Pla Nacional de Compra Pública d'Innovació 2016-2020

El Govern aprova el Pla Nacional de Compra Pública d'Innovació 2016-2020

query_builder   28 juny 2016 14:59

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla Nacional de Compra Pública d'Innovació 2016-2020

  • El Pla, que suposa un canvi cultural radical en la manera de comprar, preveu la formació integral del personal de l’Administració
  • Els departaments de la Generalitat i el conjunt del seu sector públic hauran de destinar a la compra pública d’innovació l’any 2017 com a mínim un 0,5% de l’import de les contractacions realitzades l’exercici anterior
El Govern ha donat llum verda al Pla Nacional de Compra Pública d’Innovació (CPI) per al període 2016-2020. La CPI suposa un canvi cultural radical en la manera de comprar que vol potenciar la innovació com a clau per impulsar l’economia i la competitivitat d’un país. A partir de la contractació pública les administracions podran demanar productes o serveis que encara no existeixen en el mercat, la qual cosa suposarà obrir noves oportunitats per a les empreses que hi hauran de proposar solucions en l’àmbit de la recerca i el desenvolupament i la millora dels serveis públics.
 
D’aquesta manera, la CPI es converteix en una estratègia de país ja que contribueix al desenvolupament i l’enfortiment de la capacitat competitiva de les empreses catalanes, alhora que dóna resposta a les necessitats i als reptes socioeconòmics del sector públic i la societat, especialment en camps com el social, el sanitari i el mediambiental. 
 
El pla gira a l’entorn de quatre eixos principals:
1.    Millorar els serveis públics i fer-los més eficients, mitjançant l’adopció de solucions innovadores, garantint l’aplicació més eficient dels fons públics.
2.    Impulsar l’R+D+I, especialment de les pimes, mitjançant la demanda del sector públic.
3.    Potenciar la internacionalització de les solucions innovadores utilitzant el mercat públic català com a client de llançament.
4.    Racionalitzar la despesa pública, gràcies a la planificació estratègica de la compra pública.
 
En el marc de l’estratègia Europa 2020 i la RIS3CAT
El Pla s’emmarca en l’estratègia Europa 2020 i la iniciativa “Unió per a la Innovació” que reconeix la importància del mercat de la contractació pública i el seu elevat potencial per impulsar la innovació, ja que representa prop del 17% del PIB de la UE. El Pla s’executarà en coordinació amb el programa de compra pública d’innovació de la RIS3CAT, que compta amb un pressupost de 50 MEUR del fons Feder 2014-2020 per finançar la despesa directament associada amb les activitats d’R+D+I de projectes de compra pública d’innovació. Aquest programa  té com a objectiu principal impulsar projectes de compra pública innovadors que donin resposta a les necessitats sanitàries i socials i que contribueixen a la transició cap a l’economia circular, és a dir, ambientalment sostenible.
D’acord amb el text aprovat avui, a partir de l’any 2017 tots els departaments de la Generalitat, organismes i entitats del seu sector públic hauran de destinar un percentatge mínim de les contractacions a la compra pública d’innovació en qualsevol de les seves modalitats o a la incorporació d’elements d’innovació en les licitacions. El 2017, s’hi haurà de destinar el 0,5% de l’import de les contractacions realitzades l’exercici anterior. Aquest percentatge s’incrementarà fins a l’1% durant el 2018, 2019 i 2020. L’any 2015 els departaments de la Generalitat i el seu sector públic van realitzar compra pública per un import global de 2.529 milions d’euros.
 
Comissió de seguiment
Aquest canvi de concepció en la manera de comprar requereix una especialització en la formació dels treballadors públics. Per això, es preveu un Pla de formació integral per als compradors públics i gestors de la contractació de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic. També es preveu implantar mecanismes d’acompanyament i assessorament tècnic per a la preparació i execució de projectes de compra pública, i l’elaboració d’una guia de la CPI.
 
Tota la contractació vinculada a aquest Pla haurà de contenir i respectar les clàusules de contractació socialment responsable –socials, d’igualtat i ambientals-, d’acord amb la normativa en matèria de contractació pública.
Així mateix, es crearà una Comissió de seguiment i impuls del Pla nacional, que estarà dirigida des del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i presidida pel director general de Patrimoni de la Generalitat. També en formaran part representants d’altres àrees de l’Administració com de la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació; de la Direcció General de Contractació Pública; de la Direcció General de Qualitat Ambiental; de l’Institut Català de l’Energia; de l’AQuAS; i d’ACCIÓ.  
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined