Estalvi energètic

El Govern impulsa una plataforma d'inversió per finançar projectes d'estalvi i eficiència energètica

L'objectiu és promoure inversions públiques i privades mitjançant empreses de serveis energètics (ESE), i incentivar l'orientació de productes financers cap a l'economia sostenible

query_builder   12 juliol 2016 14:47

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa una plataforma d'inversió per finançar projectes d'estalvi i eficiència energètica

L'objectiu és promoure inversions públiques i privades mitjançant empreses de serveis energètics (ESE), i incentivar l'orientació de productes financers cap a l'economia sostenible

 
  • L’objectiu és promoure inversions públiques i privades mitjançant empreses de serveis energètics (ESE), i incentivar l’orientació de productes financers cap a l’economia sostenible
  • L’Institut Català d’Energia aportarà 8,3 milions d’euros a la plataforma, que pretén aixecar 340 milions d’euros procedents del Pla Juncker i del sector privat
 El Govern ha aprovat avui impulsar una plataforma d’inversió en projectes d’estalvi i eficiència energètica, destinada a facilitar l’accés al finançament a les empreses de serveis energètics (ESE) perquè incrementin la seva actuació tant en el sector públic com en el privat. L’instrument està ideat pels departaments de Vicepresidència, Economia i Hisenda i d’Empresa i Coneixement, i s’emmarca en les accions de finançament que impulsa la Unió Europea en aquest àmbit, especialment a través del Pla Juncker. La Generalitat, a través de l’ICAEN, aportarà 8,3 milions d’euros a la plataforma, que pretén aixecar 340 milions d’euros per finançar inversions directament relacionades amb la transició cap a un model energètic més sostenible.
 
A partir d’ara, la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) treballaran en el disseny de la plataforma i en la selecció de l’entitat gestora. Aquesta labor comportarà implicar entitats privades i entitats de crèdit públic en la recerca de noves fórmules de finançament que són necessàries per a la configuració d’un sistema energètic que no es basi en el consum d’energies fòssils.  
 
L’objectiu de la plataforma d’inversió serà impulsar les inversions en mesures d’estalvi i eficiència energètica i en petites instal·lacions d’energies renovables tant en el sector públic com en el sector privat mitjançant ESE. Aquestes empreses s’encarreguen d’implementar mesures d’estalvi energètic a tercers tot garantint-los un estalvi en el consum d’energia i en la factura que pot superar el 30%. La seva actuació –que inclou inversions i manteniment- es retribueix en funció de l’estalvi assolit. Aquests projectes, però, tenen un retorn a llarg termini –entre 10 i 15 anys-, fet que dificulta que, a mesura que inicien projectes, les ESE puguin aconseguir més recursos per afrontar noves inversions.
 
La plataforma facilitarà a les ESE l’accés al finançament per iniciar nous projectes. L’ESE remunerarà la plataforma en funció de la garantia de rendiment del projecte d’estalvi i eficiència energètica. Igualment, l’instrument permetrà agrupar diferents projectes per donar-los volum, fet que en facilitarà l’avaluació de riscos per part del sector financer.
A banda de treballar en el disseny de la plataforma, l’ICF participarà en el cofinançament dels projectes d’estalvi i eficiència energètica que es duguin a terme i gestionarà la interlocució amb els inversors i, si escau, amb el Banc Europeu d’Inversions i les entitats financeres.
 
Actuacions per valor de 460 milions a Catalunya
 
Els 8,3 milions d’euros que l’ICAEN aportarà a la plataforma procedeixen de les desinversions que ha fet l’organisme, principalment en plantes de cogeneració en les quals participava des que en els anys 90 es va incentivar l’aplicació d’aquesta tecnologia –aleshores molt eficient- a la indústria i que avui ja no requereixen participació pública. Aquesta reorientació dels recursos públics cap a actuacions de gestió de la demanda d’energia s’insereix en les polítiques del Govern de transició cap a un nou model energètic i de lluita contra el canvi climàtic.
 
Amb aquesta iniciativa, el Govern pretén salvar la barrera que suposa l’accés al finançament per al desenvolupament d’aquest mercat. El potencial d’inversió en eficiència energètica i petites instal·lacions d’energies renovables a Catalunya és elevat; així, en l’àmbit dels edificis i infraestructures de les administracions públiques i de la indústria s’han identificat actuacions per valor de 460 milions d’euros. Igualment, a Catalunya hi ha un elevat nombre d’empreses amb coneixement i capacitat tècnica per implementar aquest tipus de projectes, però la seva dimensió i les característiques d’aquest model, que requereix grans inversions a llarg termini, en limita el marge d’activitat.  
 
El paper de les diputacions
 
La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, està mantenint converses amb la Diputació de Barcelona, que s’estendran a les altres diputacions, per determinar la seva possible participació en la plataforma d’inversió. Les diputacions podrien participar en la plataforma de diverses maneres: mitjançant l’aportació de recursos (com la Generalitat de Catalunya), col•laborant tècnicament en la definició de l’instrument per garantir que també dóna resposta a les necessitats dels ens locals, impulsant l’estandardització de projectes i la demanda de les administracions locals. En el cas que les diputacions estiguessin interessades a impulsar un instrument financer complementari a la plataforma, s’analitzarà quin seria el seu encaix òptim.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined