòria de projectes d’especialització i competitivitat territorial; el Departament de la Presidència, que, mitjançant la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, participa en la gestió d’actuacions d’activitats emergents, i els departaments de la Vicepresidència, d’Economia i Hisenda, de Salut i de Territori i Sostenibilitat, que participen en la gestió del programa de compra pública d’innovació.
 
Instrument
Subvenció del FEDER
Finançament de la bestreta del FEDER
Calendari
Unitat gestora
Comunitats RIS3CAT
Grans agrupacions d’empreses i agents del sistema d’R+D+I que promouen actuacions conjuntes per a la
transformació d’activitats econòmiques mitjançant l’aplicació de tecnologies facilitadores transversals
72 MEUR
72 MEUR de finançament de la Generalitat de Catalunya (previstos a l’Acord del Govern)
Convocatòria del 2015 (24 MEUR), que es resoldrà el  juny del  2016
Convocatòria del 2016 (24 MEUR)
Convocatòria del 2017 (24 MEUR)
ACCIÓ
Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT)
Iniciatives impulsades des del territori que articulen projectes per a la transformació econòmica del territori a partir de la innovació i la col·laboració entre els agents de la quàdruple hèlix (universitats, centres d'R+D+I, empreses i ciutadania)
72 MEUR
72 MEUR de finançament dels ens locals, els agents d’R+D+I i entitats sense ànim de lucre del territori
Convocatòria del 2016 (50 MEUR)
Convocatòria del 2018-19 (22 MEUR)
Direcció General d’Administració Local
Programa de compra pública d’innovació
Impulsa l’R+D+I empresarial des de la demanda pública,  racionalitza la despesa pública i millora els serveis públics (prioritza els àmbits social, de la salut i de l’economia circular)
50 MEUR
Pressupost  de les entitats públiques que executin projectes (Generalitat i altres entitats del sector públic). 0,5 MEUR de finançament de la Generalitat de Catalunya per a actuacions de suport a la CPI (previstos a l’Acord del Govern)
El setembre del 2016 s'iniciarà el programa.
Departaments de la Vicepresidència i d’Economia i d’Hisenda, Salut i Territori i Sostenibilitat
Nuclis tecnològics
Empreses que, en cooperació amb agents del sistema d’R+D+I, donen resposta a un repte tecnològic
30 MEUR
30 MEUR de finançament de la Generalitat de Catalunya (previstos a l’Acord del Govern)
Convocatòries anuals de 5 MEUR per al període 2015-2020
ACCIÓ
Activitats emergents
Activitats generades per nou coneixement científic i aplicacions tecnològiques (com el grafè, el cervell humà, la fusió d’energia, les dades massives en tecnologies òmiques i Internet de les coses) per les quals la Unió Europea ha fet una clara aposta de futur
10 MEUR
5 MEUR de finançament de la Generalitat de Catalunya, (previstos a l’Acord del Govern); 5 MEUR de finançament dels agents de recerca i innovació
Signatura de 5 convenis durant el 2016  i el 2017
Direcció General de Recerca i Secretaria per la Governança de les TIC
Transferència de coneixement
Reforça el traspàs de coneixement de les universitats i centres de recerca al teixit productiu
40 MEUR
Per als convenis del 2016 (20 MEUR), 15 MEUR de finançament de la Generalitat de Catalunya (previstos a l’Acord del Govern) i finançament d’universitats i centres de recerca (5 MEUR)
El 2016, convenis (20 MEUR) amb OTRIS, centres CERCA i  xarxes temàtiques de referència.
A partir del 2018 se signaran la resta de convenis (20 MEUR)
Direcció General de Recerca
Instrument
Subvenció del FEDER
Finançament de la bestreta del FEDER
Calendari
Unitat gestora
Programa indústria del coneixement
Afavoreix la valorització i la transferència dels resultats de la recerca (convocatòries de llavor i producte) i per estimular l’esperit emprenedor (convocatòria de mercat)
12 MEUR
12 MEUR de finançament de la Generalitat de Catalunya (previstos a l’Acord del Govern)
Convocatòries anuals des del 2015.
Pressupost de les convocatòries 2016 i 2017: 1,2 MEUR anuals per a  llavor i 1,6 MEUR anuals per a producte
AGAUR (llavor i producte) i
ICF (mercat)
Projectes d’R+D+I en el marc d’iniciatives regionals europees, com la Vanguard Initiative o la Plataforma d’especialització intel·ligent per a la modernització industrial
10 MEUR
Pendent de determinar, en funció dels projectes
Pendent de determinar, en funció del calendari dels projectes impulsats amb altres regions
ACCIÓ
Reforçament de les capacitats tecnològiques de les infraestructures de recerca i innovació
Augmenta la competitivitat en el context europeu i mundial i la contribució als reptes econòmics i socials del país
70 MEUR
Finançament dels agents del sistema de recerca
Convocatòries i convenis durant el període 2015 -2018
Direcció General de Recerca
Actuacions de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la RIS3CAT
40 MEUR
Finançament de l’Ajuntament de Barcelona
Conveni signat l’any 2015
Ajuntament de Barcelona
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined